//

Danmarks Radios underlødige “explainer” om Ukraine – DR næsten ikke til at bære

For fire dage siden lagde Danmarks Radio en såkaldt “explainer” på DR.dk om – en 7 min video og lidt tekst:

Hvorfor flexer Putin sine militærmuskler på grænsen til Ukraine?

Det gjorde verdens ledere nervøse, da Putin rykkede en hær til Ukraines grænser. Men hvad ville Rusland med militærmanøvren?

Du vil lægge mærke til at tonen er frisk skoledrenge-agtig, at fokus er helt på de fæle russere og Putin, at det er dem der truer os med en mulig storkrig. Naturligvis er en stor del af billedmaterialet bevidst valgt med russiske kampvogne og landgangsfartøjer på stribe. Fra det russiske forsvarsministerie, som det skrevet står.

Og du vil lægge mærke til at der er et par ting du netop ikke får “forklaret”: Historien om det amerikanske kup i Kiev i 2014, NATOs ekspansion, NATOs troppeflytninger nærmere og nærmere Rusland. Det er intet USA eller NATO eller EU i denne “explainer.”

Tilrettelægger er Christian Klein, som du kan læse om på Linkedin. Han er journalistuddannet men har åbenbart ingen baggrund i international politik. Men han har det som man noterer at flere og flere skal have for at arbejde på DR, nemlig at man har fået en eller anden slags amerikansk uddannelse – og den rigtige forståelse af USA. Klein har fået sin på det amerikanske universitet i Beirut.

Redigeringen af “explaineren” står Bo Mads Nielsen, som du også kan læse lidt om på Linkedin, for. Han er fotograf og klippeassistent. Heller ingen synlig kundskab om internationale spørgsmål.

Og så er der DRs redaktør på det hér. Han hedder Jakob Skov Jakobsen og er på Linkedin. Han er digital videojournalist – der tilfældigvis også har fået lidt USA-påvirkning – “du skal aldrig forholde dig kritisk til USAs politik” – nemlig på det amerikanske universitet i Kairo.

Interesting too?  Use Malaysia's MH17 to make peace instead

Og så er der DR’s Moskva-korrepondent, Matilde Kimer, der sidder i en lang mørk tunnel med lys på ansigtet og som vi følger med hjelm på hist og pist hvor der har været krigshandlinger. Hun siger intet af værdi for en forklaring, men snakker om Putins biceps – og i den dur på dét niveau.

Der står intet i artiklen eller “explaineren” om at man har følt et behov for at søge ekspertise uden for DR’s ekkorum.

Teksten afsluttes med det ufrivilligt komiske: “Ifølge eksperter er konflikten nemlig ikke død, selvom Rusland har trukket sine tropper tilbage. Bliv klogere på konflikten mellem de to lande i videoen over artiklen” – hvoraf du skal forstå at det kun er Rusland, der skaber konflikten og at amatørerne bag dette makværk mener at have gjort dig klogere.

Ingen konfliktforståelse. Ingen research. Ingen nuancer. Ingen alsidighed. Ingen folkeoplysning. Kun hvisvaskning af Vesten. Kort sagt, ren propaganda – fake og omission in one.

Ja, du oplever sikkert disse mine ord som hårde. Det er de, og de er kun rimelige. Der findes tonsvis af analyser, gode kyndige og indholdsrige bøger, online-magasiner og danske eksperter vedrørende Rusland, Ukraine – og Vestens rolle siden 1989, i 2014 og i denne 2021-krise. Men de findes ikke i DR’s horribelt dumsmarte dækning af – for os alle – dødsensalvorligeog meget komplekse samtidshistorie i Europa.

På det udenrigspolitiske område er DR udelukkende og systematisk en parodi på kyndig journalistik og public service.

Gudskelov er der alternativer så du kan roligt boycotte Danmarks Radio på dette område

Hvis du vil have en kyndig og rimelige bred analyse – leveret på en personlig og pædagogisk måde – og synes at Ukraine er så vigtigt at du kan afsætte en times tid til at forstå det hele lidt mere seriøst – så lyt hér til en erfaren og uhyre vidende amerikaner, Ray McGovern (1937 – ) der har 27 års erfaring som CIA-analytiker som baggrund for at sige det, han siger. Klik på billedet nedenfor – og du kan også læse artikler om Ukraine på The Transnational.

Interesting too?  Sverige, forskningen och den vidriga, brottsliga kollektiva bestraffningen av ryska forskare och studenter

Og dét er noget helt helt andet end hvad DR – fordrejende, forenklende, fordummende og forstemmende – giver dig.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

 1. Jeg er helt enig med Jan Öbergs vurdering af DRs dilettantiske dækning af væsentlige udenrigspolitiske spørgsmål. For 20-30 år siden var der – i det mindste i P1’s Orientering – vidende folk, der ikke lavede så åbenlys propaganda-radio. Det komiske er, at jo mindre USA evner at sætte den internationale politiske dagsorden, desto mere følger mange unge danske journalister USA’s medier. Det gør dansk udenrigs-journalistisk enøjet og overfladisk.
  En undtagelse er fx Hanne Foighel – det fremhæver, hvor næringsfattig DR’s udenrigspolitiske kost er blevet.

 2. Tak for de klare – hårde – ord om DR som propaganda-maskine.

  Virkelighedsforståelsen – eller rettere det propaganda-narrativ vi lever i – er den helt fundamentale – mentale – udfordring, der kommer før alt andet, hvis vi som individer, vil positionere os til at at agere i forhold til verdenen.

  Og dette er en rigtig hår nød – emotionelt – for de fleste at knække.

  Jeg oplever oftest en “ja ja”-respons, når jeg understreger dette overfor folk med hjertet på rette sted, men hjernen fanget i en konsensus-skruestik.

  De magter ikke at indoptage omfanget af løgn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

En fjernere fremtid i fred

Next Story

It’s time leading climate activists address militarism as a major problem

Latest from Internationalt iøvrigt

%d