/

Tænk hvis der ikke fandtes politiske partier og sæbeoperaer

4. februar 2021

Venstre blev skabt i 1870. Socialdemokratiet året efter. De Radikale i 1905. Måske institutioner som politiske partier, der er op til 150 år gamle, bør erstattes af noget mere tidssvarende? Måske vi skal gøre noget nyt og bringe demokratiet up-to-date? Jeg mener, inden det hele falder sammen af kedsomhed og virksomheder, folk, civilsamfundsorganisationer, etc. bare laver politik udenom – hvad der jo allerede sker i nogen grad?

Folketingets indflydelse på hvad der bliver fremtidens Danmark er, i globaliseringens tid, på retur. Mere og mere af enkeltstaters liv bestemmes internationalt – i mekanismer og institutioner, der er befolket af mennesker ingen har valgt men som er blevet udpeget af endnu andre, som vi knap nok kender og end mindre har kunnet stemme på. Kender du f.eks. navner på Danmarks FN-ambassadør?

Vi har vel været så stolte over demokratiet at dets institutioner blev betragtet som sakrosante at ingen turde nævne ordet “reform” af dets institutioner, kultur og virkemåde. Og med den rivende udvikling i samfundet og den store verden i øvrigt er det så blevet mere og mere forældet at se og høre på.

Og hvor demokratisk var – og er – det egentlig?

Borgerne har jo kun kunnet stemme på dem, som disse partimaskiner har sat op som sine kandidater. Samtlige politiske partier tilsammen har omkring 130 000 medlemmer; det er denne lille gruppe hvis ledende organer bestemmer hvem man kan stemme på på valgdagen. Det er da egentlig spøjst.

Danmark Naturfredsforening har eksakt lige så mange medlemmer (130 000) – som jeg gætter på i disse tider formentlig er mere aktive end medlemmer af de politiske partier.

Interesting too?  Danmark skal ikke også i krig i Syrien!

Tænk dig istedet en besluttende forsamling – et rigtigt folkeligt ting – der bestod af mennesker, der var blevet direkte valgt af folket for sine kvaliteter. I hvilket der ikke kunne føres kedsommelig blokpolitik fordi der ikke var partier. Og hvor den enkelte derfor også kunne stemme efter overbevisning og ikke føle sig tvunget til at følge den alt fordærvende partidisciplin.

Og da der ikke var partier kunne man bruge tiden på konkrete sager i stedet for på interne magtkampe som dem, der nu foregår i stort set alle partier – ja, gad vide hvad de koster i kreativitet og mulighed for fordybelse på stadigt mere komplicerede sagsområder?

Nå, alt dette er kun en strøtanke ved læsningen af DR.dk’s føljeton om snart det ene og snart det andet politiske partis magtkampe og opløsningstendenser – i dag med fokus på Venstre og fru Støjbergs afgang og med påpegningen af at der nu er hele 8 løsgængere i folketinget – hvilket vistnok er rekord.

Det hele minder mere og mere om en soap opera – eller en god forberedelse for tiden efter politikken hvor det jo er blevet populært at deltage i rigtige sæbeoperaer – Løkke på Atlanten, Helle Thorning på P4’s ”Sara & Monopolet” samt Facebook og Fogh Rasmussen – Danmark kendeste og vigtigste ikke-dømte krigsforbryder – som vinkender og profet om international politik.

Tidens tand – i det mindste indtil alle tænderne er faldet ud. Af demokratiet.

Det er tid at demokratisere det forældede demokrati…

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Goodbye Facebook, Goggle/YouTube and Twitter

Next Story

Facebook censorship spells the end of free speech, of democracy, if allowed to continue: JFK Jr’s Insta account

Latest from Dansk politik

%d bloggers like this: