/////

FE-skandalerne – din sikkerhed og din lykke

25. august 2020 – opdateres lĂžbende

LĂŠs selv Pressemeddelelsen fra Tilsynet Med Efterretningstjenesterne (TET) om Forsvarets Efterretnings (FE) virke.

En sÄdan sendes ikke ud og bliver topnyhed i medierne uden at man er endog meget sikker pÄ at der er tale om et omfattende, dokumentérbart bedrageri og lovovertrÊdelser. Der tales om fire bind.

VÊr klar over at det kun er toppen af isbjerget, man kan omtale i en sÄdan meddelelse.

I pressemeddelelsen siges det – oversat til plain Danish – at:

‱ FE har lĂžjet og fortiet med henblik pĂ„ at undgĂ„ legalitetskontrol.

‱ FE har allerede fĂžr 2014 (hvor TET blev oprettet) ivĂŠrksat “operationelle aktiviteter i strid med dansk lovgivning, herunder…” indhentning og videregivelse af en betydelig mĂŠngde oplysninger om danske statsborgere.” En sĂ„dan indsamling er ulovlig.

‱ FE har ikke bare indsamlet men ogsĂ„ videregivet oplysninger om danske statsborgere. Til hvem, mĂ„ man straks spĂžrge? Det kan jo nĂŠppe vĂŠre til Rusland eller Kina. Der er sĂ„ledes med rimelig sandsynlighed tale om udlevering af oplysninger om danskerne til et eller flere allierede lande i NATO. Det er ikke svĂŠrt at forestille sig at der kan vĂŠre tale om at bl.a. USA har stillet krav om sĂ„danne oplysninger, enten i forbindelse med “den globale krig mod terroren” eller som del af en rent politisk data-indsamling, f.eks. om kritikere af amerikansk politik.

‱ FE har undladt at nĂŠrmere undersĂžge visse tegn pĂ„ spionvirksomhed i Danmark; man kan gĂŠtte pĂ„ at det kan vĂŠre USAs og andre NATO-landes da man altid talte om Ruslands aktiviteter og kun dem udadtil.

‱ FE har forsĂžgt at indsamle oplysninger om et medlem af tilsynet selv – og derved fĂ„ noget pĂ„ ham eller hende?

FEs chef, Lars Findsen, er cand.jur og har en fin karriere bag sig i Justitsministeriet, Forsvarsministriet og som lektor pÄ KÞbenhavn Universitet. Jeg har tidligere moret mig over hans udtalelser om Ruslands pÄvirkning af danske valg.

FE er en central “national sikkerhedsmyndighed inden for Forsvarsministeriets omrĂ„de i henhold til FE-lovens § 1, stk. 2.” Tjenestens budget er 975 millioner kroner i 2019.

FE kontrolleres ikke bare af TET men ogsÄ af Folketinget og Rigsrevisionen. Det ville vÊre relevant og interessant at fÄ klarlagt hvorfor det ikke er Folketinget, der har opdaget uregelmÊssighederne i FE.

Det er pĂ„ denne – ulovlige, uetiske, pilrĂ„dne og sammenspiste – mĂ„de regeringens og statens militarisme skaber sikkerhed for dig, bidrager til fred og er dig nĂ„dig…

I dĂ©t lys er det tankevĂŠkkende at der i sikkerhedens navn ikke fandtes noget budget for ansigtsmasker, termometre, hospitalsudstyr, ikke noget reservedelslager eller katastrofeberedskab og alt andet, der ville vĂŠre brug for ved en – forudsigelig – pandemi.

Uanset hvad der nu er sket i FE vil de involverede politiske, Ăžkonomiske og militĂŠre eliter have Ă©n fĂŠlles interesse, nemlig den at mĂžrklĂŠgge mest muligt for offentligheden (som betaler for FE). Det vil man gĂžre med henvisning til rigets sikkerhed. Og dermed vil denne slags magtmisbrug fĂ„ begrĂŠnsede konsekvenser; mĂ„ske nogle hoveder vil rulle men fĂžr eller siden vil alt igen vĂŠre som det var: PilrĂ„ddent i navnet af at vĂŠrne om din – “sikkerhed.”

“AmbassadĂžr” Ahrenkiel

Og sÄ er der bi-skandalen. Tiden vil vise om dén i virkeligheden er stÞrre end ovenstÄende. Thomas Ahrenkiel var jo FE-chef frem til 2015 og er ogsÄ blevet fritaget for tjeneste og hjemsendt med Þjeblikkeligt varsel.

LĂŠs mere om ham her og her. Som det fremgĂ„r har denne cand.polit. udvist en personlig adfĂŠrd, der er flosset i kanten – og vĂŠret statsministerens hĂžjre hĂ„nd. Og sĂ„ tilhĂžrer han den nok sĂ„ mĂžrkelagte vestlige elite-organisation, Bilderberg.

Jeg spÊrrede unÊgteligt Þjnene op da jeg lÊste at han den 1. september skulle vÊre tiltrÄdt stillingen som Danmarks ambassadÞr i Tyskland.

StĂ„r det sĂ„ slĂžjt til med talentmassen i det danske udenrigspolitiske system at man ikke har kunnet finde en, der i det mindste har rene hĂŠnder? Og hvordan kunne han blive udnĂŠvnt nĂ„r forsvarsminister Bramsen har kendt til undersĂžgelsen siden november 2019 – og mĂ„ have haft en anelse om at Ahrenkiel var en brik i det, der nu er en skandale af dimensioner?

Hvor lurvet kan det blive i det danske militĂŠr-politiske system?

Interesting too?  USA - den skamlĂžse kriger

Jeg gribes af denne manchet i Politiken den 26. august:

“Trine Bramsen har pĂ„ 14 mĂ„neder som forsvarsminister skilt sig af med sin departementschef, efterretningschef, to ledende spionchefer, en styrelsesdirektĂžr og koncernstyringsdirektĂžr. Hun har som minister set den nu tidligere hĂŠrchef blive idĂžmt tre mĂ„neders fĂŠngsel for magtmisbrug i en sag, som den nuvĂŠrende forsvarschef oprindelig ikke Ăžnskede at undersĂžge yderligere. Nu skal Bramsen agere oprydningsmester i en tid, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste anklages for ulovlig spionage mod danskere.”

Sagen om indsamlinger af oplysninger om danskerne selv gĂ„r Ă„benbart sĂ„ langt tilbage som 2013 iflg. Politiken hĂ©r. Wamberg-udvalget, der var kontrolinstans inden TET blev oprettet i 2014, havde allerede i 2013 skrevet at “2013 har imidlertid skildt sig ud fra de foregĂ„ende i Ă„r, idet der i en periode har vĂŠret en vĂŠsentlig forĂžgelse i antallet af oplysninger om danske statsborgere mv., som er kommet i FE’s besiddelse.”

I perioden 2013 og til nu har fĂžlgende 6 vĂŠret ministre:

Trine Bramsen 27/6-2019 – til idag
Claus Hjort Frederiksen 28/11-2016 – 27/6-2019
Peter Christensen 30/9-2015 – 28/11-2016
Carl Holst 28/6-2015 – 30/9-2015
Nicolai Wammen 09/08-2013 – 28/06-2015
Nick HĂŠkkerup 03/10-2011 – 09/08-2013

Politiken skriver ogsĂ„ at “afgĂ„ende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blev orienteret i en redegĂžrelse om sagen 24. juni 2019. EfterfĂžlgende blev reprĂŠsentanter fra Folketingets fem stĂžrste partier gennem udvalget vedrĂžrende efterretningstjenesterne.”

Hverken ministrene eller politikerne synes at have reageret!

SÄ de igennem fingre med ulovlighederne? Og hvad fik dem i sÄ fald til at gÞre det?

Og hvor mange hoveder bÞr rulle nÄr den hér sag er fuldt opklaret?

Og hvornÄr og hvordan vil regeringen og Folketinget tage de nÞdvendige dybere, strukturelle beslutninger der skal sikre at rÄddenskaben og kriminaliteten i Danmarks sikkerheds-system én gang for alle forhindres?

Forfaldet og den psykologiske lammelse

Som tiden er gĂ„et er tilliden til politikere og embedsmĂŠnd gĂ„et flĂžjten. Forsvaret har opvist nok sĂ„ mange eksempler pĂ„ det. Men det er ikke det eneste. Den klassiske statslige embedsmand og kvinde med hĂžj moral, integritet og kundskab – og med holdningen at “min fĂžrste pligt er at tjene mit land” – ville idag lyde komisk gammeldags.

Vi nĂŠrmere os et kakistokrati, der langsomt men sikkert ĂŠder demokratiet op indefra – ordet betyder “ledelse af de ringeste og mindst egnede.”

GĂžr befolkningerne oprĂžr? NĂŠppe.

Der sker over tid en psykologisk lammelse – man orker ikke at blive vred lĂŠngere, det sker sĂ„ ofte og systematisk. Det bliver det forventelig og det naturlige. Den ene skandale, det andet oprĂžrende udsagn eller den tredje horrible beslutning indtrĂŠffer med en stigende hastighed. Hvordan sĂŠtte foden ned?

Verden, den hjemlige lille sÄvel som den store, virker stadig mere korrumperet og tillige umulig at forandre.

I Danmark gÄr det jo sÄ godt. SÄkaldt videnskabelige undersÞgelser fortÊller at danskerne tilhÞrer lykke-eliten i verden.

SÄ hvorfor hidse sig op over politiske skandaler som den i FE, over hele den uforberedte panikhÄndtering af coronaen, over den totale ligegyldighed vedrÞrende den mennesklige sikkerhed, over Danmarks nationale grÊnselukning, over de vel op til 100 milliarder kroner der vil blive smidt ud af vinduet til kampfly som kun vil gÞre Danmark mere usikkert i Ärtier fremover eller over Danmarks krigsdeltagelse gennem nu mere end 20 Är?

Hvorfor dog lade den slags smÄting lave skÄr i denne specielt danske, virkelighedsfornÊgtende lykkefÞlelse?

LÊngst oppe til venstre kan du abonnere pÄ nyheder pÄ denne platform

Noter & lĂžbende opfĂžlgning

28. august, 2020
Af denne artikel pÄ Danmarks Radio hjemmeside fremgÄr fÞlgende interessante oplysning:
“I realiteten er kontrolmulighederne dog begrĂŠnsede, fortĂŠller lektor i offentlig forvaltning og tidligere sekretĂŠr i Udvalget vedrĂžrende Efterretningstjenester, Pernille Boye Koch.
– Blandt andet er problemet, at det kun er en lille del af efterretningstjenestens arbejde, man kan kigge pĂ„, nemlig det, der handler om personoplysninger.
– De kan ikke kigge pĂ„ internationale operationer, samarbejdet med andre efterretningstjenester, brug af agenter og meddelere og sĂ„dan noget, forklarer hun i P1 Morgen.
IfĂžlge Pernille Boye Koch er den aktuelle sag er et eksempel pĂ„, at der er nogle meget vĂŠsentlige mangler i den mĂ„de, tilsynet er skruet sammen pĂ„. Det er en problematik, som ogsĂ„ flere partier har rejst i denne uge.”

Interesting too?  Terrorismen og  Europa efter Bruxelles

Det er i mine Ăžjne helt og aldeles uacceptabelt at folketingets udvalg ikke har muligheder for at fĂ„ indblik i hvad FE gĂžr internationalt. Svage sjĂŠle i FE har – vidende om denne manglende kontrol – frie hĂŠnder til at forfĂžlge egne politiske sym- og antipatier om venner sĂ„vel som fjender, til tendentiellt at fĂžre en egen udenrigspolitik, eller foretage ting som andre lande finder uacceptabelt og derved skabe problemer for eller direkte underminere Danmarks sikkerhed.

28. august, 2020
Som jeg troede: det er det amerikanske NSA, FE har udleveret persondata til. Og naturligvis bruger DR en tidligere FE-medarbejder, Flemming Splidsboel Hansen (hvis USA-loyale arbejde, jeg har skrevet om hĂ©r) til at fĂ„ det denne skandale til at se ud som en forstĂ„elig del af normalbilledet: “NSA er en af amerikanernes stĂžrste og mest udgiftskrĂŠvende efterretningstjenester. Det er oplagt, at FE samarbejder med NSA, siger Flemming Splidsboel Hansen, ekspert i efterretningstjenester og global sikkerhed og med en fortid i FE.”

DR.dk 6. september, 2020:
Spionskandale: Medarbejdere advarede flere gange ledelsen i Forsvarets Efterretningstjeneste om mulige ulovligheder.
Chefer i FE blev ifĂžlge kilder personligt advaret om at oplysninger om danske statsborgere gik videre til den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

LÊs ogsÄ DR.dk 30. august, 2020:
Ekssoldat blev whistleblower og mistede familie og venner: ‘En reel ordning kunne have ĂŠndret mit liv’

DR.dk 8. september 2020
Om de to meget forskellige breve som FR-medarbejderne har sendt til ministeren, der for Þvrigt fortsat ikke synes der er brug for at hun stÄr frem.

DR.dk 16. september 2020
Interview med Edward Snowden. SĂ„ alvorligt er det altsĂ„…

DR.dk 18. september 2020
Moralsk korrupte politikere vil Ă„benbart se Trine Bramsens hoved pĂ„ et fad fordi hun ikke greb ind mod Tilsynet. I dĂ©n henseende handlede hun helt rigtigt. Vil de virkelig at danskerne ikke skulle have vidst besked om det hemmelige, ulovlige samarbejde med USA’s NSA?

DR.dk 22. september 2020
Minister pillede sprĂŠngfarligt ord ud. Ordet “whistleblower” blev fjernet fra pressemeddelelse flere uger fĂžr sagen kom frem.
“Tre uger fĂžr sagen om mulige ulovligheder i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) blev kendt, sĂ„ pillede hun ordet ‘whistleblower’ ud af en tidligere pressemeddelelse fra TET, som derved angiveligt vakte mindre opsigt.”
Ja, hvad kan man forvente?

DR.dk 24. september 2020
FE masseindsamler oplysninger om danskere gennem avanceret spionsystem.
NSA hjalp FE med at opbygge datacenter pÄ Amager til at huse nyt, tophemmelige spionsystem, erfarer DR Nyheder.
De fÞrste oplysninger var altsÄ bare toppen af det berÞmte isbjerg.

Politiken 26. september 2020
Claus Hjort Frederiksen anklages for at have ‘lĂžjet’ og ‘vildledt’ i spionskandalen
Den har jeg ventet lÊnge pÄ.

DR.dk, 16. november 2020
NSA snagede i det danske milliardindkĂžb af kampfly
– sĂ„dan gĂ„r det for sig i en demokratisk retsstat nĂ„r den underordner sig helt under en anden lige sĂ„ demokratisk retsstat. Og systemet i begge er pilrĂ„ddent.

DR.dk 17. november 2020
’Kattepine’ for Danmark: USA brugte dansk adgang til at spionere mod vores nabolande.
Det er en ren tabersag at sĂŠtte foden ned over for Danmarks vigtigste partner i efterretningsverdenen, vurderer eksperter.
– sĂ„ledes legitimerer DR Danmarks totale underdanighed og opgivelse af status som suverĂŠn stat. Det har jeg tĂŠnkt lidt om her.

Hvis du synes om indlĂŠg af denne type pĂ„ en helt uafhĂŠngig blog som denne – og i disse tider – sĂ„ bliver jeg glad for en hilsen hĂ©r. Tak!


JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

  1. Det psykologiske omdrejningspunkt i den vÊsentlige artikel om FE-skandalen er for mig at se den psykiske lammelse, eller afstumpning. NÄr noget oprÞrende gentager sig tilstrÊkkeligt mange gange er der umiddelbart to mÄder at reagere pÄ: enten optrapper man sin reaktion, dvs. yder mere modstand med hÄrdere midler, om man kan, eller vÊnner man sig til, at det oprÞrende finder sted, uanset hvor forfÊrdeligt det synes og uanset, hvad man gÞr imod det. Man kan i det smÄ se det fÊnomen i voldelige familier, i misbrugsmilÞjer, blandt fattige, og generelt i forbindelse med systematisk brug af vold og magt.
    Det er godt at gÞre opmÊrksom pÄ det nedslÄende perspektiv, for man mÊrker jo selv, hvor overvÊldende og dermed lammende ophobningen af voldsomme problemkomplekser, der prÊger disse Är, er.

  2. Tak for dine tanker om dĂ©t. Jeg er meget enig – og det er det der sker isĂŠr i krise- og nedgangstider. Mange er holdt op med at tro at der findes alternativer. Men – jeg har valgt at blive ved… nĂŠsten uforstyrret 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Hvorfor USA gĂ„r ned – og hurtigere end du mĂ„ske tror

Next Story

The Corona as an opportunity: Reboot humanity and change security thinking and policies

Latest from Dansk politik

%d