/////

FE-skandalerne – din sikkerhed og din lykke

25. august 2020 – opdateres l√łbende

Læs selv Pressemeddelelsen fra Tilsynet Med Efterretningstjenesterne (TET) om Forsvarets Efterretnings (FE) virke.

En sådan sendes ikke ud og bliver topnyhed i medierne uden at man er endog meget sikker på at der er tale om et omfattende, dokumentérbart bedrageri og lovovertrædelser. Der tales om fire bind.

Vær klar over at det kun er toppen af isbjerget, man kan omtale i en sådan meddelelse.

I pressemeddelelsen siges det – oversat til plain Danish – at:

‚ÄĘ FE har l√łjet og fortiet med henblik p√• at undg√• legalitetskontrol.

‚ÄĘ FE har allerede f√łr 2014 (hvor TET blev oprettet) iv√¶rksat “operationelle aktiviteter i strid med dansk lovgivning, herunder…” indhentning og videregivelse af en betydelig m√¶ngde oplysninger om danske statsborgere.” En s√•dan indsamling er ulovlig.

‚ÄĘ FE har ikke bare indsamlet men ogs√• videregivet oplysninger om danske statsborgere. Til hvem, m√• man straks sp√łrge? Det kan jo n√¶ppe v√¶re til Rusland eller Kina. Der er s√•ledes med rimelig sandsynlighed tale om udlevering af oplysninger om danskerne til et eller flere allierede lande i NATO. Det er ikke sv√¶rt at forestille sig at der kan v√¶re tale om at bl.a. USA har stillet krav om s√•danne oplysninger, enten i forbindelse med “den globale krig mod terroren” eller som del af en rent politisk data-indsamling, f.eks. om kritikere af amerikansk politik.

‚ÄĘ FE har undladt at n√¶rmere unders√łge visse tegn p√• spionvirksomhed i Danmark; man kan g√¶tte p√• at det kan v√¶re USAs og andre NATO-landes da man altid talte om Ruslands aktiviteter og kun dem udadtil.

‚ÄĘ FE har fors√łgt at indsamle oplysninger om et medlem af tilsynet selv – og derved f√• noget p√• ham eller hende?

FEs chef, Lars Findsen, er cand.jur og har en fin karriere bag sig i Justitsministeriet, Forsvarsministriet og som lektor p√• K√łbenhavn Universitet. Jeg har tidligere moret mig over hans udtalelser om Ruslands p√•virkning af danske valg.

FE er en central “national sikkerhedsmyndighed inden for Forsvarsministeriets omr√•de i henhold til FE-lovens ¬ß 1, stk. 2.” Tjenestens budget er 975 millioner kroner i 2019.

FE kontrolleres ikke bare af TET men også af Folketinget og Rigsrevisionen. Det ville være relevant og interessant at få klarlagt hvorfor det ikke er Folketinget, der har opdaget uregelmæssighederne i FE.

Det er p√• denne – ulovlige, uetiske, pilr√•dne og sammenspiste – m√•de regeringens og statens militarisme skaber sikkerhed for dig, bidrager til fred og er dig n√•dig…

I dét lys er det tankevækkende at der i sikkerhedens navn ikke fandtes noget budget for ansigtsmasker, termometre, hospitalsudstyr, ikke noget reservedelslager eller katastrofeberedskab og alt andet, der ville være brug for ved en Рforudsigelig Рpandemi.

Uanset hvad der nu er sket i FE vil de involverede politiske, √łkonomiske og milit√¶re eliter have √©n f√¶lles interesse, nemlig den at m√łrkl√¶gge mest muligt for offentligheden (som betaler for FE). Det vil man g√łre med henvisning til rigets sikkerhed. Og dermed vil denne slags magtmisbrug f√• begr√¶nsede konsekvenser; m√•ske nogle hoveder vil rulle men f√łr eller siden vil alt igen v√¶re som det var: Pilr√•ddent i navnet af at v√¶rne om din – “sikkerhed.”

“Ambassad√łr” Ahrenkiel

Og s√• er der bi-skandalen. Tiden vil vise om d√©n i virkeligheden er st√łrre end ovenst√•ende. Thomas Ahrenkiel var jo FE-chef frem til 2015 og er ogs√• blevet fritaget for tjeneste og hjemsendt med √łjeblikkeligt varsel.

L√¶s mere om ham her og her. Som det fremg√•r har denne cand.polit. udvist en personlig adf√¶rd, der er flosset i kanten – og v√¶ret statsministerens h√łjre h√•nd. Og s√• tilh√łrer han den nok s√• m√łrkelagte vestlige elite-organisation, Bilderberg.

Jeg sp√¶rrede un√¶gteligt √łjnene op da jeg l√¶ste at han den 1. september skulle v√¶re tiltr√•dt stillingen som Danmarks ambassad√łr i Tyskland.

St√•r det s√• sl√łjt til med talentmassen i det danske udenrigspolitiske system at man ikke har kunnet finde en, der i det mindste har rene h√¶nder? Og hvordan kunne han blive udn√¶vnt n√•r forsvarsminister Bramsen har kendt til unders√łgelsen siden november 2019 – og m√• have haft en anelse om at Ahrenkiel var en brik i det, der nu er en skandale af dimensioner?

Hvor lurvet kan det blive i det danske militær-politiske system?

Interesting too?  Kendte medmenneskelige danskeres tavshed om Danmarks krige

Jeg gribes af denne manchet i Politiken den 26. august:

“Trine Bramsen har p√• 14 m√•neder som forsvarsminister skilt sig af med sin departementschef, efterretningschef, to ledende spionchefer, en styrelsesdirekt√łr og koncernstyringsdirekt√łr. Hun har som minister set den nu tidligere h√¶rchef blive id√łmt tre m√•neders f√¶ngsel for magtmisbrug i en sag, som den nuv√¶rende forsvarschef oprindelig ikke √łnskede at unders√łge yderligere. Nu skal Bramsen agere oprydningsmester i en tid, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste anklages for ulovlig spionage mod danskere.”

Sagen om indsamlinger af oplysninger om danskerne selv g√•r √•benbart s√• langt tilbage som 2013 iflg. Politiken h√©r. Wamberg-udvalget, der var kontrolinstans inden TET blev oprettet i 2014, havde allerede i 2013 skrevet at “2013 har imidlertid skildt sig ud fra de foreg√•ende i √•r, idet der i en periode har v√¶ret en v√¶sentlig for√łgelse i antallet af oplysninger om danske statsborgere mv., som er kommet i FE’s besiddelse.”

I perioden 2013 og til nu har f√łlgende 6 v√¶ret ministre:

Trine Bramsen 27/6-2019 – til idag
Claus Hjort Frederiksen 28/11-2016 – 27/6-2019
Peter Christensen 30/9-2015 – 28/11-2016
Carl Holst 28/6-2015 – 30/9-2015
Nicolai Wammen 09/08-2013 – 28/06-2015
Nick Hækkerup 03/10-2011 Р09/08-2013

Politiken skriver ogs√• at “afg√•ende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blev orienteret i en redeg√łrelse om sagen 24. juni 2019. Efterf√łlgende blev repr√¶sentanter fra Folketingets fem st√łrste partier gennem udvalget vedr√łrende efterretningstjenesterne.”

Hverken ministrene eller politikerne synes at have reageret!

S√• de igennem fingre med ulovlighederne? Og hvad fik dem i s√• fald til at g√łre det?

Og hvor mange hoveder b√łr rulle n√•r den h√©r sag er fuldt opklaret?

Og hvorn√•r og hvordan vil regeringen og Folketinget tage de n√łdvendige dybere, strukturelle beslutninger der skal sikre at r√•ddenskaben og kriminaliteten i Danmarks sikkerheds-system √©n gang for alle forhindres?

Forfaldet og den psykologiske lammelse

Som tiden er g√•et er tilliden til politikere og embedsm√¶nd g√•et fl√łjten. Forsvaret har opvist nok s√• mange eksempler p√• det. Men det er ikke det eneste. Den klassiske statslige embedsmand og kvinde med h√łj moral, integritet og kundskab – og med holdningen at “min f√łrste pligt er at tjene mit land” – ville idag lyde komisk gammeldags.

Vi n√¶rmere os et kakistokrati, der langsomt men sikkert √¶der demokratiet op indefra – ordet betyder “ledelse af de ringeste og mindst egnede.”

G√łr befolkningerne opr√łr? N√¶ppe.

Der sker over tid en psykologisk lammelse – man orker ikke at blive vred l√¶ngere, det sker s√• ofte og systematisk. Det bliver det forventelig og det naturlige. Den ene skandale, det andet opr√łrende udsagn eller den tredje horrible beslutning indtr√¶ffer med en stigende hastighed. Hvordan s√¶tte foden ned?

Verden, den hjemlige lille såvel som den store, virker stadig mere korrumperet og tillige umulig at forandre.

I Danmark g√•r det jo s√• godt. S√•kaldt videnskabelige unders√łgelser fort√¶ller at danskerne tilh√łrer lykke-eliten i verden.

S√• hvorfor hidse sig op over politiske skandaler som den i FE, over hele den uforberedte panikh√•ndtering af coronaen, over den totale ligegyldighed vedr√łrende den mennesklige sikkerhed, over Danmarks nationale gr√¶nselukning, over de vel op til 100 milliarder kroner der vil blive smidt ud af vinduet til kampfly som kun vil g√łre Danmark mere usikkert i √•rtier fremover eller over Danmarks krigsdeltagelse gennem nu mere end 20 √•r?

Hvorfor dog lade den slags sm√•ting lave sk√•r i denne specielt danske, virkelighedsforn√¶gtende lykkef√łlelse?

Længst oppe til venstre kan du abonnere på nyheder på denne platform

Noter & l√łbende opf√łlgning

28. august, 2020
Af denne artikel p√• Danmarks Radio hjemmeside fremg√•r f√łlgende interessante oplysning:
“I realiteten er kontrolmulighederne dog begr√¶nsede, fort√¶ller lektor i offentlig forvaltning og tidligere sekret√¶r i Udvalget vedr√łrende Efterretningstjenester, Pernille Boye Koch.
РBlandt andet er problemet, at det kun er en lille del af efterretningstjenestens arbejde, man kan kigge på, nemlig det, der handler om personoplysninger.
РDe kan ikke kigge på internationale operationer, samarbejdet med andre efterretningstjenester, brug af agenter og meddelere og sådan noget, forklarer hun i P1 Morgen.
If√łlge Pernille Boye Koch er den aktuelle sag er et eksempel p√•, at der er nogle meget v√¶sentlige mangler i den m√•de, tilsynet er skruet sammen p√•. Det er en problematik, som ogs√• flere partier har rejst i denne uge.”

Interesting too?  Anders Fogh Rasmussen mener at atomv√•ben og destruktion af Rusland er en mulighed og d√©t har han og TV2 ingen problemer med - Nu med efterf√łlgende brevveksling

Det er i mine √łjne helt og aldeles uacceptabelt at folketingets udvalg ikke har muligheder for at f√• indblik i hvad FE g√łr internationalt. Svage sj√¶le i FE har – vidende om denne manglende kontrol – frie h√¶nder til at forf√łlge egne politiske sym- og antipatier om venner s√•vel som fjender, til tendentiellt at f√łre en egen udenrigspolitik, eller foretage ting som andre lande finder uacceptabelt og derved skabe problemer for eller direkte underminere Danmarks sikkerhed.

28. august, 2020
Som jeg troede: det er det amerikanske NSA, FE har udleveret persondata til. Og naturligvis bruger DR en tidligere FE-medarbejder, Flemming Splidsboel Hansen (hvis USA-loyale arbejde, jeg har skrevet om h√©r) til at f√• det denne skandale til at se ud som en forst√•elig del af normalbilledet: “NSA er en af amerikanernes st√łrste og mest udgiftskr√¶vende efterretningstjenester. Det er oplagt, at FE samarbejder med NSA, siger Flemming Splidsboel Hansen, ekspert i efterretningstjenester og global sikkerhed og med en fortid i FE.”

DR.dk 6. september, 2020:
Spionskandale: Medarbejdere advarede flere gange ledelsen i Forsvarets Efterretningstjeneste om mulige ulovligheder.
Chefer i FE blev if√łlge kilder personligt advaret om at oplysninger om danske statsborgere gik videre til den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Læs også DR.dk 30. august, 2020:
Ekssoldat blev whistleblower og mistede familie og venner: ‘En reel ordning kunne have √¶ndret mit liv’

DR.dk 8. september 2020
Om de to meget forskellige breve som FR-medarbejderne har sendt til ministeren, der for √łvrigt fortsat ikke synes der er brug for at hun st√•r frem.

DR.dk 16. september 2020
Interview med Edward Snowden. S√• alvorligt er det alts√•…

DR.dk 18. september 2020
Moralsk korrupte politikere vil √•benbart se Trine Bramsens hoved p√• et fad fordi hun ikke greb ind mod Tilsynet. I d√©n henseende handlede hun helt rigtigt. Vil de virkelig at danskerne ikke skulle have vidst besked om det hemmelige, ulovlige samarbejde med USA’s NSA?

DR.dk 22. september 2020
Minister pillede spr√¶ngfarligt ord ud. Ordet “whistleblower” blev fjernet fra pressemeddelelse flere uger f√łr sagen kom frem.
“Tre uger f√łr sagen om mulige ulovligheder i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) blev kendt, s√• pillede hun ordet ‘whistleblower’ ud af en tidligere pressemeddelelse fra TET, som derved angiveligt vakte mindre opsigt.”
Ja, hvad kan man forvente?

DR.dk 24. september 2020
FE masseindsamler oplysninger om danskere gennem avanceret spionsystem.
NSA hjalp FE med at opbygge datacenter på Amager til at huse nyt, tophemmelige spionsystem, erfarer DR Nyheder.
De f√łrste oplysninger var alts√• bare toppen af det ber√łmte isbjerg.

Politiken 26. september 2020
Claus Hjort Frederiksen anklages for at have ‘l√łjet’ og ‘vildledt’ i spionskandalen
Den har jeg ventet længe på.

DR.dk, 16. november 2020
NSA snagede i det danske milliardindk√łb af kampfly
Рsådan går det for sig i en demokratisk retsstat når den underordner sig helt under en anden lige så demokratisk retsstat. Og systemet i begge er pilråddent.

DR.dk 17. november 2020
’Kattepine’ for Danmark: USA brugte dansk adgang til at spionere mod vores nabolande.
Det er en ren tabersag at sætte foden ned over for Danmarks vigtigste partner i efterretningsverdenen, vurderer eksperter.
Рsåledes legitimerer DR Danmarks totale underdanighed og opgivelse af status som suveræn stat. Det har jeg tænkt lidt om her.

Hvis du synes om indlæg af denne type på en helt uafhængig blog som denne Рog i disse tider Рså bliver jeg glad for en hilsen hér. Tak!


JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

  1. Det psykologiske omdrejningspunkt i den v√¶sentlige artikel om FE-skandalen er for mig at se den psykiske lammelse, eller afstumpning. N√•r noget opr√łrende gentager sig tilstr√¶kkeligt mange gange er der umiddelbart to m√•der at reagere p√•: enten optrapper man sin reaktion, dvs. yder mere modstand med h√•rdere midler, om man kan, eller v√¶nner man sig til, at det opr√łrende finder sted, uanset hvor forf√¶rdeligt det synes og uanset, hvad man g√łr imod det. Man kan i det sm√• se det f√¶nomen i voldelige familier, i misbrugsmil√łjer, blandt fattige, og generelt i forbindelse med systematisk brug af vold og magt.
    Det er godt at g√łre opm√¶rksom p√• det nedsl√•ende perspektiv, for man m√¶rker jo selv, hvor overv√¶ldende og dermed lammende ophobningen af voldsomme problemkomplekser, der pr√¶ger disse √•r, er.

  2. Tak for dine tanker om d√©t. Jeg er meget enig – og det er det der sker is√¶r i krise- og nedgangstider. Mange er holdt op med at tro at der findes alternativer. Men – jeg har valgt at blive ved… n√¶sten uforstyrret ūüôā

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Hvorfor USA går ned Рog hurtigere end du måske tror

Next Story

The Corona as an opportunity: Reboot humanity and change security thinking and policies

Latest from Dansk politik

%d bloggers like this: