//////

FredsVagten ved Christiansborg fylder 18 år Рeller 6575 dage

19. oktober 2019

Jeg vil gerne hér på min blog sige hjerteligt Tillykke og give plads for FredsVagten på denne dag. Mine læsere skal have en chance for at vide mere om dette dybt imponerende projekt, der er blevet drevet af mennesker med en usædvanlig vedholdenhed og et humanistisk engagement, som hverken Danmark eller verden har nok af i disse nok så dystre tider.

Herunder har du derfor FredsVagtens egen pressemeddelelse.

Men f√łrst et par ord med p√• vejen i dagens anledning.

T√¶nk at vore folkevalgte til inspiration har s√• klartseende, fredelige mennesker lige uden for sine vinduer, passerer dem hver dag og alligevel endnu ikke – fra h√łjre over midten til venstre – rigtigt har forst√•et at det er dem, der repr√¶senterer den globale folkevilje. Og hvorfor de g√łr det.

Fredsvagten er et glimrende eksempel p√• n√łdvendigheden af udenomsparlamentarisk aktion og p√• ikkevoldens styrke.

For selvom pressemeddelelsen formidler at Fredsvagten ikke har opnået sine mål, nemlig at få dansk militær-domineret udenrigs- og sikkerhedspolitik lagt om, så har man vundet over politikerne bag de tykke murer på en række områder.

Fredsvagten st√•r p√• folkerettens side og den repr√¶senterer en global majoritet, der ikke √łnsker atomv√•ben p√• vor Jord. Den har lavet bedre sikkerhedspolitiske analyser (uden penge) ved at foresl√• at Danmark ikke skulle deltage i alle disse – forudsigelige – krigsfiaskoer og p√•tage sig medansvar for barbari – bedre early warning, kunne man sige.

FredsVagten har endvidere intellektuelt t√¶nkt fred og sikkerhed bedre – nemlig ved at sige: analys√©r de underliggende konflikter f√łrst og pr√łv s√• midler som m√¶gling, dialoger, nedrustning og omstilling af milit√¶re midler til civil anvendelse.

Og i pressemeddelelsen peger man helt rigtigt p√• forholdet mellem militarismen og milj√łet/klimaet – langt inden d√©t er blevet behandlet i Folketinget.

Det hele kan kaldes idealisme og vil sikkert blive aff√¶rdiget af mange – for hurtigt t√¶nkende – som “urealistisk.” Det er det imidlertid ikke, men det er processer, der tager lang-lang tid at √¶ndre. Og 18 √•r er en meget kort tid i det makro-historiske perspektiv.

Rundt om i verden k√łrer initiativer som FredsVagten p√• noget, politikere ikke forst√•r s√• meget af i dag: At der m√• t√¶nkes idealistisk (dvs med idealer), at folkeret og etik b√łr v√¶re en naturlig del af den politiske gerning samt at det eneste, der batter, er visionen og den langsigtede inkludering af globale dimensioner i nationale beslutninger – men derimod ikke den sn√¶vert nationale med en 4-√•rig horisont.

Interesting too?  Visoner om en ny dansk fredspolitik begynder i Aarhus

Succes i fredsarbejdet er svær at måle. Det, der sker nede i sjæl og sind hos de tusinder, FredsVagten har talt med er umuligt at måle eksakt. Store forandringer i vor verden er blevet startet af individer eller små grupper og en kombination af dem.

S√• inden man siger at dette eller hint har v√¶ret en fiasko eller f√łler sig hj√¶lpel√łs b√łr man nok s√¶tte nogle rimelige kriterier og m√•le p√• en rimelig tidshorisont. Rosa Park m√•lte ingenting. Hun blev bare siddende. Jeg tror heller ikke Greta Thunberg m√•ler sine indsatser i det korte perspektiv. Hun g√łr det bare.

Og FredsVagten skal bare blive ved med at g√łre det, dens folk g√łr s√• godt. Effekten af kvalitet er som bekendt sv√¶rt at m√•le – men man fornemmer den, n√•r man m√łder den.

Endelig, da jeg er n√¶vnt i pressemeddelelsen, skal jeg lige tilf√łje at det da ville mig en gl√¶de at modtage FredsVagten og forsvarsminister Trine Bramsen h√©r i Lund. Mit bidrag ville v√¶re udelukkende konstruktivt. Jeg ville dele min teoretiske viden og erfaringer fra krigszoner og snakke fremtidens verden id√©m√¶ssigt og analytisk.

Ikke ét ord af kritik.

‚ÄĘ

Pressemeddelelse / Indlæg / Læserbrev i anledning af at FredsVagten ved Christiansborg nu har stået på Slotspladsen i 18 år = 6575 dage med vores daglige demonstration for at minde politikere og medborgere om, at der er brug for en aktiv fredspolitik.

“TAK FOR JERES INDSATS”

“Tak for jeres indsats”, sagde vores nye krigsminister, Trine Bramsen, til fredsvagterne, da hun var henne at hilse p√• os p√• Folketingets √•bningsdag d. 1. oktober.

“Tak for jeres indsats” ??!

Men vores indsats for fx en Irakkommission har da været en fiasko, især nu hvor Socialdemokratiet alligevel Рtrods tilkendegivelser om det modsatte Рikke vil genåbne den.

“Tak for jeres indsats”.

Er det s√• ministerens tak for, at vi i nu 18 √•r – med Danmark i krig i Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien m.fl. – overhovedet ikke har vundet lydh√łrhed over for folketingets flertal, som per automatik forts√¶tter med r√• milit√¶rmagt og haleh√¶ng til USA’s farlige krigspolitik.

Allerede inden folketingets samling havde Trine Bramsen udmeldt en serie nok så militante udsagn om, at Danmark snarest må opruste mere og er truet af snart det ene og snart det andet.

Interesting too?  "The New World Rises In The East And..."

For hende og folketingets flertal er forsvar, sikkerhed og fred prim√¶rt et sp√łrgsm√•l om milit√¶re midler.

FredsVagten derimod √łnsker, at Danmark skal h√•ndtere de internationale konflikter med omtanke, indsigt og dialog. At Danmark ih√¶rdigt og eftert√¶nksomt skal fors√łge at forst√• modparten og konfliktens √•rsager, og derefter handle klogt og eftert√¶nksomt p√• at f√• parterne overens eksempelvis ved at stille sig til r√•dighed som m√¶gler i konflikterne.

Den 19. oktober har vi stået fredsvagt foran Christiansborg hver dag i hele 18 år.

Vi m√• med sorg konstatere, at f√łlgerne af krigene i Mellem√łsten i dag er v√¶sentlig v√¶rre end i 2001. Mange tusinde civile, deriblandt b√łrn, er dr√¶bt. Millioner er flygtninge.

Vi ser dog med tilfredshed, at den nye regering har sat en st√¶rk indsats for et bedre klima som m√•l, s√• vi foresl√•r, at i stedet for √łgede udgifter til milit√¶ret, s√• overf√łres pengene til indsatsen for et bedre KLIMA.

Milit√¶ret og is√¶r krigene er faktisk en af verdens st√łrste klimasyndere. Alene USA’s milit√¶r udleder mere CO2 end 140 lande tilsammen.

Danmarks nye kampfly er bygget til at b√¶re a-v√•ben, og Danmark afviser ikke at vores krigsskibe i √ėsters√łen bliver udrustet med atommissiler, som kan bruges mod Rusland.

Det gavner selvsagt hverken klimaet eller menneskeheden, og i √łvrigt mener FredsVagten – ligesom et stort flertal af verdens lande – at a-v√•ben skal forbydes.

FredsVagten har i et brev til forsvarsminister Trine Bramsen inviteret hende til sammen med os at bes√łge freds- og konfliktforsker Jan √ėberg p√• fredsinstituttet i Lund. Her udvikles mange kloge tanker, som kan hj√¶lpe os p√• vej hen imod en fredeligere og mere stabil verden.

“Tak for din indsats”, ville vi om tre √•r gerne kunne sige til forsvarsminister Trine Bramsen og tilf√łje; “Tak for din og regeringens indsats for en fredeligere verden opn√•et gennem dialog og gensidig forst√•else uden brug af v√•benindustriens masse√łdel√¶ggelsesv√•ben”.

“Fred skal skabes med fredelige midler!”, som det st√•r skrevet i Artikel 1 i b√•de FN-deklarationen og NATO-traktaten.

“Fred er sv√¶rest med v√•ben”, siger FredsVagten.

På vegne af FredsVagten
Kristian Svendsen, fredsvagt

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

TFF PressInfo – for every concerned citizen

Next Story

Lyt til lidt om fred…

Latest from Dansk udenrigspolitik

%d bloggers like this: