2:a augusti 2019

Jag Ă€r mycket glad för och tacksam över att Patrik Paulovs utomordentliga bok med titeln “Syriens Tystade Röster” just har publiserats. Dess undertitel Ă€r “Om krigets vardag, stormaktsspelet och en svensk bistandsskandal”

Det Àr otroligt viktigt att vÀstliga mediers konstruerade och homogeniserade berÀttelse sedan 2011 inte fÄr stÄ oemotsagda. SÄ ocksÄ i Sverige.

Jeg ska inte recensera boken hĂ€r. Dels har han över flera sidor citerat mig – vilket han ocksĂ„ gjort rĂ€tt sĂ„ frekvent för tidningen ProletĂ€ren under Ă„ren. Dels sĂ„ har han och Karneval Förlag anvĂ€nt en bild – eller rĂ€ttare en liten del av en bild – som jag tog i Östra Aleppo nĂ€r jag som den enda frĂ„n Norden var dĂ€r nĂ€r stadsdelen Ă€ntligen befriades december 2016 efter 4,5 Ă„rs ockupation av diverse rebel- och terrorgrupper.

SĂ„ jag Ă€r inte helt “objektiv” men vill bara rekommendera boken som helhet dĂ€rför att det Ă€r en omfattande, oberoende analys som görs och dĂ€rför att boken i sĂ„ hög grad har fokus pĂ„ just Syriens egna mĂ€nniskor – vanligt folk som alltid kommer bort i mediebevakningen till fördel för ledarna – samtidigt som Paulov plockar sönder den officiella mediebilden av just stormaktsspelet.

Du kanske undrar vad det Àr för en svensk bistÄndskandal det Àr frÄga om? Ju, det handlar om hur regeringen, först med Carl Bildt och senare med Margot Wallström som utrikesminister, har bidraget till att möten avhölls med och pengar skickades till Syriska oppositionskoalitionen, som bl a genomförde etniska rensningar och hade en taktisk allians med terrororganisationen al-Nusra.

Paulov redogör för hur han fick ut dokumentationen frĂ„n UD – med mĂ„nga avsnitt olĂ€sbara av sĂ„kallade sĂ€kerhetsskĂ€l – vilka frĂ„gor han stĂ€llde och vilka svar han fick. Och att han i stort inte lyckades fĂ„ svar frĂ„n nĂ„got politiskt parti.

Interesting too?  Wow, Hillary Clinton as moral philosopher

Det Ă€r en njutbart stycka journalistik, som avslöjar det verkliga – vidriga – spelet i maskopi med USA. Och man kan bara skicka en vĂ€nlig tanke till Kofi Annan och svenska diplomaten Staffan di Mistura, som bĂ€gge fungerade som FN:s medlare för fred och underminerades av Ă€ven den svenska regeringens beteende bakom kulisserna.

‱ ‱

Egentligen gör Paulov inget annat Ă€n vad en journalist bör göra: han stĂ€ller frĂ„gor, grĂ€ver dĂ€r han stĂ„r och söker dokumentation i stĂ€llet för att klippa och redigera i huvudsak amerikanska nyhetsbyrĂ„er. Han bidrar alltsĂ„ till folkupplysning, mĂ„ngfald och debatt – helt i pakt med demokratiet.

Man kan bara förvĂ„nas över att sĂ„ mĂ„nga inte gjort vad han gör hĂ€r. Det Ă€r trist men i dessa tider av fake och omission – falska nyheter och utelĂ€mnade fakta, perspektiv, kĂ€llor, vinklar, mĂ€nniskor – Ă€r det en stor gĂ€rning. Men det Ă€r just det en frilansjournalist kan göra i tider dĂ€r det stort sett inte lĂ€ngre finns vare sig fria medier eller fri forskning.

Man behöver inte vara enig i varje detalj för att verkligen uppskatta en sĂ„dan gĂ€rning och rekommendera den sökning efter en större sanning som “Syriens Tystade Röster” Ă€r ett lyckad exempel pĂ„.

Men rĂ€kna inte med att se recensioner – lĂ„ngt mindre positiva sĂ„dana – i vĂ„ra mainstream medier. Jag förutser att den antingen kommer att tystas ihjĂ€l eller utsĂ€ttas för beskyllninger om ensidighet, lögn och bedrĂ€geri i den syriske regimens tjĂ€nst – för sĂ„dan Ă€r den intellektuella miljön i dagens internationella mediepolitik.

Det vet jag en hel del om – som framgĂ„r hĂ€r med dokumentation.

Interesting too?  Clements trommesalsmalerier og konflikter med kun Ă©n part

Köp den! LÀs den! Och tala om den för andra! DÄ hjÀlper du kanske ocksÄ andra i mediebranchen att göra som Paulov.

‱

Patrik Paulov
Syriens Tystade Röster.
Om krigets vardag, stormaktsspelet och en svensk bistÄndsskandal

Karneval förlag
Inbunden. 304 sidor, 189 kronor
Förlagets presentation

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

  1. Det glĂŠder mig. Den bliver formentlig ikke anmeldt i hverken svensk eller dansk presse. Passer jo ikke med det officielle, standardiserede narrativ. Ja – og sĂ„ er der jo det fremragende omslagsbillede, ikke! ? 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Risikoen for krig mod Iran

Next Story

Nuclear weapons states are terrorist states and these weapons are indefensible

Latest from BĂžger og kunst

%d bloggers like this: