2:a augusti 2019

Jag √§r mycket glad f√∂r och tacksam √∂ver att Patrik Paulovs utomordentliga bok med titeln “Syriens Tystade R√∂ster” just har publiserats. Dess undertitel √§r “Om krigets vardag, stormaktsspelet och en svensk bistandsskandal”

Det är otroligt viktigt att västliga mediers konstruerade och homogeniserade berättelse sedan 2011 inte får stå oemotsagda. Så också i Sverige.

Jeg ska inte recensera boken h√§r. Dels har han √∂ver flera sidor citerat mig – vilket han ocks√• gjort r√§tt s√• frekvent f√∂r tidningen Prolet√§ren under √•ren. Dels s√• har han och Karneval F√∂rlag anv√§nt en bild – eller r√§ttare en liten del av en bild – som jag tog i √Ėstra Aleppo n√§r jag som den enda fr√•n Norden var d√§r n√§r stadsdelen √§ntligen befriades december 2016 efter 4,5 √•rs ockupation av diverse rebel- och terrorgrupper.

S√• jag √§r inte helt “objektiv” men vill bara rekommendera boken som helhet d√§rf√∂r att det √§r en omfattande, oberoende analys som g√∂rs och d√§rf√∂r att boken i s√• h√∂g grad har fokus p√• just Syriens egna m√§nniskor – vanligt folk som alltid kommer bort i mediebevakningen till f√∂rdel f√∂r ledarna – samtidigt som Paulov plockar s√∂nder den officiella mediebilden av just stormaktsspelet.

Du kanske undrar vad det är för en svensk biståndskandal det är fråga om? Ju, det handlar om hur regeringen, först med Carl Bildt och senare med Margot Wallström som utrikesminister, har bidraget till att möten avhölls med och pengar skickades till Syriska oppositionskoalitionen, som bl a genomförde etniska rensningar och hade en taktisk allians med terrororganisationen al-Nusra.

Paulov redogör för hur han fick ut dokumentationen från UD Рmed många avsnitt oläsbara av såkallade säkerhetsskäl Рvilka frågor han ställde och vilka svar han fick. Och att han i stort inte lyckades få svar från något politiskt parti.

Interesting too?  Fransk stats-terrorisme som svar p√• en syg mands gerning

Det är en njutbart stycka journalistik, som avslöjar det verkliga Рvidriga Рspelet i maskopi med USA. Och man kan bara skicka en vänlig tanke till Kofi Annan och svenska diplomaten Staffan di Mistura, som bägge fungerade som FN:s medlare för fred och underminerades av även den svenska regeringens beteende bakom kulisserna.

‚ÄĘ ‚ÄĘ

Egentligen gör Paulov inget annat än vad en journalist bör göra: han ställer frågor, gräver där han står och söker dokumentation i stället för att klippa och redigera i huvudsak amerikanska nyhetsbyråer. Han bidrar alltså till folkupplysning, mångfald och debatt Рhelt i pakt med demokratiet.

Man kan bara förvånas över att så många inte gjort vad han gör här. Det är trist men i dessa tider av fake och omission Рfalska nyheter och utelämnade fakta, perspektiv, källor, vinklar, människor Рär det en stor gärning. Men det är just det en frilansjournalist kan göra i tider där det stort sett inte längre finns vare sig fria medier eller fri forskning.

Man beh√∂ver inte vara enig i varje detalj f√∂r att verkligen uppskatta en s√•dan g√§rning och rekommendera den s√∂kning efter en st√∂rre sanning som “Syriens Tystade R√∂ster” √§r ett lyckad exempel p√•.

Men räkna inte med att se recensioner Рlångt mindre positiva sådana Рi våra mainstream medier. Jag förutser att den antingen kommer att tystas ihjäl eller utsättas för beskyllninger om ensidighet, lögn och bedrägeri i den syriske regimens tjänst Рför sådan är den intellektuella miljön i dagens internationella mediepolitik.

Det vet jag en hel del om Рsom framgår här med dokumentation.

Interesting too?  Fokus p√• Finlands og Sveriges sk√¶bnesvangre kurs mod NATO - og NATOs march ind i disse lande

Köp den! Läs den! Och tala om den för andra! Då hjälper du kanske också andra i mediebranchen att göra som Paulov.

‚ÄĘ

Patrik Paulov
Syriens Tystade Röster.
Om krigets vardag, stormaktsspelet och en svensk biståndsskandal

Karneval förlag
Inbunden. 304 sidor, 189 kronor
Förlagets presentation

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

  1. Det gl√¶der mig. Den bliver formentlig ikke anmeldt i hverken svensk eller dansk presse. Passer jo ikke med det officielle, standardiserede narrativ. Ja – og s√• er der jo det fremragende omslagsbillede, ikke! ? ūüôā

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Risikoen for krig mod Iran

Next Story

Nuclear weapons states are terrorist states and these weapons are indefensible

Latest from B√łger og kunst

%d bloggers like this: