/

Steen Hildebrandts spark til de selvoptagede, selvtilfredse og forkælede danskere

Professor emeritus, Steen Hildebrandt skrev den 20. januar 2018 en vederkvægende og skarp debatartikel under overskriften:

Danmark er ved at blive en nation af selvoptagede, selvtilfredse og forkælede borgere

Under den fandt jeg anledning til at kommentere således:

Hjerteligt tak, Steen Hildebrandt. Jeg deler helt og fuldt din argumentation – man har fuldstændigt mistet perspektivet på sig selv og dermed også den store verden. Og proportionerne.

I årevis har politikere og medier brugt “frygtologi”/beskyttelse – at få mennesker til at frygte det ene og det andet og det tredje – f.eks. terrorisme (som der er mindre statistisk risiko for at du og jeg dør af end for at et familiemedlem skal slå os ihjel) og faren for det forfærdelige Rusland (der har 8% af NATOs militære udgifter).

Få folket til at frygte – så har du kontrollen, så kan du indskrænke horisonten, frihederne og øge overvågningen og så småningom udhule troen på os selv og landet. Og fremstå som folkets beskyttere.

Det er jo frygten som ligger under at “Vi skal passe godt på Danmark” – og f.eks. Helle Thorning Schmidt var en mester på at udråbe hvad som helst som terror før nogen vidste det – og det senere viste sig at det ikke var det.

Af dette flyder også implicit frygten for “de fremmede”. Danskerne tænker ikke på hvor meget deres hverdag de er afhængig af en global økonomi og af produkter fra også de lande, hvis mennesker de gerne vil lukke ude.

Hvis man altså ikke vil deltage i den hjemlige globalisering – og blive mere blandet – så bør man også logisk og anstændigvis – afstå fra den internationale globaliserings goder – dvs. at så må man skabe et Danmark, der kun hviler på hvad Danmark selv har og kan producere. Ren dansk selvforsyning. Og er der nogen, der vil dét? Næppe.

Interesting too?  Nej til Missilskjoldet og våben til Irak

Hvis vi skal skabe en bedre verden for alle – og det er der både et skrigende behov og muligheder for – så er din tænkemåde én helt nødvendig betingelse. En anden er at reducere de mange former for vold, ikke mindst den militære, og lære at dialogisere snarere end til stadighed at slå folk i hjel – hvilket ikke løser problemer men blot øger smerten, hadet og ønsket om hævn.

Som du ser sætter dine tanker andre tanker i sving! Tak!

Jan Øberg, fil.dr.

Den Transnationale Stiftelse
oberg@transnational.org

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

DR’s uvildighed i forhold til det militære

Next Story

The Transnational – En global fredsportal à la gourmétrestaurant

Latest from Danmark

%d bloggers like this: