//

Våbenhandel og diktatorer

H√©r en lille hurtig kommentar til Arbejderen – vel den eneste danske avis, der seri√łst interesserer sig for op- og nedrustning og militarismen som politik, lidt som den fremragende “Klassekampen” i Norge. Ingen anden avis har samme fokus p√• det globale v√•benvanvids konsekvenser for √łkonomi, politik og etik.

Kommentaren knytter sig til det internationale fredsforskningsinstitut, SIPRI’s anayse af den stadig voksende global v√•benhandel og virksomhederne der producerer og s√¶lger disse v√•ben.

Lille indskud: Vidste du f.eks. at Sverige er den n√¶stst√łrste v√•beneksport√łr i verden hvis man regner per indbygger? Nej vel – de fleste svenskere v√©d det heller ikke. M√•ske fordi vi ikke har en fri(t√¶nkende) presse?

“Ogs√• p√• dette omr√•de er USA og ledende NATO/EU-lande det store problem for verden. Det er utroligt – men sandt – at SIPRIs frygtelige fakta ikke v√¶kker nogen st√łrre opm√¶rksomhed i de g√¶ngse medier. Og at ingen “connect the dots” – dvs. ser sammenh√¶ngene mellem v√•benhandelen og f.eks. den globale √łkonomiske krise eller det, der sker i Mellem√łsten lige nu.

Disse diktatorer – Saddam ikke at forglemme – er alle hovedsageligt produkter af det mentale og politiske storhedsvanvid, som store m√¶ngder af v√•ben giver. Det er med NATO og EU-landes teknologi at demokrati- og frihedselskende borgere i disse lande mejes ned i disse timer. Det er takket v√¶r disse importerede v√•ben at de har kunnet holde sig ved magten – ja og fordi de selvsamme lande holder h√•nden over sine totalt misforst√•ede “stratgeiske interesser”. Synd at intellektuelle og moralske dv√¶rge i Stats-, Udenrigs- og Forsvarsministerier altid har v√•ben- og strategiske interesser hos diktatorer.

Interesting too?  ‚Ėļ ‚Ėļ "62 procent af danskerne bakker op om bombningerne"

V√•ben og undertrykkelse h√łrer intimt sammen. Fred, frihed, ligestilling og demokrati h√łrer sammen med ikkevold. Men er der nogen, der ser d√©t? Er der nogen, der siger “Nedrustning” i konsekvens af at krigene ogs√• Danmark er involveret i er 110% fiaskoer, mens Gandhis og Gene Sharps ikkevold g√•r som en l√łbeild gennem millioner af mennesker?”

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Forskning, fred og fotografi РEt nyt år med gamle og nye opgaver

Next Story

Libyen – en krigsdagbog, marts 2011

Latest from Fred

%d bloggers like this: