Våbenhandel og diktatorer

H√©r en lille hurtig kommentar til Arbejderen – vel den eneste danske avis, der seri√łst interesserer sig for op- og nedrustning og militarismen som politik, lidt som den fremragende “Klassekampen” i Norge. Ingen anden avis har samme fokus p√• det globale v√•benvanvids konsekvenser for √łkonomi, politik og etik.

Kommentaren knytter sig til det internationale fredsforskningsinstitut, SIPRI’s anayse af den stadig voksende global v√•benhandel og virksomhederne der producerer og s√¶lger disse v√•ben.

Lille indskud: Vidste du f.eks. at Sverige er den n√¶stst√łrste v√•beneksport√łr i verden hvis man regner per indbygger? Nej vel – de fleste svenskere v√©d det heller ikke. M√•ske fordi vi ikke har en fri(t√¶nkende) presse?

“Ogs√• p√• dette omr√•de er USA og ledende NATO/EU-lande det store problem for verden. Det er utroligt – men sandt – at SIPRIs frygtelige fakta ikke v√¶kker nogen st√łrre opm√¶rksomhed i de g√¶ngse medier. Og at ingen “connect the dots” – dvs. ser sammenh√¶ngene mellem v√•benhandelen og f.eks. den globale √łkonomiske krise eller det, der sker i Mellem√łsten lige nu.

Disse diktatorer – Saddam ikke at forglemme – er alle hovedsageligt produkter af det mentale og politiske storhedsvanvid, som store m√¶ngder af v√•ben giver. Det er med NATO og EU-landes teknologi at demokrati- og frihedselskende borgere i disse lande mejes ned i disse timer. Det er takket v√¶r disse importerede v√•ben at de har kunnet holde sig ved magten – ja og fordi de selvsamme lande holder h√•nden over sine totalt misforst√•ede “stratgeiske interesser”. Synd at intellektuelle og moralske dv√¶rge i Stats-, Udenrigs- og Forsvarsministerier altid har v√•ben- og strategiske interesser hos diktatorer.

Interesting too?  √Ėppet brev till SVT och "Aktuellt" om "ub√•ten"

V√•ben og undertrykkelse h√łrer intimt sammen. Fred, frihed, ligestilling og demokrati h√łrer sammen med ikkevold. Men er der nogen, der ser d√©t? Er der nogen, der siger “Nedrustning” i konsekvens af at krigene ogs√• Danmark er involveret i er 110% fiaskoer, mens Gandhis og Gene Sharps ikkevold g√•r som en l√łbeild gennem millioner af mennesker?”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.