//

Forskning, fred og fotografi РEt nyt år med gamle og nye opgaver

Der blir nok at tage fat på!
Videreudvikling af eksisterende ting – og nyudviklinger.

175 er et tal, der vil f√łlge min kone, Christina, og mig i √•r:

65 som hun fyldte i november 2010
60 som jeg fyldte den 13. januar i år
25 som TFF fyldte den 1. januar i år
25 år som vi har været gift.

TFF skal starte en ny aktivitet med henblik på de næste 25 år РImagine A Better World, der skal være en åben platform på Internet, multi-dimensional og interaktiv. På sigt skal den produceres og udvikles af brugerne selv.

Den skal g√łre op med id√©en om at fred handler om at v√¶re imod noget og i stedet sige: Hvor foreg√•r der en masse positive ting og hvordan arbejder vi for noget positiv, en vision om freden s muligheder i en bedre verden?

En læge kan jo heller ikke bare konstatere sygdommen og dens årsager eller meddele patienten at det nok snart er slut. Nej, der skal også stilles forslag til helbredelse, forebyggelse og et godt liv på længere sigt.
Det blir en kæmpeopgave i årene fremover, men den vil være fuld af positiv energi, og den skal illustrere hvordan freden skabes hver dag og hvor Рi forskning, i aktivisme, i kultur Рkunst, musik, litteratur, og anden kreativt skabende virksomhed.

Vi gider ikke l√¶ngere de golde analyser og orker ikke mere at kun f√• negative nyheder om verden. Det g√łr os alle modl√łse og opgivende – og det hj√¶lper magthaverne, ikke verden. Eller os selv. Og n√•r man virkeligt ser godt efter, s√• sker der s√• meget positivt overalt.

I √•r skal s√• – endelig – triumviratet Galtung-Wiberg-√ėberg g√łre bogen “Yugoslavia – What Should Have Been Done?” f√¶rdig. Det vil sige, det blir et samarbejde mellem Johan (der fyldte 80 den 24. oktober sidste √•r, men stadig styrter verden rundt som om han var 50) og mig i og med at vor k√¶re ven H√•kan d√łde sidste √•r. Hans artikler skal redigeres af mig og det skal de √łvrige 2000-3000 tusind siders materiale ogs√•.

Planen er at det skal blive til dels en blog med alt det akademiske materiale, videoer og debatartikler s√•dan som de blev skrevet af os siden 1990 – s√• kan enhver se hvad vi sagde og ikke sagde om sammenbrudsprocessen og det internationale s√•kaldte “samfunds” skalten og valten p√• Balkan.

Interesting too?  Politiken publicerer mindre under Udland end jeg g√łr p√• Facebook

N√•r bloggen er klar – og den skal fremfor alt kunne bruges af studenter og andre forskere – skriver vi s√• en mindre, lettilg√¶ngelig bog, der sammenfatter det hele, en af den slags man skal kunne k√łbe p√• flyvepladser rundt om i verden.

Det er ogs√• et temmelig stort projekt, men vi har kolossal lyst til sammen at sammenfatte denne f√¶lles del af vore fredsforskerliv; vi tre har sammenlagt 130 mand√•rs erfaring fra det tidligere Jugoslavien. Og Jugoslaveins opl√łsning er nok stadig d√©n moderne konflikt, der har spillet st√łrst rolle for det internationale systems – ikke mindst Europas – udvikling siden slutningen af den kolde krig. Men de fleste lande vil helst l√¶gge den historie bag sig.

Vi skriver alts√• ikke om de indre dynamikker men om de roller andre, der blandede sig, har spillet fra 1990 og frem til idag. Men selvf√łlgelig vil der v√¶re nogle tunge baggrundsanalyser til det indre sammenbrud.

Johan Galtung er forresten en person, jeg traf f√łrste gang, da han holdt foredrag p√• √Örhus Katedralskole i 1968. Det gjorde han fordi skolens rektor hed Aage Bertelsen, var en vison√¶r skolemand og pacificst. Hans kone Gerda og han havde v√¶ret blandt de ledende i arbejdet med at organisere transporten af j√łder til Sverige under krigen, som s√• fascinerende er beskrevet i bogen “Oktober 43”. Aage blandede uddannelse og dannelse og for ham var det afg√łrende at vi unge fik indblik i hvad mennesker som Einstein, Schweitzer og Gandhi t√¶nkte.

I en af de ugentlige f√¶llestimer kom s√• Johan og snakkede om freden i verden – og jeg traf ham senere p√• Inter-University Center i Dubrovnik, hvor han var direkt√łr da jeg kom som freds- och sociologistuderende i 1974.
Dér og da begyndte vort samarbejde og venskab. Takket være Aage.

I √•r skal vi skrive en lille artikel om Aage og hans gerning, b√łger og originale t√¶nkning. Han er en betydelig personlighed i dansk skole- og √•ndsliv, men det er sv√¶rt at opdrive noget om ham. Men glemmes skal han ikke!

Interesting too?  NATO at 70: An unlawful organisation with serious psychological problems

Personligt er jeg ham uendeligt taknemmelig og gad vide om jeg havde været fredsforsker i dag uden Aages påvirkning?

Mit fotoarbejde skal ogs√• drives fremad. Det skal ikke v√¶re akademiske og politiske analyser og rationalitet hele tiden! Jeg har brug for at bruge den anden hjernehalvdel og k√łre p√• intuitionen, det spontan og det uforudsigelige.

Det giver mig s√•dan en gl√¶de og jeg oplever et “flow” n√•r jeg sidder i weekender og ofte om natten og arbejder med billeder.

Jeg havde 6000 råbilleder med mig hjem fra Kyoto sidste år, så måske blir der en udstilling med nogle fåaf dem fra denne min favoritby.

I for√•ret h√•ber jeg p√• at √•bne en udstilling med min n√¶re ven, Helsingborgs Dagblads tidligere kulturchef, S√∂ren Sommelius’ fotografier fra alle mulige steder rundt om i verden. Og der er andre planer. Planer skal man have – s√• man kan se hvor langt man er fa dem!

S√• blir der undervisning p√• EPU, European Peace University, i Schlaining i √ėstrig og p√• World Peace Academy i Basel, forh√•bentlig en studierejse til Iran og et eller flere l√¶ngere ophold i Burundi, hvor jeg dels arbejder som tr√¶ner og mentor for Amahoro Ungdomsklubben og dels med det lille fotoagentur, jeg k√łrer sammen med otte unge kvinder. Ligesom jeg skal tage billeder af en gruppe unge, der har v√¶ret gadeb√łrn.

Burundi er min mulighed for b√•de at skabe noget nyt med fotografiets mange muligheder, fort√¶lle om den kraft og det g√•-p√•-mod, der findes blandt disse unge i√¶et af verdens fattigste lande, g√łre lidt godt i og med at de f√•r en andel af hvad jeg s√¶lger i mit galleri.

Og endelig giver Burundi mig den dér afsindigt vigtige balance i mit liv så jeg aldrig har brug for at sidde og være gnaven over småting herhjemme i vor priviligerede del af verden.

Det er godt at få proportioner på tilværelsen og se sit eget samfund og liv udefra

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Kosovo idag og Politiken dengang & idag

Next Story

Våbenhandel og diktatorer

Latest from Fred

%d bloggers like this: