//

Refleksioner over Fields og verdens elendighed

Claus Kold

Min datter skulle til koncert. Hun ringede pludselig til mig, mens hun l√łb for livet. Hun havde st√•et vel ca. 20 meter fra skydningen. Min kone og jeg hentede hende og en veninde – to forskellige steder. Min¬†datter var flygtet til Koncerthuset. Hendes veninde gemte sig i en lejlighed t√¶t p√• Fields.

Da jeg blev lukket ind i lejligheden, sad der 25 meget skræmte mennesker og kiggede vantro på mig. Kommer du udefra?

Jeg¬†fortalte, hvad jeg havde set, og om forskellen mellem frygt og angst, og at de hjalp sig selv bedst ved at blive meget konkrete om h√¶ndelsesforl√łbet, s√• det ikke voksede og flettede sig ind i andre¬†ubehagelige eller traumatiske oplevelser, de m√•tte have haft.

Lige nu er det den balance, der er afg√łrende: at give rum og lytte og samtidig ikke g√łre oplevelsen st√łrre eller v√¶rre end den er.

I lejligheden var de i fysisk sikkerhed, men ikke i psykisk sikkerhed.

Min datter var nogenlunde ‚Äôsammenh√¶ngende‚Äô, hendes veninde knap s√• meget. S√• den stod p√• psykisk f√łrstehj√¶lp da vi kom hjem om aftenen og hele dagen i g√•r. Min datter kan tr√¶kke p√• et nogenlunde¬†sammenh√¶ngende verdensbillede og s√¶tte sine oplevelser ind i en sammenh√¶ng. Det form√•r hendes veninde ikke – det hele flyder – s√• hun er ude af stand til at perspektivere. Jeg m√•tte i g√•r aftes tale hende i s√łvn¬†over telefonen‚Ķ¬†

‚ÄĘ

Jeg kan naturligvis ikke selv lade være med at reflektere over, hvad det er, der sker.

Min oplevelse er Рligesom data over diagnoser, der peger i samme retning Рat især mange unge står i samme situation som min datters veninde: Der er noget helt fundamentalt galt i verden. Noget der ikke er eller kan findes sammenhæng i.

Interesting too?  Olof Palme - murdered today 29 years

Hjemme hos os fors√łgte vi i f√łrste omgang at genopbygge tryghed og en vis normalitet med de to unge kvinder, der i g√•r l√łb for livet ‚Ķ med te, ristet br√łd, langsomme g√•ture i skoven og d√¶mpet snak om det hele, n√•r¬†behovet meldte sig.

Men det er ikke den d√¶mpende og besindige tilgang, vi oplever vores politikere tage. Her ser det mere ud som om man fors√łger at hidse stemningen yderligere op.¬†

I skrivende stund beskriver politiet gerningsmanden som en sindslidende person, der tidligere har v√¶ret i kontakt med psykiatrien, og som kort tid f√łr skyderiet ringede til en hj√¶lpelinje uden at f√• hj√¶lp.

Baseret på disse få oplysninger peger de ulykkelige begivenheder ikke mod noget sammenhængende motiv.

‚ÄĘ

Alligevel – og selvom hun m√• v√¶re bedre informeret – s√• er mine observationer af statsminister Mette Frederiksen i hendes mange ‚Äėdoor-steps,‚Äô at hun undervejs taler sig til en gr√łdet stemme som f√łlge af sin egen¬†‚Äėselvforf√łrelse‚Äô ved brug af fraser som ‚Äė…ikke p√• min vagt‚Äô eller ‚Äė…g√łre en forskel.‚Äô

En s√•dan iagttagelse knytter jeg til den ekstremt h√łje beslutningshastighed, vi ser for tiden: Covid-h√•ndtering, amerikanske tropper p√• dansk jord i fredstid,¬†EU-forbeholdet, v√•ben til Ukraine, yderligere oprustning, minkskandale, osv.

M√•ske tager jeg fejl, men min oplevelse er, at der sker en slags ‚Äėselvforf√łrelse‚Äô eller ‚Äėselvophidselse‚Äô, som jeg netop ikke forventer af en minister eller¬†af myndigheder, der har adgang til al information og burde se det som sin opgave at skabe en vis forst√•else og dermed ro i sindene.

Deraf min tvivl om hvor magten vil hen med sin magt og hvordan den vil h√•ndtere kriser og konflikter – m√•ske ogs√• langt st√łrre fremover?

Interesting too?  The 2021 Nobel Peace Prize is a scandal - again!

– “Jeg kan sl√• Fogh,” sagde Thorning-Smidt. OK men hvad ville hun?

Og nu, efter en sandsynligvis psykisk syg ung mands angreb p√• tilf√¶ldige forbipasserende, udtaler vores statsminister, at det er ‚Äú…et angreb p√• Danmark‚Ķ‚ÄĚ, ligesom man kan se ‚ÄėDanmark’ inddraget p√• Statsministeriets hjemmeside.

Men han havde hverken en national, politisk eller √łkonomisk dagsorden. Alligevel f√•r en s√•dan udtalelse lov at slippe igennem i pressen. Ingen undrer sig. M√•ske kan de ikke det?

For at undre sig kr√¶ver et begrebsapparat og at have et begrebsapparat kr√¶ver blandt andet, at man l√¶ser b√łger – der kan give overblik over kompleske sammenh√¶nge – og ikke kun¬†opslag p√• Facebook eller samler politiske meddelelser op p√• Instagram.

Hvis udgangspunktet n√•r ‚Äėlivets‚Äô kompleksitet skal m√łdes – fundamentet for kommunikation og reflektion – bliver Facebook, Instagram og Breaking, s√• bliver man overv√¶ldet: mangler begreber, ord, logikker og sammenh√¶ngende erfaring – og s√• bliver man¬†ophidset, stresset og s√•rbar og vil have en diagnose og m√•ske en st√¶rk leder, der bringer orden i kaoset.

‚ÄĘ

Verden er en miserabel forfatning.

Vi har s√• megen brug for sammenh√¶ng, perspektiv og h√•b. Ikke kun nye ‚Äėdoor-steps‚Äô eller Debatter, der deler os yderligere, forvirrer eller l√¶gger r√łgsl√łr ud med manipulative fraser.

Der er ikke nok te og ristet br√łd i dansk politik for tiden‚Ķ

Og hér et screendump fra Statsministeriets hjemmeside:

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

8 Comments

 1. Tak til Claus Kold for at sætte ord på de tanker, jeg har gjort mig, uden rigtigt at kunne formulere dem. Der er en meningskrise i den vestlige verden, og når tilværelsen ikke mere giver mening, bliver folk nihilister. Jeg tror, at det er på tide at genlæse Dostojevskis værker.

 2. en vinkel jeg savner, er v√•bens “kokain-effekt” fascination af v√•ben er i sig selv efter min mening en slags psykisk sygdom, men det h√łrer vi aldrig om n√•r der opst√•r skyderier, selv om det med ret stor sandsynlighed i langt de fleste tilf√¶lde er en medvirkende faktor, muligvis endda en udl√łsende faktor, og nej jeg p√•st√•r slet ikke det er den eneste grund, men det er den eneste som aldrig n√¶vnes.

  • Fremragende – det militaristiske samfund lider af denne fascination, ogs√• Danmark de seneste godt 20 √•r.

 3. Kære Klaus Kold, Jeg skrev for nogen tid siden at jeg synes mange var for hårde ved MF. Det synes jeg ikke her. Det er grusomt og deprimerende, når tidens fordummelse også rammer de begavede og magtfulde. Gad vist hvor dyrt verden kommer til at betale for vore lederes insufficiens og vores egen manglende evne for at skabe gennemslagskraft for fornuft, fordragelighed og nysgerrighed overfor kompleksiteten. (Niels: altid god ide med Dostejevskij)
  Og
  Jan Weber F: Denne unge psykisk syge udtrykker et kollektiv patologisk syndrom, som du beskriver s√• pr√¶cist men som endnu ikke er anderkendt. Alle i de moderne samfund er smittet i varierende omfang. Han er derfor normal og ikke til behandling. Vi har en kur mod dette syndrom men det er ikke i de “kloge” magthavendes interesse at implicerer kuren.

 4. Tak Claus, for din umage med at reflektere og til Jan for at dele refleksionen. Det har vi brug for.

  Jeg haefter mig saerligt ved beskrivelsen af de unge menneskers frygt- eller angstreaktioner og hypotesen om de manglende evner til at analysere hvad der foregaar og saette det ind i en sammenhaeng.
  Det er en skraemmende teori at dette haenger sammen med det overfladiske forhold til viden og forstaaelse af samfundet og menneskelivet, som flere og flere unge desvaerre har. Det er fremtidens og morgendagens vaelgere, vi taler om.
  I al almindelig har jeg det der svarer til ZERO tiltro til parlamentarismen, men kan jo ikke komme udenom om den betydning det har for vores samfund og vores liv, hvem der har bemyndigelse til at bestemme over os. Og historien har laert os hvad det kan foere til.
  Naomi Klein har intelligent og i mange detaljer analyseret mulige og helt faktiske konsekvenser af magthavernes manipulation med menneskers angstreaktioner og hvordan kaotiske samfundstilstande kan og bliver udnyttet i sit mestervaerk “The Shock Doctrine” fra 2007. Den burde vaere pensum ikke bare i gymnasiet men maaske allerede fra 8. klasse. Og det samme gaelder jo for saa meget andet der er blevet skrevet siden da.
  Helt generelt er Claus’ reflektion en slags “wake-up call”, der burde deles med diverse undervisere og skolefolk. For der er for mig at se ingen tvivl om at den “intellectual disarmament”, som Jan ofte naevner, er et faenomen der boer tages meget, meget alvorligt, specielt naar vi taler om den unge generation. Saa mange tak til Claus for at goere det.

 5. Tak for et k√¶rligt, konstruktivt og kritisk indl√¶g, fuld af indsigt, viden og klogskab formidlet p√• en frugtbar m√•de. En livsvigtig opbyggelig tale i en tragisk situation. Klassisk og forbilledligt. Det kunne jeg godt √łnske mig mere af n√•r samtaler kredser om tidens √łvrige emner.
  Mange tanker til ofrene og deres p√•r√łrende. Det stikker i hjertet, n√•r du beskriver hvor h√•rdt det rammer mange unge. De st√•r et s√•rbart sted i livet hvor de, trods √•benhed nysgerrighed talent og formel viden, er uforberedt p√• “de udd√łende dinosaurers” m√•ske sidste d√łdskamp p√• verdensscenen – “dinosaurer” som ikke indg√•r i skolens pensum, “MIMAC”, ligesom penge/finansindustrien heller ikke g√łr det. At mangle kendskabet hertil har katastrofale konsekvenser for det enkelte menneske i en superkapitalistisk, millitariseret og mediemanipuleret verden.

  Indl√¶gget strejfer et andet vigtigt f√¶nomen, massepsykosen, som C.G.Jung under indtryk af den tyske befolknings adf√¶rd i 30¬īerne & 40¬īerne, beskrev s√•ledes : ‚Äú Indeed, it is becoming ever more obvious that it is not famine, not earthquakes, not microbes, not cancer, but man himself who is man‚Äôs greatest danger to man, for the simple reason that there is no adequate protection against psychic epidemics, which are infinitely more devastating than the worst of natural catastrophes. ‚ÄĚ
  ( Carl Jung, The Symbolic Life )

  Roosevelt talte om ” …nothing to fear, except fear itself… “.

  S√łren Kierkegaard fortalte en historie om en mand, der i et fyldt teater r√•ber ” Brand ” Det udl√łser tumult, som f√łrer til fleres un√łdige d√łd. Manden der r√•bte, mente det som en morsomhed, en form for “b√łh”, men burde have t√¶nkt sig bedre om. Selv om der havde v√¶ret brand i foyeren, skulle han fare frem med lempe.

  Frygten er langt farligere end v√•ben. Frygt skaber en sp√¶ndingstilstand, som opbygger en udl√łsningstrang, der instrumenteres p√• utallige m√•der, stofmisbrug, sindsyge, selvmord, mord med forh√•ndenv√¶rende midler – m√•ske sker der noget tilsvarende for den der st√•r med skarpladte v√•ben i h√¶nderne ?. Kan man flygte fra frygten, eller fra v√•bnene – realistisk set ? Eller skal man m√łde frygten, l√¶re den/og dermed sig selv at kende, kontrollere den, udnytte/omforme dens energi til noget konstruktivt ? Hvis man forestiller sig en verden uden v√•ben, hvad s√• med fly, biler, le og h√łtyv, k√łkkenknive, sten til hammer og √łkse eller byggeri, sukker i kaffen eller flybenzintanken ? Skal man fors√łge at flygte fra v√•bnene eller m√łde dem ligesom frygten ? Hvad med selvforsvar, hvis man angribes med v√•ben – det hedder om selvforsvar, at man har ret til at gribe til proportionalt ligestillede midler. Hvis mennesket kun er styret af lyst/frygt, af udl√łsningstrang, s√• f√łrer det let til psykiske lidelser, voldt√¶gt, og “v√•deskud”.
  Hvad er det regeringen skaber, n√•r de sammen med medier overeksponerer horror, uden at perspektivere det ? Frygt og angst. Hvad er det en statsminister skaber n√•r vedkommende erkl√¶rer : ” … et angreb p√• Danmark … ” ? I juridisk og forfatningsm√¶ssig forstand aktiverer denne erkl√¶ring undtagelsestilstand, dvs forfatningen/grundloven s√¶ttes ud af kraft. Det samme ” … et angreb p√• Danmark… ” erkl√¶rede Thoning Schmidt ifm skudepisoden i Krudtt√łnden, samme resultat, undtagelsestilstand/forfatning sat ud af kraft. Land og folk tr√¶kkes igennem den ene undtagelsestilstand efter den anden. S√•ledes har forfatningen/grundloven i realiteten v√¶ret sat ud af kraft de sidste 20 √•r ( ref .: Carl Henrik R√łrbeck ) Regeringen bestemmer alene ( sammen med statsr√•d, konge og evt ukendte/udenlandske r√•dgivere, f.eks internationale/udenlandske organisationer/magter/andet ). Slutresultatet er mere frygt og angst – samt mere (over)magt. Hvad er det medierne medvirker til, n√•r de er betalt af regering/stat/andre ikke-folkevalgte magter, tegner ensidige, unuancerede og virkelighedsforstyrrede billeder af omverdenen ? … Mere frygt og angst, virkelighedsforstyrrede verdensanskuelser … samt afmagt blandt almindelige folk. Hvad kalder man det, n√•r stat/regering erkl√¶rer, at “… det er vigtigt at stat, myndigheder, millit√¶r, politi, efterretningstjenester, industri, firma, akademia, medier, sikkerhed, overv√•gning, kontrol, IT arbejder sammen … ” ? Musolini kaldte netop dette for selve definitionen p√• fascisme… eller hvis det her er lidt lettere at rumme for l√¶serne p√• denne hjemmeside : MIMAC … og s√•dan eskallerer det, helt forventeligt, og med helt uundg√•elige tragiske konsekvenser for mange … kort sagt : velkommen til “hverdagslivet” i imperier/diktaturer, hvor h√¶ndelser som 911, finansturbulens a la 2008, epidemier-lockdown-b√łlger, krige “til fremmelse af fred og demokrati”, “national sikkerhed frem for alt” , klimakatastrofer og HAARP, “hungergames” … skridt for skridt f√łrer de manipulerede folkemasser frem til ” den nye normal ” … ” the great reset ” .

  V√¶n dig til det, lev med det, lev under det, p√• trods af det, ( og for nogle : lev af det ) gl√¶d dig s√• l√¶nge du ikke selv rammes, bliver syg, eller d√łr af det… eller lav det om !
  Du kan fors√łge at flygte, fors√łge at bek√¶mpe det, f√• rettens medhold mod disse mange uretf√¶rdigheder og forbrydelser, modtage hj√¶lp fra diverse humanit√¶re instanser, eller v√¶lge andre politiske repr√¶sentanter i dit sted – men er det lige netop det du altid har gjort ? Virkede det ? – √¶ndrede det noget til det bedre ? H√•nden p√• hjertet – er der et problem her ? Hvad vil der ske hvis du selv tager ansvar, istedet for at lade dig repr√¶sentere af andre ? Og hvis du i forl√¶ngelse heraf s√łger, og finder, dine ligesindede ud fra en f√¶lles interesse for at skabe noget bedre – uden tilladelse fra de eksisterende autoriteter ( som √łnsker bevarelsen af status quo, for ellers havde de forl√¶ngst l√łst problemerne ), uden frygt, uden v√•ben, uden vold og tvang, og uden yderligere uds√¶ttelse og anden un√łdig bekymring ? Hvad kan g√• mere galt end det allerede g√łr – eller tror du virkelig at du vil g√łre det v√¶rre, selvom du √łnsker at g√łre det bedre ? – hvis ja, s√• st√•r √łnsket om at g√łre det bedre nok i skyggen af dit eget beg√¶r – hvis du tvivler, s√• tro lidt mere p√• dig selv, genfind din glemte barnetro og den trofaste intuition som aldrig svigter, den findes dybt nede i hjernebarken s√• l√¶nge du lever… – og hvis nej, hvordan s√• undg√• at skabe noget bedre, n√¶sten uanset hvad du g√łr ? … Lad os s√• komme igang !…

  To be or not to be ( Shakespeare )
  To do is to be ( Sartre )
  Do be Do be Do ( Sinatra )

 6. Tak til Claus Kold for at dele sine oplevelser og refleksioner og tak for alle kommentarer, og pyhha Omar Ingerslev, den var godt nok lang. Men rigtigt er det. Altsammen. Jeg pr√łver at g√łre det kort.
  Jeg synes Claus Kold rammer plet, n√•r han skriver at der er noget helt fundamentalt galt i verden, og det har noget at g√łre med de helt ekstremt hurtige beslutningshastigheder… det er det indtryk vi uv√¶gerligt f√•r, men det er en del af bedraget. Mette Frederiksen er en nyttig idiot, og hun er en god skuespiller. Hendes rolle er at skabe frygt ved enhver given lejlighed. “N√łdvendigheden” af de hurtige beslutningsprocesser er et skalkeskjul for at omg√• de demokratiske spilleregler. De st√łrste nyttige idioter i Folketinget bedrager de mindre. Man kan ogs√• udtrykke det som den voksende korruptionsgrad i Folketinget. Vi har et pseudodemokrati i Danmark. Og n√•r vi taler om den intellektuelle forarmelse i verden, m√• vi gribe i egen barm, og erkende at den i f√łrste omgang omfatter Vesten. Den vanvittige milit√¶roprustning (og intellektuelle nedrustning) er ret koncentreret omkring USA/NATO/EU. Og vore bedrageriske politikere, sammen med vore bedrageriske mainstreammedier bruger frygt til at forvirre os almindelige mennesker. Man skaber illusionen om en kaotisk verden, og hvad enten det er militarisering indenfor sundhed (WHO), “sikkerhed” (digitalisering) eller i NATO, s√• accepterer vi stiltiende omdannelsen af vort samfund til et teknokrativ√¶lde.
  Vi skal holde op med at stole p√• massemedier, politikere og myndigheder. De vil os ikke det bedste. Overbevis et ungt menneske til IKKE at melde sig som soldat. Boykot de v√¶bnede styrker i alle lande! De k√¶mper for v√•benindustrien og ikke for demokrati eller f√¶dreland; det er bedrag! Coronapandemien var et andet bedrag. Hvis vore politikere bekymrede sig om vores sundhed i forbindelse med covid-19 havde de uddelt store m√¶ngder D-vitaminer til befolkningen, beskyttet de s√•rbare og brugt gangbare medikamenter som Ivermectin eller Hydroxychloroquine. Men det skete ikke. Den verdensomsp√¶ndende dagsorden, sat af det korrupte WHO, var at skabe frygt og bane vejen for medicinalindustriens st√łrste salgsfremst√łd af den eksperimentelle pseudovaccine, som politikere i mange lande ville tvinge os til at tage. Det har aldrig handlet om sundhed. Det handler om, at en lille klike magtfulde mennesker (helt udenfor demokratisk parlamentarisme) √łnsker at kontrollere almindelige menneskers adf√¶rd. Her fungerer Mette Frederiksen og resten af pseudodemokraterne som eksemplariske nyttige idioter.
  Ja for helvede! Tving de unge (og os selv) til at s√łge sandheden og l√¶se b√łger, og l√¶se engelsk litteratur. Det er ikke nok at l√¶se det, som overs√¶ttes til dansk. Men hvordan f√•r man gjort flertallet interesseret i sandheden om verdens sammenh√¶nge? Lad mig knytte en kommentar til Naomi Kleins chokdoktrin fra 2007. Hun beskriver p√• mesterlig vis de emner hun v√¶lger, men er helt p√• linie med mainstreammediernes udeladelser, tabuemner og blinde pletter. Desv√¶rre er den monopol-kapitalisme, som vi tilbeder ikke blot i Vesten, men i hele verden, s√• st√¶rk, at der n√¶rmest skal et mirakel til at bryde massepsykosen og genskabe en ny oplysningstid. Jeg synes desv√¶rre ikke fremtiden ser s√¶rlig lys ud. Undskyld det blev lidt langt, og tak Jan for din deling af s√• meget…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Why are we moving away from dialogue & diplomacy?

Next Story

Sick Self-Congratulatory Militarism at the NATO Summit

Latest from Dansk politik

%d bloggers like this: