Flagdagen 5. september Рflagskib for militærindustrien

5. september 2019

F√łlg mig lige p√• en lille medierejse i det sikkerhedspolitiske Danmark…

Under overskriften Derfor flager Danmark på DR.dk kan man læse om denne dag, der samler folket og det officielle Danmark om krigens ofre.

Over hele “kongeriget” og med Dronningehusets og milit√¶ret og regeringens repr√¶sentanter i spidsen er der m√łder, parader, monumenter, kransenedl√¶ggelse, taler og flag, flag, flag – kort sagt hele pive- og militarisme-t√łjet.

N√• du f√łlger mig herunder vil du se at Danmarks Radios svar – “Derfor…” ikke har meget med virkeligheden at g√łre og at Flagdagen ganske vist handler om veteraner og udsendte og helte – men ogs√• om noget helt andet. Om noget, der vil sikre at der bliver endnu flere af slagsen og endnu mere dansk krigsdeltagelse.

Og det f√łles faktisk ganske ubehageligt.

– tankel√łshedens, m√łrke, militante tider…

Trine Bramsen (S)

Den nye forsvarsminister, Trine Bramsen (S) citeres for at “Det er stort og b√łr virkelig hyldes, at man s√¶tter vores frihedsv√¶rdier over sig selv og tager ud i verden.”

Og til slut i artiklen siger hun: “Vi skal give veteranerne den heltestatus, de b√łr have i samfundet. Jeg vil gerne v√¶re med til at l√łfte hyldesten over i hverdagen. Veteraner skal ikke kun v√¶re nogen, vi fejrer denne ene dag, men skal hyldes for deres indsats hele √•ret.”

Udtalelserne ligger i forl√¶ngelse af en serie nok s√• militante udsagn fra ministeren om at Danmark snarest m√• opruste mere og er truet af snart det ene og snart det andet. For hende er forsvar, sikkerhed og fred udelukkende et sp√łrgsm√•l om milit√¶re midler. Hun aner ikke hvad fred kunne t√¶nkes at v√¶re eller at FN-Erkl√¶ringen, som Danmark har skrevet under p√•, i sin indledning siger at krig skal afskaffes og i Artikel 1 siger at fred skal skabes med fredelige midler.

Dette sagt fordi hun er en central politisk figur på en dag som denne. Vi må formode at der kommer Flagdags-poster på hendes Facebook-side.

Flagdagen

Hvordan flagdagen kom til – ja, det kan man l√¶se p√• organisationen, der st√•r bag – flagdagen.dk – startet af en mand, der blandt andet har gjort tjeneste i Kosovo og Afghanistan. Bombningen af Kosovo og Serbien i 1999 markerer indledningen p√• Danmark som systematisk krigsf√łrende – under ledelse af Poul Nyrup Rasmussen og Niels Helveg Petersen.

Kosovo er stort set en falleret stat i dag 20 år efter, angrebet var uden FN-mandat og Kosovo er stadig anerkendt af kun cirka halvdelen af verdens lande.

N√•r man fejrer folk, der var med d√©r – og alle de andre steder, Danmark har styrtet rundt i st√łvler, fejrer man ogs√• implicit disse krige. Man siger i hvert fald ikke undskyld for dem.

Nå, men lad dén fiasko ligge hér. Vi surfer videre.

Flagdagen administeres af Folk og Sikkerhed

Flagdagen administreres af en organisation, der hedder Folk og Sikkerhed, som du kan l√¶se mere om h√©r. P√• en hjemmeside, der flere steder ikke er opdateret til dagen i dag, kalder man sig “Danmarks st√łrste sikkerhedspolitiske organisation.” Blandt dens bestyrelsesmedlemmer ser du danske forhenv√¶rende soldater, en pensioneret oberst, politifolk mm – og tre af bestyrelsens medlemmer har ogs√• en erhvervsm√¶ssig tilknytning.

Folk og Sikkerhed – der erkl√¶rer sig helt uafh√¶ngig – har ogs√• et r√•dgiverpanel best√•ende af ni personer. 5 af dem har tilknytning til erhvervslivet – Jyske Bank, SEAS-NVE, Struense & Co., Future Navigator samt Aerospace- og Forsvarsindustrien i Danmark. Desuden en forsker fra K√łbenhavns Universitets Center for Milit√¶re Studier, der h√łrer under Institut for Statskundskab. (Det kan jo ikke v√¶re anderledes, kan man sige, fordi Danmark ikke ejer et universitetsinstitut eller center for fredsstudier).

Og du kan skam blive medlem og g√łre organisationen endnu st√łrre. Hvis du er en virksomhed, der hoster op med 2500 kroner opn√•r du et “Hercules-130” medlemsskab og betaler dit firma 5000 kroner f√•r du noget s√• flot som “F-35 Ligtning II”-medlemsskab.

Interesting too?  En time f√łr F35 bliver offentliggjort

At Folk og Sikkerhed РFlagdagens base Рer en organisation for fagmilitære interesser og erhvervslivet turde være nok så klart.

I parantes: Public service DR svigter totalt

Men de h√©r ting fort√¶ller Danmarks Radios journalist Sara Pagh Kofoed dig ikke – public service indeb√¶rer ikke n√łdvendigvis selv den mindste research eller kildecheck, derimod – som h√©r og igen og igen – ren videregivelse af perspektiver, ekspertudsagn og nyheder, der lige s√• godt kunne v√¶re skrevet af forsvaret selv.

Hun må måske være undskyldt eftersom hun ikke arbejder med sikkerhedspolitik men er tilknyttet DR Nyheder Unge Рkids news og i den dur. Men hvorfor har man så sat hende på netop denne opgave?

N√•, men vi surfer videre…

Folk og Sikkerhed har et Sikkerhedspolitisk Netværk

P√• Folk og Sikkerheds hjemmeside trykker du p√• “Netv√¶rk”-menyen og kommer s√• til noget, der hedder Sikkerhedspolitisk Netv√¶rk. Her ser du med det samme et billede af professor og Europa-ekspert, Malene Wind, p√• K√łbenhavns Universitet. Og de andre ekspert er s√• folk fra Pentagon, NATO, ambassad√łrer og eksperter og debatt√łrer fra Danmark.

Det fremg√•r at “vores eksperter arbejder h√•rdt p√• at skabe et informationsgrundlag, der kan holde Danmark sikkert” og at du b√łr f√łlge og deltage i “det sp√¶ndende program”.

Det lyder jo som om der ikke findes et sådant informationsgrundlag allerede! Herregud, den store majoritet af danske medier er pro-militære og forsvaret selv, ministeriet og statens forskningsinstitutioner har relativt store pengekasser til deres rådighed Рi hvert fald sammenlignet med dem, der af den ene eller anden grund har lidt svært ved det dér med våben, krigsdeltagelse og Рja, drab når det nu skal være.

V√¶rre er det at disse h√•rdtarbejdende ekspert ikke synes at have lavet en pind det sidste √•r. Sidens program er fra forrige √•r…

Klik lige og se 2018 programmet h√©r: S√• m√łder du Pentagon, den amerikanske ambassadrice, milit√¶re studier, forsvarsakademi, Uffe Elleman-Jensen, NATO, EU-forsvar – bare lad √łjnene glide ned over denne √©n-dimensionelle forestilling uden mindste risiko for nyt√¶nkning og du ser milit√¶re fagterme og temaer hele vejn.

M√łderne p√• 4,5 timer koster 16.000 kroner eksklusive moms for ikke-medlemmer – men s√• indg√•r der ogs√• vin fra Restaurant Trio.

Såkaldt almindelige mennesker Рde dér Folk i Folk og Sikkerhed har næppe ikke råd til det men, se, det er heller ikke for dem, hele dette foretagende Рog dermed Flagdagen Рeksisterer.

Det handler i stdet om milit√¶r – eller forsvarsindustriens v√© og vel. For p√• programmet forklarer man at det ikke er Folk og Sikkerheds eget netv√¶rk, nej det er deres og “FAD”s netv√¶rk.

I samarbejde med FAD – Forsvars- og Aerospace Industrien i Danmark

Hvad er FAD, tænker du så? Jo, FAD er Forsvars- og Aerospace Industrien i Danmark Рcirka 80 virksomheder, der på forskellig måde er involveret i dansk våben- og komponentproduktion, samarbejde med og eksport til udlandet.

At de to РNetværket og Folk og Sikkerhed Рhænger sammen ses blandt andet af at det er samme medlemsskab, der tilbydes.

Flagdagen Рdet officielle Danmarks landsomspændende dag for folket, de faldne, sikkerhed og frihed Рer altså intimt forbundet med den danske militærindustri, organisatorisk og via personer.

Hvorfor er det hér ubehageligt?

De stemninger og f√łlelser, der er knyttet til flaget, dagen og minderne om de faldne har denne industri og personkredsen omkring Folk og Sikkerhed en √•benbart klar interesse i at fremme.

Tankefigurerne er simple nok:

Danmark har deltaget i krigsforetagender, landet aldrig burde have deltaget i – i hvert fald i bagspejlet, omend nogen af os advarede mod konsekvenserne f√łr krigsdeltagelserne blev besluttet – for√łvrigt ofte p√• et mangelfuldt og delvist l√łgnagtigt/fordrejet grundlag – som Krigsudredningen nok s√• tydeligt og dog lavm√¶lt har vist.

Interesting too?  Aljazeera's explanation of Syria and its commenting policy

Men siden Danmark k√łbte F-16 i midten af 1970erne – hvor kun en h√•ndfuld mindre virksomheder eksisterede i den branche i Danmark – er der sket en enorm udvikling – og en mangedobling af antallet af milit√¶re virksomheder.

Det er naturligvis en udvikling, der er blevet fremmet af Danmarks mere eller mindre permanente deltagelse p√• den internationale krigsarena – Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien – og Danmarks egne ledere f√łler stolthed over at Danmark ligger “langt fremme” (andre ville kalde det “langt ude” for en stat som netop Danmark).

Og det er den udvikling undertegnede i en kronik i Politiken inden k√łbet forudsagde og advarede imod. Det var dengang Politiken havde en holdning til krig og til anti-militarisme.

Det g√¶lder helt klart om for dette nye danske MIMAK – Milit√¶r-Industrielle-Media-Akademiske Kompleks – at holde den g√•ende og ekspandere. Der er jo penge – mange penge – i krig, interventioner, bes√¶ttelser og – i massemord samt √łdel√¶ggelse af hele lande og kulturer. (Og koster det s√• lidt i form af at tage imod flygtninger fra disse af os krigsh√¶rgede omr√•der, ja s√• lukkes d√łren, prisen m√• andre betale).

Hvordan holder man så MIMAKs damp oppe?

Ved at have en forsvars/sikkerhedspolitisk ledelse Рhelst kvinder men i hvert fald nogen, der véd tilstrækkeligt lidt til at lytte blindt til embedsmændene Рog til stadighed pege på (som regel imaginære eller vildt overdrevne) trusler og sige: Mere våben. Aldrig en anden politik. Og aldrig Рuanset hvad der sker i verden: Færre våben!!

Trine Bramsen spiller sin rolle næsten til perfektion. Hun skal blot lære at sige remsen lidt mere som om den kommer indefra og ikke er instrueret.

For det andet ved at sikre at danskerne skal opretholde et positivt syn p√• disse krig – uanset om de er dumme, hvilede p√• forkerte foruds√¶tninger eller l√łgne, gjorde vold p√• FN og anden folkeret eller var uetiske i en r√¶kke henseender.

For det tredje ved at opretholde et f√łlelsesm√¶ssigt national-dansk engagement, spille p√• folks enkle f√łlelser – √•h, t√¶nk at danske unge m√¶nd har ofret sig s√• flot for friheden, demokratiet, menneskerettighederne og for Danmarks fortsatte sikkerhed og fred.

De er vor tids helte Рder er faktisk ingen andre helte, man holder national flagdage for. Kun for soldaten. Heltene i sundhedssektoren, dem der uselvisk står op for andres liv og hjælper f.eks. gamle eller unge Рingen flager for dem, vel?

Og for det fjerde h√©r – der er mange andre dele af figuren i denne gigantiske mediemanipulation og selvbedrageri for kortsigtede indtjeningsmuligheder – ved at danskerne aldrig skal gives muligheder for at indse hvor mange hundredtusindvis af medmennesker derude, Danmark har et medansvar – af og til direkte – for at have dr√¶bt og s√•ret og hvor store dele af lande og kulturer, der er blevet √łdelagt – under ledelse af det USA/NATO, som landet altid har fulgt (find bare √©t eksempel p√• at man ikke har) og som altid har v√¶ret hovedmotivet, ikke friheden, demokratiet og alle de andre salgsargumenter.

Heltedyrkelsen af soldaten men aldrig ofret er et klassisk element i militarismen og dens Рhæslige Рvæsen.

Tænk at landet har haft en nu tidligere statsminister, der var så stolt af at fortælle at Danmark proportionelt har ofret lige så mange unge mænd på krigens slagmarker som USA. Og ingen tænker to gange hvad dét egentlig betyder.

S√• flag endelig for den fortsatte krig, militarismens selvskabte ofre og for krigsindustrien og glem enhver etik og omtanke for de sagesl√łse ude i verden.

Men er dét virkelig Danmark i 2019? Så sæt den dog på halv.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

6 Comments

  1. Puh ha… det var en ordentlig svada… og t√¶nk jeg stemte p√• Trine … aldrig mere… hun l√¶ser jo op af et NATO skrift ….men ja… Dannebrog kom jo til os i en krig, det skulle m√•ske ha’ advaret mig… S√• det her flag, som jeg har l√¶rt at holde af, det st√•r for mig some alt hvad jeg har l√¶rt at s√¶tte pris p√•.ie medmenneskelighed, Grundtig og alt det der … men det skal ikke s√• v√¶re… selv Dannebrog ka’ de ikke la’ v√¶re … det m√• tr√¶kkes igennem s√łlet… svines til… militariseres, bruges til at forherlige krig… VOR HERRE BEVARES !!! Det er b√•de √¶kelt og lidt s√łrgeligt …

  2. Tak for din skarpe analyse af krigsindustrien og interesserne bag…man vil ikke l√¶re af historien og de mange krige..s√łrgeligt.

  3. Jeg var i Jugoslavien i 92 som n√łdhj√¶lpschauff√łr. Inden det, var jeg imod al milit√¶r indgriben p√• andet territorium. Men, jeg s√• ogs√• hvordan UNPROFOR (United Nations Protection Forces), med risiko for eget liv, beskyttede civile liv. Dette har jeg stadig stor respekt for, ogs√• selvom holl√¶nderne siden svigtede, da de stod passive og s√• p√• nedslagtningen i Srebrenice. Men, det, som har foreg√•et siden, med danske soldaters krigsf√łrelse og danske regeringers velsignelse, det er et svigt af hele verdenssamfundet og alle gode fors√łg p√• de fredelige l√łsninger, som burde v√¶re f√łrste prioritet, frem for magtanvendelse.

  4. Tak, cghardington – det er en kommentar som din, der g√łr det meningsfuldt at skrive og blive ved med at skrive. Jeg er enig i alt det du siger h√©r – og din baggrund i Jugoslavien har naturligvis hjulpet dig til at se Danmark udefra. Med andre √łjne – og d√©t er helt n√łdvendigt i disse √•r. Kun er jeg – lidt – uenig i det d√©r med holl√¶nderne og Srebrenica. Du m√• tage med i betragtningerne at UNPROFORs ledelse – general Lars-Erik Wahlgren, som jeg kendte godt – havde kr√¶vet 32.000 flere FN-soldater for at kunne g√łre de 6 sikre zoner sikre. Han fik 1200 tyrkere, der nok vidste hvilken side de stod p√• d√©r. Desuden var FN i praksis bankerot pga manglende kontingent-indbetalinger. Ikke s√• let at redde tusindvis af menneskers liv under den slags omst√¶ndigheder. Men hjerteligt tak, som sagt! – Jan

  5. Tak, k√¶re Jan, det er lige pr√¶cis den research om akt√łrerne bag “Flagdagen”, som er “public service” mediernes forbandede pligt og som de sjofler. At militarismen skulle blive s√• uimodsagt i Danmark havde jeg aldrig troet. I de st√łrre lande, der har andre dagsordener end at behage USAs regering og NATO, er der lidt flere kritiske r√łster – men der lyder i fx Italien, Frankrig, Tyskland heller ikke noget kraftigt kor mod militarisme.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

The West has done a Jeffrey Epstein on Syria – and it continues…

Next Story

Visoner om en ny dansk fredspolitik begynder i Aarhus

Latest from Uncategorized

%d bloggers like this: