Forsvarsminister Wammen er galt afmarcheret *

Kære Berlingske redaktion

K√¶re Michael √ėrtz Christiansen og Karen Clement, Berlingske Nyhedsbureau

I bringer kl 11.41 i dag en artikel hvori forsvarsminister Wammen Рuden henvisning til nogen folkeretslig bestemmelse Рmener at den forestående Irak-operation er folkeretsligt OK.

Det er den ikke.

De to argumenter han bruger – at den irakiske regering har bedt om det og at der er en forf√¶rdelig humanit√¶r situation har intet med folkeretten at g√łre.

Derimod bryder aktionen klart mod FN-Pagtens Artikel 1 og 33.

Jeg citerer:

Artikel 1:

“De Forenede Nationers form√•l er:

1. at opretholde mellemfolkelig fred og sikkerhed og i dette √łjemed: tr√¶ffe effektive f√¶lles forholdsregler til forebyggelse og fjernelse af trusler mod freden og til undertrykkelse af angrebshandlinger eller andre brud p√• freden, og ved fredelige midler og i overensstemmelse med retf√¶rdighedens og folkerettens grunds√¶tninger at ordne eller bil√¶gge mellemfolkelige tvistigheder eller situationer, som kunne f√łre til brud p√• freden;

Kapitel VI
FREDELIG BILÆGGELSE AF TVISTIGHEDER

Artikel 33.

1. Parterne i enhver tvist, hvis forts√¶ttelse kan antages at ville bringe opretholdelsen af mellemfolkelig fred og sikkerhed i fare, skal f√łrst og fremmest s√łge en l√łsning ved forhandling, unders√łgelse, m√¶gling, forlig, voldgift, domsafg√łrelse, benyttelse af regionale institutioner eller aftaler, eller ved andre fredelige midler efter deres eget valg.

2. Sikkerhedsr√•det skal, n√•r det anser det for n√łdvendigt, opfordre parterne til at bil√¶gge deres tvist ved s√•danne midler.

Og f√łrst n√•r alt andet er pr√łvet kan man skride til milit√¶r handling i FN’s regi:

Artikel 42.

Skulle sikkerhedsr√•det sk√łnne, at de ved artikel 41 hjemlede forholdsregler ville v√¶re utilstr√¶kkelige eller har vist sig at v√¶re utilstr√¶kkelige, kan det tage s√•danne skridt ved anvendelse af luft-, s√ł- eller landstridskr√¶fter, som m√•tte v√¶re n√łdvendige for at opretholde eller genoprette mellemfolkelig fred og sikkerhed. S√•danne skridt kan indbefatte demonstrationer, blokade og andre operationer foretagne af luft-, s√ł- eller landstridskr√¶fter tilh√łrende medlemmer af de Forenede Nationer.

Interesting too?  We don't want walls anywhere

(Mine understregninger)

Venlig hilsen

Jan √ėberg

* 29. august 2014:
Berlingske Tidende fandt ikke anledning, heller ikke efter en rykker i dag, at svare på dette brev.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.