/

Fredsforskning i Danmark?

I begyndelsen af maj begynder konkurrencen om 15 millioner kroner til udvikling af fredsforskning i Danmark. Enhedslisten og andre pressede på for at få nogle penge så der kunne skabes alternativer til den dansk militær interventionspolitik.

Baggrunden var desuden at Danmark jo er en hvid plet på fredsforskningens verdenskort. En af Fogh-Rasmussen regeringens første destruktive tiltag var at få en række institutter nedlagt herunder det internationalt velrenommerede Copenhagen Peace Research Institute, COPRI, og få dem alle underlagt det mer politisk styrede Danske Institut for Internationale Studier, DIIS – hvor forsvars- og sikkerhedspolitisk forskning iflg. hjemmesiden defineres af Udenrigs- og Forsvarsministeriet og finansieres af Forsvarsministeriet. Det giver få, om nogen, muligheder for studier i tråd med f.eks. FN’s charter om at fred skal skabes med fredelige midler.

De nye midler administreres af det strategiske forskningsråd i hvis ledelse der ikke findes nogen kompetence i fredsforskning, dens historie, paradigme, teorier eller praksis. Det kan være én årsag til at man har fået den alt andet end geniale idé at alle 15 millioner skal gå til ét eneste forskningsprojekt, at hvem som helst ude i verden kan ansøge om disse midler og at den eneste klausul er at projektet på en eller anden måde skal komme dansk politik og forskning til gode samt at der ikke skal forskes i brugen af militære midler.

Ingen har i processen konsulteret dansk eller anden fredsforskningsekspertise. Det er jo ikke så let at bruge 15 millioner til at (gen)starte fredsforskning i Danmark fra grunden i og med at COPRIs dygtige forskere alle fandt bedre arbejdsvilkår andre steder. De, der er og selv betegner sig som fredsforskere i dagens Danmark, kan tælles på en savværksarbejders tilbageværende fingre. Det kan være årsagen til at det udpegede bedømmelsesudvalget består af én dansk samt en svensk og en norsk forsker.

Interesting too?  Madeleine Albright får Anna Lindh-priset

Der er over 800 akademiske programmer i freds- og konfliktforskning i verden. Een gennemgående erfaring er at uddannelse og forskning støtter hinanden. I et land der ikke har fredsforskning havde det derfor været bedre at satse på et par miljøer – f.eks. et universitet og en folkehøjskole (med større debatskabende muligheder) – og sørget for at midlerne i det mindste gik til en Masters-uddannelse så man i løbet af en 3-4 år ville have en gruppe unge akademiker på området, der kunne begynde at undervise og forske videre.

Grundet de hér nævnte forhold vover jeg den forudsigelse at de 15 millioner fra et fredsforskningsperspektiv vil have forsvindende ringe virkning.

Og i så fald kan Danmark fortsætte med at deltage i interventioner med så forudsigeligt destruktive konsekvenser som i det tidligere Jugoslavien, Afghanistan, Irak og Libyen af den enkle grund at der heller ikke i fremtiden vil findes intellektuelt kvalificerede alternativer.

Jan Øberg, docent i fredsforskning
Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning
Lund, Sverige

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

5 Comments

 1. Danmark er en overloyal NATO-stat, og din beskrivelse af vilkårene for bevillingen viser hvordan stat og embedsmænd styrer dette land og nok skal sørge for at neutralisere forsøg på at bringe fredsbevægelsen på banen.

 2. Tak, John Graversgaard – men vi skal lige være på det klare med at denne bevilling drejer sig om forskning og ikke om bevægelse, og selv har jeg den opfattelse at fredsforskning og fredsbevægelse ikke skal være siamesiske tvillinger. På mange områder stiller jeg mig kritisk til bevægelser – og de vil sikkert også være kritiske til en del forskningsresultater i det omfang bevægelsesmennesker læser tykke akademiske bøger.
  Men du har helt ret i at dette ser ud til at være et smukt stykke embedsmandsstyre – sådan “forsvinder” man pengene i lidet transparent system.

 3. Mange tak for de nyttige advarsler. Det bliver helt sikkert en vanskelig opgave at genstarte freds- og konfliktforskning i Danmark. Vi, der nu har fået de omtalte penge, vil gøre vores bedste for at gøre flest mulige af de pessimistiske forudsigelser til skamme. Hvordan? – se http://www.cric.ku.dk.

  Både Jan og hans mange læsere her på bloggen opfordres til at holde os i ørene i de (foreløbig) tre år, vi får til at bedrive forskning, der skal fremme muligheden for fredelig håndtering af konflikter.

  Et par af de specifikke kritikpunkter kan lige få en hurtig kommentar:
  * 4 af de 7 forskere i kernegruppen på CRIC har en baggrund på det hedengangne COPRI, så lidt kontinuitet i dansk fredsforskning kan der måske komme ud af det. Og forhåbentlig også noget helt nyt.
  * undervisning-forskning skal spille sammen, og nye generationer uddannes. Det var en del af baggrunden for, at vi arbejdede for en model, hvor det nye center bygges som et samarbejde mellem fem danske universiteter og ikke placeret f.eks. i en tænketank. Det har været opmuntrende i de sidste måneder at høre, hvor mange studerende og nyuddannede i Danmark, der faktisk har og har haft en interesse for feltet, selv har opsøgt kurser og projekter i ind- og udland, og nu vil være med til at skabe et center i Danmark.
  * jeg kan kun være 100% enig med Jan i, at det helt afgørende succeskriterium er, at når der i fremtiden opstår situationer, hvor Danmark i de sidste 10-15 år har valgt mililtært tilgange, skal der i fremtiden være “intellektuelt kvalificerede alternativer”. Det var faktisk den styrende idé bag udformningen af det projekt, det strategiske forskningsråd endte med at vælge.

  Vi glæder os til at komme i gang med arbejdet. Vores ambition er alt andet end at “forsvinde” pengene. Måske systemerne er lidet transparante, men indtil videre har forskningsfinansieringens kringlede veje betydet, at vi har fået vores egne institutter til at medfinansiere, så de ca 15 mill. reelt er blevet til nærmere 25 mill. Det er småt i den store globale sammenhæng, men dog opmuntrende, at vi i Danmark nu også får mulighed for at yde en indsats. Vi ses på CRIC!

  • Kære Ole
   Vil blot – lidt forsinket – sige dig tak for synspunkterne. Du er naturligvis opmærksom på at jeg skrev artiklen længe før I fik opgaven. Jeg er dog stadig skeptisk til hele dette set-up hvis det er fredsforskning man vil fremme. Men jeg ønsker bestemt alt mulig held og lykke til dig og dine medarbejdere.

 4. Admiring the commitment you put into your website and detailed information you provide.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same out of date rehashed material. Great read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS
  feeds to my Google account.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Åbent Brev til Villy Søvndal

Next Story

Lund Phoetry – ny fotobok om Lund

Latest from Danmark

%d bloggers like this: