/

Ser DR verden uden for Danmark? Og svaret…

Lund, Sverige
18. januar 2009

Se Ulrik Haagerups svar under mit indlæg

√ÖBENT BREV TIL DR

K√¶re DR-redakt√łrer over et bredt spektrum

Jeg er flittig bruger af dr.dk – hjemmesiden for public service-virksomheden DR.

Jeg har som freds- og konfliktforsker i godt 30 √•r en s√¶rlig interesse i internationale sp√łrgsm√•l. Det kan ikke udelukkes at det f√łlgende i nogen grad er farvet af min profession og orientering, men det er dog et generelt argument, jeg gerne vil fremf√łre til Jer.

Som ganske vist uvidenskabeligt underlag for nedenst√•ende har jeg lavet screen shots af dr.dk i l√łbet af √©n dag, den 8. januar 2009 (klokken 01.45, 11.30, 18.30 og sidst 23.00). Een dag siger ikke alt, men jeg bes√łger siden dagligt og har lavet denne test, fordi jeg l√¶nge har haft en fornemmelse af at den store verden ganske enkelt ikke findes p√• hjemmesiden. Det betyder ikke at den ikke g√łr det hist og pist i de konkrete radio- og tv-programmer; men dette at den samlede programflade slet ikke spejles i hjemmesiden g√łr ikke det problem, jeg fokuserer p√•, mindre. Den samlede hjemmeside fremst√•r som lokal og national, ikke som regional (europ√¶isk) og overhovedet ikke global eller udenrigs-orienteret. Hjemmesiden b√¶rer desuden pr√¶g af at sport, underholdning og petit vinder desuden frem p√• bekostning af hvad der i bred forstand kunne kaldes mere seri√łse indslag.

Vi lever i en tid af globalisering. Det m√• v√¶re en helt rimelig p√•stand at man ikke kan forst√• Danmark eller sig eget liv uden en vis kundskab og bevidsthed om den st√łrre verden vi indg√•r i. Teknikken burde hj√¶lpe os og g√łre det lettere at f√łlge med i denne st√łrre verden, snarere end at f√• den til at forsvinde. Desuden skal public service jo gerne have andre profilkriterier end rent kommercielle medier.

Mindst tre store ting pr√¶ger internationalt vor tid: krige som Irak, Afghanistan, Congo og netop i disse dage Israel/Gaza. For det andet de globale milj√łproblemer og endelig den meget alvorlige √łkonomiske krise som omfatter hele verden, alle kontinenter og tegner til at blive fler√•rig.

Om disse tre store internationale sp√łrgsm√•l kan man intet l√¶se i de 24 timer min lille unders√łgelse d√¶kker.

Den gr√łnne h√łjredel af hjemmesiden, omkring 40%, omhandler DR‚Äôs forskellige programmer. I menuen til venstre topper l√¶nker til programmerne i TV og radio. Under sektioner finder man Nyheder, Sport, Regioner og Vejr. √ėjnene glider nedad til ting som drama, kultur, mad, spil, tro, videnskab, etc. Derp√• blogger og debat. Der er ‚Äď igen ‚Äď intet der tyder p√• at der er en verden uden for Danmark. Der er ingen menu, der f.eks. kaldes udenrigs, verden, globalt, internationalt som indikation p√• plads eller ‚Äď globale problemer, internationale organisationer, FNs udvikling eller hvad det nu m√•tte v√¶re der kunne indikere en omverdensbevidsthed.

I midten findes s√• den hvide flade med folkeligt oplysende materiale, m√• man formode ‚Äď indslag, temaer og baggrund, der skal hj√¶lpe (public service) mennesker til en bedre, bredere forst√•else af verden, Danmark inklusive. N√¶vnt i fl√¶ng fra de fire screen shots finder man historier om:

– private b√łrnehaver, Derby mod Manchester (der er ellers en ‚ÄĚSport‚ÄĚ-menu til venstre) – t√łjdesign, hundhvalpe, S√łvndal, Iben Hjejle, skuespiller der bliver stilladsarbejder, Obama og krisen (relevant udenrigsstof), Lars HUG, amning, k√¶resteri p√• jobbet, forbudte hjemmesider i Thailand, bedre sexliv (herhjemme), X-factor, seneste nyheder og … sport igen, nogle tal for arbejdsl√łsheden, P3 guld, Wozniacki, IC3-tog, tyverier fra byggepladser, unges sms-slidgigt, danskernes v√¶gtproblemer og slankeb√łger, influenza, nabostridigheder med snotklatter p√• d√•se, TV2-redning, AaB k√łber norsk landsholdsspiller (Sportsmenuen?), Toms og sukkerfri slik, Statens Museum, Pia K, myter om kost..Udlandsstoffet pr√¶senteres med den fuldst√¶ndigt ligegyldig historie om at Bush har inbudt Obama og nogle tidligere pr√¶sidenter til Det hvide Hus.

Interesting too?  DR's kulturelle buttlift

Kort sagt, to historier om verden uden for Danmark, ikke √©t ord om Irak, Somalia, Afghanistan eller de ellers nok s√• nyhedsv√¶rdige brutaliteter i Gaza. Mens verden br√¶nder om den danske vugge…Intet om klima, global udvikling, intet om hvad der sker p√• andre kontinenter. 

Nogen m√• v√¶re ansvarlig for denne overordnede prioritering af dansk over udenlandsk s√•vel som af forbl√łffende mange ligegyldigheder over substans. Nogen m√• bortv√¶lge noget mere vedvarende interessant om Danmark og danskerne s√• der er blevet plads til s√• mange tabloidhistorier, navlebeskuelse, sport, underholdning, DR-selvomtale og virkelige ligegyldigheder. Eller tror man at ‚ÄĚdette er hvad folket vil have‚ÄĚ og bed√łmmer man at det folket vil have og intet andet er det de b√łr f√•?

Bed√łmt udelukkende p√• dr.dk-hjemmesiden kan man n√¶ppe f√• andet indtryk en at DR d√©r anvender et filter mod seri√łsitet, folkeoplysning, bredde og udsyn. Mod positive historier, mod alt hvad forbrugeren af public service kunne t√¶nkes at have brug for bedre at kunne forst√• geb√¶rde sig in denne verden. Hvordan skal vi kunne forst√• indvandreren n√•r DR ikke har √©n historie, der kan fort√¶lle om den verden hvor de kommer fra? Hvordan skal vi forst√• sikkerhedspolitik, fred og krig n√•r der intet findes om dem og de dybereliggende √•rsager til at de opst√•r og h√¶rger? Er det oplysning og fakta om og p√¶dagogiske perspektiver p√• vor verden man vil give eller har man opgivet det?

Blandt de millioner af historier og indslag og temaer der hver dag kunne bringes, v√¶lger man nogle f√• med en ganske bestemt orientering, sn√¶verhed og frekvente d√łgnfluer uden kvalitetskontrol. Er det mon bevidst, at s√•dan er det bare blevet med tiden? Er det ‚ÄĚnedsk√¶ringernes skyld‚ÄĚ igen? Er det fordi der ikke blandt redakt√łrer og journalister l√¶ngere s√łges en definition af opgaven, af kvalitet og af god smag og internationale perspektiver? Er alt lige fedt, lige godt, lige ligegyldigt? Anser man det for vigtigt at hj√¶lpe de travle danskere til at forst√• verden bare lidt bedre eller er man selv s√• stresset, s√• ufokuseret og forvirret over verden at man dropper det? Det sidste er hvad DRs hjemmeside og i h√łj grad TV-Avisen giver i hvert fald undertegnede ‚Äď et krystalklart indtryk af.    

TV-Avisen 21:00 p√• den n√¶vnte dag har ikke √©t ord om verden uden for Danmark i sin oversigt. Sveriges samtidige “Aktuellt” har Gaza og Israel som indslag 2, omkring 21:04 og til 21:15. TV-Avisen har den √łkonomiske krise som f√łrsteindslag. 21:10 kommer indslaget om mishandling af √©t barn, en historie der – sammen med nabokonflikter – var centralt placeret redaktionelt ogs√• dagen f√łr. S√• lidt Liberal Alliance og s√•, 21:21 lidt om Gaza – cirka 2 min. Derp√• lidt om gas-krisen i Europa, og endelig et indslag om mujito-drinkens sejrsgang, s√•dan cirka samme l√¶ngde som indslaget om Gaza… Derp√• vejret. I aften slipper vi for Simon Emil Ammitzb√łll h√©r ‚Äď nej, han dukker da op i…Jersild Live og var tidligere p√• aftenen p√• Aftenshowet. Koordinering?

Interesting too?  D R n√¶sten ikke til at b√¶re: USA, England og Israel om Syrien og nedrustningen, de bekymrer sig s√• meget om

Hvis den store verden skal v√¶re s√• ubegribelig og uvigtig for DR som public service, vil andre formentlig g√łre som jeg: finde nogle af de hundredvis af netsteder, kanaler, aviser, online-magasiner, der forekommer mere relevant og som har det fortvivlende vigtige globale perspektiv. Det jeg har fors√łgt at beskrive er slet og ret ikke public service.

Det er, vil jeg hævde, hverken hvad publikum har brug for eller vil have og det er ikke en service, det er snarere fordummende i forhold til den verden vi er ét med i globaliseringens tid. Den fornemme folkeoplysende rolle også på det udenrigs- og verdenspolitiske område må kunne genetableres Рudtrykker dækker det faktum at så dårligt som nu var det hverken for10 eller 30 år siden.

På den anden side kan der jo ikke ske en forandring medmindre man tager sagen op. Det være hermed gjort til forhåbentlig grundig overvejelse og besvarelse.

Med venlig hilsen

Jan √ėberg, fil.dr.
Direkt√łr for Den Transnationale Stiftelse, TFF, i Lund, Sverige

K√¶re Jan √ėberg

Tak for Deres gennemgang af DRs udlandsdækning.

På nettet er det DRs forside dr.dk, De har vurderet og fundet for tynd i udlandsdækningen.
DRs forside skal rumme indhold fra hele DRs univers fra XFactor til P1s orientering og fra Sport til bankkrise. DRs forside skal have det hele, og selve forsiden har derfor ikke altid mange udenlandske nyheder. Men det har ej heller forsiderne p√• de store aviser. Det kommer an p√• d√łgnets samlede nyhedsudbud.

Vi håber til gengæld, at brugerne finder ind til DRs nyhedsdækning, hvor dr.dk/nyheder altid har omkring 50 nyheder fra udlandet på siderne.
Både på radio, DR Update og i TV-aviserne indgår udlandsdækningen som en naturlig del af vores bestræbelser på at orientere danskerne om den verden, de er en del af. Hver mandag kl. 21.25 bringer vi i primetime, som en af de få TV-stationer i verden, en halv time udlandshistorier i Horisont.

Dettte ikke sagt for at forklejne kritikken. Vi kunne ofte godt have flere historier ude fra, for begivenheder og tendenser uden for landets gr√¶nser spiller naturligvis en fortsat st√łrre rolle i en globaliseret verden
Endnu en gang tak for interessen.

Med venlig hilsen

Ulrik Haagerup

…………. og til d√©t svarede jeg:

Kære Ulrik Haagerup

Tak for sobert og hurtigt svar. Jeg sætter mest pris på det tredje og sidste afsnit.

Jeg har ingen problemer med det principielle De skriver om at der skal være plads til både det ene og det andet. Det der stadig bekymrer er fraværet af kriterier og principper, i Deres brev, der kan forklare hvordan uhyre betydningsfulde verdensbegivenheder Рikke mindst Gaza-krigen Рkan vælges bort til fordel for andre, langt mere ligegyldige ting.

Men hvis Deres tredje afsnit er mere end en venlig indr√łmmelse og snarere noget, der vil blive diskuteret blandt de redakt√łrer, der har ansvar for denne side, m√• jeg vel erkl√¶re mig tilfreds. Jeg vil dog blive ved med at monitorere DR – for det er vigtige aspekter af vores f√¶lles verden man lader uomtalt.

Med venlig hilsen

Jan √ėberg
pt Burundi

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

10 Comments

 1. Nej – jeg tror ikke at DR ser verden udenfor Danmark.Desv√¶rre er de ikke alene om dette manglende udsyn som synes at kunne findes i stort set hele den samlede danske medieverden. Selv foretr√¶kker jeg at holde mig orienteret om verden ved hj√¶lp af udenlandske medier da jeg gerne vil have ikke bare en d√¶kning – men helst ogs√• en bred d√¶kning af et givet emne. V√¶rre bliver det hvis jeg gerne vil vide hvordan Danmark (s√•vel politikere som befolkning) forholder sig/relaterer til h√¶ndelser i verden – for den slags oplysninger er der reelt kun de danske nyhedsmedier som kan give. Det g√łr de bare heller ikke. Og jeg begriber det simpelthen ikke, for hvor sv√¶rt kan det v√¶re h√©r i 2009? I forbindelse med krigen i Gaza oplevede jeg flere gange dels at nyheder som jeg havde f√•et fra England og Sverige ikke dukkede op f√łr flere dage senere som “sidste nyt” i Danmark, dels at flere vigtige nyheder aldrig n√•ede frem – og dermed naturligvis heller ikke blev diskuteret eller taget stilling til.

  ( det her indlæg kunne måske have din interesse Рda også det handler om hvorledes information kan komme ud til befolkningen (eller ikke komme ud..) )

 2. Jeg er aldeles enig og kunne ikke have formuleret problematikken bedre selv.
  Ikke alene DR men en meget stor del af de danske medier har ofte skyklapper p√• og f√łlger ofte ikke de vigtige begivenheder i udlandet med den opm√¶rksomhed, der er berettiget.
  Da Gaza-konflikten var f√• dage gammel, jappede s√•vel TV-Avisen som TV2 Nyhederne hurtigt hen over dette “pligtstof” – helst p√• max. 2 minutter og som regel til sidst i udsendelsen (inden dagens “sjove” indslag om mojitos, grisev√¶ddel√łb eller noget andet revnende ligegyldigt – og derefter en mindst lige s√• ligegyldig vejrudsigt, der varer dobbelt s√• l√¶nge som Gaza-indslaget).
  Det h√łrer til sj√¶ldenhederne, at jeg ser TV-Avisen og is√¶r TV2 Nyhederne – i bedste fald spilder jeg min tid, og i v√¶rste fald bliver jeg talt til, som om jeg er snoskedum.
  DR kunne p√• det punkt l√¶re af kollegerne i Sverige, hvor nyhederne er seri√łse indslag om de vigtigste begivenheder – ogs√• internationalt!

 3. Kære Jan,

  Det er godt, at du rusker op i DR.

  Selvom DR naturligvis bringer en hel del internationalt stof på flere af deres kanaler, specilt P1 og DR2, er der jo ikke nogen grund til at skjule det for omverdenen, som kikker ind på deres hjemmeside.

  Gode hilsner fra Niels

 4. Kære Jan

  Tak for din indsats, ogs√• i denne sag. Jeg kan f√łlge dig hele vejen, men har lidt vanskelig ved din aggressive form. Det √¶ndrer ikke ved den hensigt, som driver dig: Den er b√•de smuk og rigtig. Og dine obervationer d√¶kker den virkelighed, som ogs√• jeg lever i. Dog vil jeg tilf√łje, at P1 g√łr en indsats – eller har i alt fald gjort det. Jeg m√• indr√łmme, at jeg efterh√•nden er blevet tr√¶t af en d√¶kning, som ikke stiller kritiske sp√łrgsm√•l til vores krigsf√łrelse og ikke √łnsker at efterforske krigen mod terror kritisk, og slet ikke vil analysere hvorfor hele dette vanvittige projekt blev til: 11. september, hvor det videnskabeligt er bevist, at bygning 7 (og formentlig ogs√• de to t√•rne) slet ikke kunne styrte sammen som den gjorde, med mindre der var tale om en planlagt nedrivning.

  For mig ser det ud som om journalisterne, ikke bare i DR men ganske bredt, er bange for at f√• afsk√•ret deres mulighed for samtale med centrale politikere og ministre, med mindre de afst√•r fra at stille de kritiske sp√łrgsm√•l, og undlader at besk√¶ftige sig med visse, konkrete, udenrigspolitiske emner, som d√•rligt t√•ler dagens lys. Og omfanget af blinde pletter er gennem de seneste √•r vokset voldsomt. Men det er kun en fornemmelse, for det kan jeg jo ikke vide noget om, Men jeg bryder mig ikke om den fornemmelse.

  Endnu en gang tak for dit enorme arbejde og de resultater, det giver. Hvorfor minder det mig om illegalt arbejde under besættelsen?

 5. Tak, Jan, for din utr√¶ttelige indsats – du burde have haft Liviafondens f√łrste pr√¶mie – var desv√¶rre bortrejst, da den blev lanceret s√• jeg fik ikke sendt mit forslag.

  Er helt enig: Only MORE SO.

  Er ofte frustreret over DRs. hjemmesider, som er inficerede med en forestilling fra reklameverden om at hjemmesider er til for at g√łre reklame – ikke for at tilbyde information. Den sygdom huserer p√• de allerfleste hjemmesider.

  DR er netop IKKE en reklamesender, og burde derefor prioritere helt anderledes.
  F.eks. med at give f√łrste prioritet til at hj√¶lpe s√łgerne til at finde de informationer de leder efter.

  E-mail adresser p√• journalister og redakt√łrer findes, men de er ikke helt nemme at arbejde sig frem til, hvis man er en alm. ikke-n√łrd.

  Jeg håber du får flere svar, som du kan viderebringe til DR.
  Gode taknemlige hilsner
  Erik Philipsen

 6. Kære Jan

  Jeg er enig i din kritik og i at svaret er tyndt. Det faktum, at det kun er nyhedschefen der har svaret, er nok ikke udtryk for arrogance men for spin.

  Navnlig har du ret i, at forsiden meget tit er domineret af lokalt petitstof ‚Äď som man m√łder med stor forundring, n√•r man g√•r derind for at l√¶se mere om en vigtig begivenhed, man alllerede har h√łrt om et andet sted!

  Selvf√łlgelig kan man finde frem til udlandsstoffet, hvis man leder ‚Äď men din pointe var jo netop, at det ikke bliver prioriteret p√• forsiden. Og ja, det samme kan man da sige om aviserne, men det er jo ikke en undskyldning for DR.

  Mange hilsner
  Michala, Komiteen Flygtninge Under Jorden

 7. Det er udelades.

  DR er fordrejende og udeladende.
  Det er særligt slemt, da DR tillægges en stor sandhedsværdi.
  Lyttere/seere er ikke s√¶rlig opm√¶rksom p√• de konflikter som de ikke h√łrer om, da de jo ikke har h√łrt om dem.
  Det er således kun dem, der har deres oplysninger fra andre kilder, der overhovedet opdager at noget er fortiet.

 8. Jeg er stort set enig i det der er skrevet ovenst√•ende, vil dog bare diskutere Erik Philipsens vurdering af DR’s behov for reklame.

  Det er klart at i disse tider hvor public service generelt er ganske truet af fascismens fremmarch har DR brug for folkelig opbakning hvorfor man er n√łdt til at spille med p√• den r√¶dselsfulde laveste f√¶llesn√¶vner for at please demokratiets stormtropper Sofajensen’erne.

  Og DR har ikke kræfter til selv at sætte en dagsorden på tværs af lemmingedriften mod afgrunden.

  Tak for dit vedvarende engagement, Jan

 9. Helt enig! I dette lys er DF’s kritik af DR’s serier lidt sp√łjs, for selv hvis de mange serier har et semi-socialdemokratisk point, s√• overskygges det af DR’s nationale tilgang til tingene som da i den grad er spil p√• DF’s bane. P1 et er opl√łftende moment (men efter min mening med al for megen fokus p√• “kultur” og “relogion”).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

1200 danske soldater dræbt i Afghanistan?

Next Story

√ėberg FotoGrafik – Atelier og hjemmeside for fotokunst

Latest from Danmark

%d bloggers like this: