Gandhi 139 √•r: Ikkevold det mest livskraftige og…

…det mest ignorerede princip

Den 2. oktober 2008 er Gandhis 139 √•rs f√łdselsdag. Ikkevold ‚Äď eller fred med fredelige midler ‚Äď er det mest livskraftige alternative princip til l√łsning af de problemer, vor verden st√•r overfor. Det er ogs√• det mest ignorerede ‚Äď i medier, politik, √łkonomi og den offentlige debat.

Gandhi sagde at ‚ÄĚikkevold i politik er det nye v√•ben i den evolution√¶re proces. Dets enorme potentiale er stadig uudforsket.‚ÄĚ Hvorfor er det s√•dan? Jeg tror at √©t svar er: Fordi en lille minoritet ville f√łle sig truet hvis det blev udforsket.

Magtens mennesker vil gerne have at vi andre tror p√• TINA ‚Äď There Is No Alternative ‚Äď at der ikke er alternativer til den eksisterende udvikling. Men en del af os vedbliver, ja fremturer, med en tro p√• TANVA ‚Äď There Are Non-Violent Alternatives ‚Äď alts√• at der findes flere muligheder og at ikkevold er en vigtig mulighed i alle livets forhold.

MIMAK ‚Äď Det Milit√¶r-Industrielle-Media-Akademiske Kompleks ‚Äď forts√¶tter med at reducere menneskehedens muligheder for at overleve p√• lang sigt. Men ikke engang i disse ‚ÄôBailOut‚Äô dage h√łre vi nogen tale om det indlysende, nemlig at MIMAK, krigene, baserne ‚Äď produktion for destruktion ‚Äď er en hoved√•rsag til denne systemkrise om ikke for andet s√• fordi det er s√• ubegribeligt stort. MIMAK koster √•rligt mere end hele BailOut-pakken p√• omkring 700 milliarder dollar, hvis man medregner afbetalingerne p√• de l√•n, USA m√• optage for at opretholde sit militaristiske imperium.

Her kommer nu en fundamentalistisk pointe: Enhver der ikke studerer ikkevold i politik, konfliktl√łsning, √łkonomi, etc. er ikke seri√łst interesseret i at skabe forandring i vor verden. Ikkevold l√łser naturligvis ikke alle problemer, og vold vil givetvis findes h√©r og d√©r. Vi forventer s√•m√¶nd heller ikke at den medicinske videnskab skal udrydde alle sygdomme. Men jeg tror ikke p√• at vi vil overleve globalt medmindre der sker en radikal reduktion i verdens voldsud√łvelse og i legitimeringen af volden ‚Äď mod andre mennesker, mod andre kulturer og mod naturen.

Videnskaben har altid v√¶ret meget mere p√• voldens end p√• ikkevoldens side. Selv fredsforskningen fokuserer mere p√• krige og v√•ben end p√• studiet af fred, fredens betingelser/√•rsager og p√• frems√¶ttelsen af forslag til l√łsninger af verdens konflikter med fredelige midler. I vedt√¶gterne for SIPRI, Stockholms Internationale Fredsforsknings-Institut, st√•r der at forskning udf√łres ‚ÄĚmed det form√•l at bidrage til en forst√•else af betingelserne for fredelige l√łsninger p√• internationale konflikter og for stabil fred.‚ÄĚ Men med f√• undtagelser handler alle dets projekter gennem √•rtier snarere om sikkerhed og forsvar, og titlerne p√• snart sagt alle dets b√łger indeholder ordene ‚ÄĚv√•ben‚ÄĚ og ‚ÄĚmilit√¶r‚ÄĚ og dermed besl√¶gtede ord.

Interesting too?  Vi er alle Charlie: Er d√©n historie nu s√• enkel ?

Internationalt vil jeg tro at forskningen i ikkevold til sin r√•dighed har omkring 1/100 af en promille (1/1000) af de midler, der bruges p√• milit√¶r forskning og udvikling. Selv i det fredelige Norden findes der ikke en eneste kilde, hvor man kan s√łge om midler til at studere ikkevoldens teori og praksis. Alle forskningsprojekter p√• Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, vedr√łrende sikkerhed og forsvar finansieres udelukkende af Forsvarsministeriet. S√•dan ville det n√¶ppe v√¶re hvis man p√• h√łjere sted ‚Äď eller forskerne selv – √łnskede st√łrst mulig mangfoldighed i tilgange og valg af forskningsemner.

Det er alts√• ret √•benbart at der rundt om i verden findes nogle sm√• eliter, der er ekstremt bange for at flere end nogle f√• specialinteresserede borgere skulle opdage det enorme potentiale, Gandhi taler om. Er det dog ikke m√¶rkeligt i en verden hvor vi kan g√¶tte p√• at 99,9 % af alle mennesker ‚Äď hvis de da blev spurgt ‚Äď ville sige at de personligt afskyr vold og krig, at de bliver deprimeret over at se hvor meget vold der er rundt om i verden og at krig og atomtrusler er noget vi burde l√¶gge bag os?

Hvis der var ligelige chancer for forskning, kundskabsspredning og debat/folkeoplysning om ikkevold som om vold ville verden ‚ÄĚrisikere‚ÄĚ at have f√¶rre krige, d√łde og leml√¶stede, f√¶rre totalt meningsl√łse mega-resourceslugere som Missil-‚ÄĚSkjoldet‚ÄĚ, meget f√¶rre fattige og langt f√¶rre end 100.000 der, som i dag, d√łr un√łdvendigt som f√łlge af mangel p√• det mest basale i verden.

Vi ville sikkert ogs√• ‚ÄĚrisikere‚ÄĚ at de globale udviklingsm√•l kunne opn√•s p√• kort tid. M√•ske vi endog ville kunne have undg√•et ting som den verdensomsp√¶ndende √łkonomiske krise, som nu truer med at g√łre resten af verden til en serie dominoer? Men, ak, hvor truende ville alle disse ting ikke v√¶re for alle TINA-advokaterne ‚Äď hvis fysiske magt synes omvendt proportional med deres intellektuelle og etiske magt?

Interesting too?  ‚ėģ ‚ėģ Mahatma Gandhi On Palestine, Written in 1938

Gandhi mente at kujonen skulle bruge vold, fordi ikkevold kr√¶ver meget mod; det er jo modigere at v√¶re villig til at d√ł end at dr√¶be. Jeg vil till√¶gge at det intellektuelt dovne og etisk ubet√¶nksomme menneske foresl√•r voldsanvendelse f√łrend han eller hun overhovedet har t√¶nkt p√• ikkevoldens muligheder.

N√• men hvordan det nu end forholder sig med disse ting, s√• er vi alts√• en hel del, der gl√¶der os over Gandhi og en m√¶ngde andre ikkevolds-filosoffer og -praktikere, TANVA-tilh√¶ngere. TFF er stolt over at have en del av dem som TFF Associerede. I dag retter vi projekt√łrerne p√• dem og h√•ber Du vil blive lidt inspireret. TANVA er fremtiden ‚Äď og d√©t uanset hvor svagt ikkevolden m√• forekomme mange.

Og vi begynder listen med Glenn D. Paige bevægende tale i to videoer om behovet for en ny videnskab og en ny politik for en Ikke-Dræbende Verden.

Glenn Paige -Video
Nonkilling: A Better Way + Nonkilling For A Better World

Johan Galtung ‚Äď TFF Video Channel
50 Years With Peace Studies

Glenn Paige ‚Äď Video
Nonkilling Society

Jonathan Power
The dreadful simplicity of today’s warmongers

Jan Oberg
So much peace knowledge, so little implementation: Thoughts at the new prestigious Encyclopaedia of Violence, Peace and Conflict

Transcend’s Freds-Universitet, TPU

Richard Falk
Horizons of a grand theory of peace

TFF’s 10-Punkt Plan for Fred I og Med Irak

TFF Associeredes artikler om ikkevold ‚Äď mange dimensioner af TANVA

TFF Lænkebibliotek om ikkevold

[J√ė 1229]

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

CEPOS & CEVEA: Ideforladt – og national – idedebat

Next Story

Nobel-komiteens valg – endnu en skandale

Latest from Fred

%d bloggers like this: