CEPOS & CEVEA: Ideforladt – og national – idedebat

Deadline havde i sidste uge en debat mellem to tænketanke-chefer, nemlig Martin Ågerup fra CEPOS og Jens Jonathan Steen fra CEVEA. De skulle diskutere den aktuelle finanskrise. Tidstypisk nok blev det en idéforladt debat inde i kapitalismens boks.

Hovedsynspunktet fra den liberal-konservative CEPOS er at krisen bare viser at staten ikke skal regulere og at markedet klarer sig bedst selv. Helt forudsigeligt siger CEVEA‚Äôs direkt√łr stort set det modsatte.

Ingen siger noget uden for boksen, den boks der hedder det kapitalistiske √łkonomiske system. Og s√• vidt jeg opfanger det hele ‚Äď det var lidt s√łvndyssende m√• jeg indr√łmme ‚Äď kommer ingen af dem med en eneste id√©.

De to t√¶nketanke skriver ellers p√• deres hjemmesider at de vil levere analyser og debatindl√¶g om v√¶rdier og at de har visioner. At vi beh√łver en id√©debat herhjemme.

Idedebat v√¶kker associationer i fl√¶ng, i det mindste hos mig, til folk som Arne S√łrensen, til Helveg-S√łrensen-Meyer‚Äôs “Opr√łr fra midten”, til f.eks. Arne G√•rdmand, L√łgstrup, Krarup (dengang!), Stig M√łller (dengang!), Poul Bjerre ‚Äď eller internationale som Herman Kahn, Alvin Toffler, Galbraith, Sorokin, Heilbroner, Jung (Robert), Romklubben, N√¶ss, Capra, Galtung, Fukuyama, Fromm, Gandhi ‚Äď you name them.

Ordet v√¶kker associationer til fri fabulerende, kreativ t√¶nkning, til det lidt ‚ÄĚvilde‚ÄĚ som bl a fremtidsv√¶rksteder og brainstorms kan skabe. T√¶nkning uden for boksen. Gr√¶nseoverskridende. Viljen til at se nye kombinationer og t√¶nke tanker som ikke er t√¶nkt f√łr. T√¶nkning om en bedre verden.

S√•dan er det ikke anno 2008. H√©r er det nok godt nok at mundhugges lidt inden for det etableredes pr√¶misser, s√¶lge eller markedsf√łre synspunkter og meninger i stedet for selv at t√¶nke nyt og dermed bevare samfundet som det er. De to repr√¶sentanter siger ogs√• noget om bredden og dybden i den ud(dannelse), samfundet idag giver unge mennesker: F√¶rdigheder, teknikker – ikke skaberkraft og vision. For, ikke sandt, det g√•r jo s√• godt i Danmark.

Interesting too?  Verdens gang de sidste 50 √•r og de n√¶ste 50 √•r

I Danmark ‚Äď ideer om en bedre verden?? Nix. P√• b√•de CEPOS og CEVEA lyser Danmark og kun Danmark igenne, m√•ske dog lige undtaget en sag om EU og en OECD-unders√łgelser (der siger noet om Danmark).

I de godt 30 √•r jeg har v√¶ret med, delsvis og i perioder som debatt√łr, har jeg aldrig oplevet et lignende sn√¶versyn som i disse √•r. Denne gyselige navlebeskuelse og gud-hvor-g√•r-det-godt i Danmark. Og det er bestemt ikke begr√¶nset til disse to s√•kaldte t√¶nketanke. Det er en blindhed og en selvtilstr√¶kkelighed der ikke h√łrer hjemme anno 2008.

Hvis man alts√• t√¶nker efter…

J√ė # 1226

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Väst måste sluta att spela översittare mot Ryssland

Next Story

Gandhi 139 √•r: Ikkevold det mest livskraftige og…

Latest from Danmark

%d bloggers like this: