///

Globaliseringens skind bedrager

Eller man skal aldrig skue hunden på hårene

August 2004

Sidder på KLM til Amsterdam, på vej videre til Nairobi og Bujumbura, Burundi Рpå mission efter den frygtelige massakre i Burundi i sidste uge.

Jeg falder i snak med en snakkesalig engl√¶nder – tror jeg p√• grund af hans impeccable English language and manners. Han viser sig dog at v√¶re holl√¶nder. Vi sludrer om verden og deler punkt-for-punkt synspunkter om internationale forhold: Irak, Bush og amerikanske udenrigspolitiks totale mangel p√• respekt for andre mennesker, kulturer og virkeligheden, globaliseringens velsignelser, krigsmageres d√•rskab, materialismens tomhed, Mandela, Afrikas kalamiteter, gl√¶den over mangfoldigheden i Indien…og hvad man nu ellers udveksler s√•dan lidt sk√łjtende men gensidigt bekr√¶ftende. Det er den d√©r gl√¶de over at tr√¶ffe en soul brother.

Hvis det ikke var for hans elegant påklædning og eksklusive ur kunne han have været NGO-leder eller intellektuel, kald det gerne skabelontænkning eller fordomme, men vi navigerer jo det meste af tiden på intuition. Nær landingen tænker jeg at det kunne jo være morsomt at vide hvad han egentlig er for en.

“Du har ret,” siger han, “jeg har rejst meget. Jeg arbejdede i mange √•r for Philips og nu ejer jeg dele af en r√¶kke virksomheder, der server fast food-k√¶der rent teknisk, du ved IT, transport, lastbiler, vi f√•r det rundt i verden, som skal til for at du kan f√• det du bestiller p√• McDonalds, der forresten er vores eneste kunde. S√• jeg er i K√łbenhavn to gang om m√•neden og holder meget af Danmark.”

Man skal ikke skue hunden p√• h√•rene og man skal ikke undervurdere hvor udbredte det, vi ofte kalder “alternative synspunkter” er.

Interesting too?  ‚ėģ ‚ėģ Mahatma Gandhi On Palestine, Written in 1938

‚ÄĘ ‚ÄĘ

Velkommen,” siger han, “sl√• dig ned her ved siden af mig, vi skal jo alligevel spendere godt otte timer sammen.” Han har stolen ved siden af mig p√• Kenya Airways/KLM fra A’dam til Nairobi. Han er sort, har knappet sin pr√¶stekrave opp og der hviler et temmeligt stort guldkors p√• hans runde mave. Han er hjerteligheden selv, Afrikas afslappede menneskelighed. Han sp√łrger om jeg skal til Nairobi eller videre og jeg siger Burundi. “√Öh, var det ikke d√©r, den frygtelige massakre fandt sted?” Jeg svarer bekr√¶ftende og s√• siger han: “Du ved, jeg har altid sat pris p√• Gandhis vise ord om at hvis vi bruger princippet om et √łje for et √łje, s√• vil verden en dag blive helt blind.”

Jeg bliver naturligvis r√łrt. Inden for to minutter efter m√łdet med en fremmed er vi p√• gandhiansk b√łlgel√¶ngde. Samtalen meandrer tvangfrit over en perlek√¶de af politik, religion, kulturforskelle, psykologi, forsoningens kunst og, og … han tager en gin & tonic, jeg en whisky, vi nyder middagen mens vi f√łrer denne udforskende dialog og s√• d√łser vi begge hen s√•dan over Syditalien.

Jeg v√•gner op h√©r og d√©r f.eks. over Sudan og s√• er vi fremme og siger god morgen og udveksler visitkort. Han kender en tysk forsoningsekspert som arbejder i Store S√ł-regionen og ham vil han absolute sende mig en reference til.

En sag, der l√• varmt om hans hjerte var empati, at tage “den anden” ind i sin verden.

Hvis vi afviser den anden, de andre, hvis vi er os selv nok kan vi ikke blive andet end arrogant, uf√łlsomme og meget ensomme. Det er jo kun i m√łdet med den anden at vi bliver os selv, l√¶rer nyt og udvikles.

Interesting too?  TFF PressInfo! Let it wing into your e-mail inbox

Han fortalte mig en masse om Kenya, faktuelt og gennem sin personlighed. Og jeg svarede p√• alle sp√łrgsm√•l om Schweitz – vel nej Sverige. Han var uddannet i Dallas i USA i mediekundskab, var derefter begyndt hjemme i Kenya p√• teologi og var siden blevet udn√¶vnt til katolsk biskop.

Hvor er verden og dens mennesker dog interessante – s√¶rligt de “fremmede” -“den anden” der gennem dialogen √•bner nye verdener uden for vores egen. D√©t er globalisering, tanken om enhed i mangfoldighed. Hans visitkort har hans egenh√¶ndigt designede emblem: fire h√¶nder i hver sin farve, der griber om hinandens h√•ndled og b√¶rer sammen.

Gudskelov har jeg 6 timers ventetid i Nairobi Рnu jeg ikke fik læst alt det jeg (som sædvanlig) havde troet jeg skulle nå på flyet ud i natten. (20-21. august 2004).

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Montenegro og EU

Next Story

Hvad er fred? Opsummering af 35 års tanker og praksis

Latest from Diverse

Redesigned home

I redesigned and updated this virtual home today, March 12, 2015. There is a new header

%d bloggers like this: