Holder fjorten dages ferie i Montenegro, uden tvivl det mest natursk√łnne land i Europa og det bedste ferieland til pengene – rent vand, fantastiske strande, ikke √łdelagt af masseturisme (endnu), fantastiske bjerge, en uendelig m√¶ngde af skiftende landskabstyper, h√łjlandss√łer etc.

Vejene er sm√• og d√•rlige, montenegrinske chauff√łrer d√łdsensfarlige, politikontrollerne mangfoldige. N√•ja, der er den gamle joke om at alle montegriner man ser i trafikken er rigtigt dygtige: bilerne tilh√łrende alle dem, der ikke var, ligger i hobetal ned af bjergsiderne.

Det vil tage mange √•r f√łr Montenegro opfylder de tusindvis af krav og regler, som EU kr√¶ver af dem, der s√łger medlemsskab. Og de er godt tr√¶tte af at blive brugt i det internationale spil, f.eks. da amerikanerne og EUs Solana var rappe til at st√łtte det lille lands tanker om at blive selvst√¶ndigt fra Serbien – der bor kun godt 600.000 i Montegnegro og der bor flere montenegrinere i Serbien end i Montenegro – fordi det kunne tjene til at drille Milosevic.

Da han s√• var ude af spillet stod de samme repr√¶sentanter for det s√•kaldt internationale samfund i k√ł i maffia-statsminister Djukanovic’ forgemak for at forklare at s√•dan var det jo ikke ment.

Men hvad med at vende det om? Hvornår vil EU være rede for Montenegro?

Mit svar er: n√•r stort set alt det unikke der er Montenegro er blevet √łdelagt. Hernede er m√¶lken og yoghurten indiskutabelt bedre end i f.eks. Danmark og Sverige. K√łdet er guddommeligt godt – det er jo sm√•brug over alt, oppe i bjergene lever man faktisk som i de d√©r naitivistiske slaviske malerier man ser rundt omkring. Den tunge, kraftige montenegrinske r√łdvin er fuldt p√• h√łjde med Italiens eller Spaniens. Naturen som sagt er stort set intakt. Vandet langs hele kysten er perlende rent.

Interesting too?  Danske specialstyrker til Syrien og Irak!

Min simple hypotese er, at n√•r alt dette er blevet undermineret og montenegrinerne er blevet tvunget til at lukke sine egne sm√• og sikkert ineffektive bedrifter, er blevet p√•duttet vestlige l√•n og har brugt pengene p√• at importere EU’s varer til overflod…da vil det kunne blive EU-medlem.

Det er mangfoldigheden i tid og rum, dette at vi lever forskelligt og i en vis forstand i forskellige tidsepoker p√• kloden, vi nu √łdel√¶gger i globaliseringens og europ√¶iseringens k√łlvand.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

  1. Selvom det ulykkelige er sket og supermarkedsk√¶den Lidl sammen med Ikea og andre, som en metaforisk spydspids for europ√¶iseringen, har spredt sit net udover Serbien, ser det dog ud til, at skr√¶kscenariet med fx en Lidl butik i Podgorica er afv√¶rget for en stund. Hvor l√¶nge kan de mon holde stand…?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Forudsigelig Fiasko Рogså for Maslows teori

Next Story

Globaliseringens skind bedrager

Latest from EU

%d bloggers like this: