Holder fjorten dages ferie i Montenegro, uden tvivl det mest naturskønne land i Europa og det bedste ferieland til pengene – rent vand, fantastiske strande, ikke ødelagt af masseturisme (endnu), fantastiske bjerge, en uendelig mængde af skiftende landskabstyper, højlandssøer etc.

Vejene er små og dårlige, montenegrinske chauffører dødsensfarlige, politikontrollerne mangfoldige. Nåja, der er den gamle joke om at alle montegriner man ser i trafikken er rigtigt dygtige: bilerne tilhørende alle dem, der ikke var, ligger i hobetal ned af bjergsiderne.

Det vil tage mange år før Montenegro opfylder de tusindvis af krav og regler, som EU kræver af dem, der søger medlemsskab. Og de er godt trætte af at blive brugt i det internationale spil, f.eks. da amerikanerne og EUs Solana var rappe til at støtte det lille lands tanker om at blive selvstændigt fra Serbien – der bor kun godt 600.000 i Montegnegro og der bor flere montenegrinere i Serbien end i Montenegro – fordi det kunne tjene til at drille Milosevic.

Da han så var ude af spillet stod de samme repræsentanter for det såkaldt internationale samfund i kø i maffia-statsminister Djukanovic’ forgemak for at forklare at sådan var det jo ikke ment.

Men hvad med at vende det om? Hvornår vil EU være rede for Montenegro?

Mit svar er: når stort set alt det unikke der er Montenegro er blevet ødelagt. Hernede er mælken og yoghurten indiskutabelt bedre end i f.eks. Danmark og Sverige. Kødet er guddommeligt godt – det er jo småbrug over alt, oppe i bjergene lever man faktisk som i de dér naitivistiske slaviske malerier man ser rundt omkring. Den tunge, kraftige montenegrinske rødvin er fuldt på højde med Italiens eller Spaniens. Naturen som sagt er stort set intakt. Vandet langs hele kysten er perlende rent.

Interesting too?  TFF PressInfo # 286 - Sweden’s submergency

Min simple hypotese er, at når alt dette er blevet undermineret og montenegrinerne er blevet tvunget til at lukke sine egne små og sikkert ineffektive bedrifter, er blevet påduttet vestlige lån og har brugt pengene på at importere EU’s varer til overflod…da vil det kunne blive EU-medlem.

Det er mangfoldigheden i tid og rum, dette at vi lever forskelligt og i en vis forstand i forskellige tidsepoker på kloden, vi nu ødelægger i globaliseringens og europæiseringens kølvand.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

2 Comments

  1. Selvom det ulykkelige er sket og supermarkedskæden Lidl sammen med Ikea og andre, som en metaforisk spydspids for europæiseringen, har spredt sit net udover Serbien, ser det dog ud til, at skrækscenariet med fx en Lidl butik i Podgorica er afværget for en stund. Hvor længe kan de mon holde stand…?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Forudsigelig Fiasko – også for Maslows teori

Next Story

Globaliseringens skind bedrager

Latest from EU

On entering 2023

In case you expect a kind of celebrative champagne toast-like text here, my apology at the

%d bloggers like this: