Montenegro og EU

Holder fjorten dages ferie i Montenegro, uden tvivl det mest natursk√łnne land i Europa og det bedste ferieland til pengene – rent vand, fantastiske strande, ikke √łdelagt af masseturisme (endnu), fantastiske bjerge, en uendelig m√¶ngde af skiftende landskabstyper, h√łjlandss√łer etc.

Vejene er sm√• og d√•rlige, montenegrinske chauff√łrer d√łdsensfarlige, politikontrollerne mangfoldige. N√•ja, der er den gamle joke om at alle montegriner man ser i trafikken er rigtigt dygtige: bilerne tilh√łrende alle dem, der ikke var, ligger i hobetal ned af bjergsiderne.

Det vil tage mange √•r f√łr Montenegro opfylder de tusindvis af krav og regler, som EU kr√¶ver af dem, der s√łger medlemsskab. Og de er godt tr√¶tte af at blive brugt i det internationale spil, f.eks. da amerikanerne og EUs Solana var rappe til at st√łtte det lille lands tanker om at blive selvst√¶ndigt fra Serbien – der bor kun godt 600.000 i Montegnegro og der bor flere montenegrinere i Serbien end i Montenegro – fordi det kunne tjene til at drille Milosevic.

Da han s√• var ude af spillet stod de samme repr√¶sentanter for det s√•kaldt internationale samfund i k√ł i maffia-statsminister Djukanovic’ forgemak for at forklare at s√•dan var det jo ikke ment.

Men hvad med at vende det om? Hvornår vil EU være rede for Montenegro?

Mit svar er: n√•r stort set alt det unikke der er Montenegro er blevet √łdelagt. Hernede er m√¶lken og yoghurten indiskutabelt bedre end i f.eks. Danmark og Sverige. K√łdet er guddommeligt godt – det er jo sm√•brug over alt, oppe i bjergene lever man faktisk som i de d√©r naitivistiske slaviske malerier man ser rundt omkring. Den tunge, kraftige montenegrinske r√łdvin er fuldt p√• h√łjde med Italiens eller Spaniens. Naturen som sagt er stort set intakt. Vandet langs hele kysten er perlende rent.

Interesting too?  Hvordan Danmark blev en krigsf√łrende nation

Min simple hypotese er, at n√•r alt dette er blevet undermineret og montenegrinerne er blevet tvunget til at lukke sine egne sm√• og sikkert ineffektive bedrifter, er blevet p√•duttet vestlige l√•n og har brugt pengene p√• at importere EU’s varer til overflod…da vil det kunne blive EU-medlem.

Det er mangfoldigheden i tid og rum, dette at vi lever forskelligt og i en vis forstand i forskellige tidsepoker p√• kloden, vi nu √łdel√¶gger i globaliseringens og europ√¶iseringens k√łlvand.

2 thoughts on “Montenegro og EU

  1. Selvom det ulykkelige er sket og supermarkedsk√¶den Lidl sammen med Ikea og andre, som en metaforisk spydspids for europ√¶iseringen, har spredt sit net udover Serbien, ser det dog ud til, at skr√¶kscenariet med fx en Lidl butik i Podgorica er afv√¶rget for en stund. Hvor l√¶nge kan de mon holde stand…?

  2. Tack för tipset. Undersöker resvägar. Du hann före mig till Aleppo.jm

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.