//

Politikens fredsprishelte, der ikke har gjort noget for fred

Men debat og kritik √łnskes ikke

Dagbladet Politiken kan n√¶sten ikke f√• h√¶nderne ned over Nobels fredspris 2021. Her er kronikredakt√łr Marcus Rubin med “De er journalistikkens og demokratiets sande helte, og de g√•r p√• arbejde med livet som indsats. √Örets fredspris er en hyldest til pressen og det frie ordd.”

H√©r er Anders Jerichow med “Fredspris til journalistik: Vaccine mod magtmisbrug, l√łgn og propaganda. To us√¶dvanlige, frygtl√łse journalister ‚Äď fra Rusland og Filippinerne ‚Äď tildeles fredag Nobels Fredspris i Oslo. Baggrunden er dyster: Journalistik er i dag helt eller delvis blokeret i tre fjerdedele af verdens samfund.”

Og h√©r er det journalist Marie Juul J√łrgensen, der giver den gas: “Modtageren af Nobels Fredspris: ¬ĽSeri√łst, anholder I mig nu? Okay, wow. Modtager af Nobels Fredspris Maria Ressa lever og √•nder for demokratiet. Bogstavelig talt. Hun er langt mere optaget af, at det best√•r, end hun er af sin egen sikkerhed.”

Og det g√łr hun s√• ogs√• h√©r i “De lever med en konstant usikkerhed for egen sikkerhed. Men de f√łler en pligt til at blive ved. Modtagerne af Nobels Fredspris bliver ved med at tjene journalistikken. Selv n√•r de bliver truet med f√¶ngsel. Selv n√•r de bliver truet p√• livet. For de mener, at det er journalistikkens vigtigste v√•ben at bryde tavsheden.”

De er Politikens helte – og det kan man jo godt forst√• for det er da givetvis imponerende mennesker. Ikke desto mindre f√• disse kolleger til Politikens skribenter en pris, der ikke har en pind med journalistik, jlurnalistisk heltemod, medier eller ytringsfrihed at g√łre.

Interesting too?  Set Julian Assange free and investigate the suspicious procedures of Swedish authorities

Men m√•ske man alligevel kunne forvente at lendende medarbejdere p√• en avis som Politiken havde gjort sig den ulejlighed at l√¶se hvad Alfred Nobel √łnskede med sin fredspris. Det kan man l√¶se h√©r. Og de f√• linjer d√©r siger at fredsprisen skal g√•: “to the person who has done the most or best to advance fellowship among nations, the abolition or reduction of standing armies, and the establishment and promotion of peace congresses.”

Ingen af Politiken helte har fortjenet denne pris Рderimod har de allerede fået masser af andre prestigefyldt priser.

S√• derfor skrev jeg dette √•bne brev, der – naturligvis, havde jeg n√¶r sagt – ikke er blevet v√¶rdigt et svar fra marie Juul J√łrgensen, der er journalist eller journalistpraktikant p√• Politiken:

K√¶re Marie Juul J√łrgensen

Det, I journalister ikke forstår, er at uanset hvor modige og visionære disse mennesker måtte være så skal de ikke have denne pris.

Nobel-kommiteen spiller et uh√¶derligt politisk spil og dagens modtagere er ikke s√• pletfrie som du og stort set alle andre journalister g√łr dem til – omend de begge er imponerende.

Man priser mediefrihed samtidig med at Julian Assange iflg FNs rapport√łr om tortur, Nils Melzer, nu i 11 √•r er blevet udsat for tortur – og netop idag er kommet meget n√¶rmere p√• en udlevering til USA og en dom p√• 175 √•r for ikke at have gjort noget som helst ulovligt. Men ham kunne Nobel-kommiteen ikke dr√łmme om at bel√łnne.

Dén sag РAssanges Рhandler om pressens frihed og menneskerettighederne. Og den vil påvirke dig som journalist og al journalistik om sikkerhedspolitik.

Interesting too?  At d√¶kke og afd√¶kke medierne

Er man dog holdt helt op med at lave unders√łgende journalistik? Og se proportioner?

Idag har Politiken en Ritzau-standardartikel, der giver udtryk for tro på det britiske og amerikanske retsvæsen Рmen artiklen er ikke fundet værdig til Jeres forside. Mens din avis priser at de to hér kæmper for pressens frihed.

Julian Assange er journalist men skal åbenbart ikke have denne frihed.

Hvis ærinde går Politiken?

Her er to artikler Рbaseret på forskning og dokumentation Рaf to personer, der siden 2007 år har forsket i og skrevet om denne helt politiserede fredspris Рog jeg er fredsforsker med 40 år på bagen.

Dér kan du bl a se det dokumenteret at Maria Ressa har modtaget penge fra CIA.

Noget for Jer at også tage op?

Jeg skulle blive glædeligt overrasket både hvis du, til forskel fra andre journalister, har venligheden at svare eller hvis Politiken ville turde tage en kritik af denne pris op.

Med venlig hilsen

Jan √ėberg

PS Dette brev vil blive offentliggjort som √Öbent Brev p√• min blog (hvor ovenst√•ende artikler st√•r) og det vil dit og/eller Politikens eventuelle svar ogs√•. Jeg synes det er √¶rligst at g√łre dig opm√¶rksom p√• det her.


JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Er det regeringen eller snarere USA, der nu stopper kritikken af Forsvarets Efterretningstjeneste?

Next Story

Maktspelet vid Rysslands gränser РPower games at the borders of Russia

Latest from Mediekritik

%d bloggers like this: