//

Politikens fredsprishelte, der ikke har gjort noget for fred

Men debat og kritik ønskes ikke

Dagbladet Politiken kan næsten ikke få hænderne ned over Nobels fredspris 2021. Her er kronikredaktør Marcus Rubin med “De er journalistikkens og demokratiets sande helte, og de går på arbejde med livet som indsats. Årets fredspris er en hyldest til pressen og det frie ordd.”

Hér er Anders Jerichow med “Fredspris til journalistik: Vaccine mod magtmisbrug, løgn og propaganda. To usædvanlige, frygtløse journalister – fra Rusland og Filippinerne – tildeles fredag Nobels Fredspris i Oslo. Baggrunden er dyster: Journalistik er i dag helt eller delvis blokeret i tre fjerdedele af verdens samfund.”

Og hér er det journalist Marie Juul Jørgensen, der giver den gas: “Modtageren af Nobels Fredspris: »Seriøst, anholder I mig nu? Okay, wow. Modtager af Nobels Fredspris Maria Ressa lever og ånder for demokratiet. Bogstavelig talt. Hun er langt mere optaget af, at det består, end hun er af sin egen sikkerhed.”

Og det gør hun så også hér i “De lever med en konstant usikkerhed for egen sikkerhed. Men de føler en pligt til at blive ved. Modtagerne af Nobels Fredspris bliver ved med at tjene journalistikken. Selv når de bliver truet med fængsel. Selv når de bliver truet på livet. For de mener, at det er journalistikkens vigtigste våben at bryde tavsheden.”

De er Politikens helte – og det kan man jo godt forstå for det er da givetvis imponerende mennesker. Ikke desto mindre få disse kolleger til Politikens skribenter en pris, der ikke har en pind med journalistik, jlurnalistisk heltemod, medier eller ytringsfrihed at gøre.

Interesting too?  TFF's rapport om Vestens nye Kina Kold Krigs Agenda tages op af Kinas nationale TV

Men måske man alligevel kunne forvente at lendende medarbejdere på en avis som Politiken havde gjort sig den ulejlighed at læse hvad Alfred Nobel ønskede med sin fredspris. Det kan man læse hér. Og de få linjer dér siger at fredsprisen skal gå: “to the person who has done the most or best to advance fellowship among nations, the abolition or reduction of standing armies, and the establishment and promotion of peace congresses.”

Ingen af Politiken helte har fortjenet denne pris – derimod har de allerede fået masser af andre prestigefyldt priser.

Så derfor skrev jeg dette åbne brev, der – naturligvis, havde jeg nær sagt – ikke er blevet værdigt et svar fra marie Juul Jørgensen, der er journalist eller journalistpraktikant på Politiken:

Kære Marie Juul Jørgensen

Det, I journalister ikke forstår, er at uanset hvor modige og visionære disse mennesker måtte være så skal de ikke have denne pris.

Nobel-kommiteen spiller et uhæderligt politisk spil og dagens modtagere er ikke så pletfrie som du og stort set alle andre journalister gør dem til – omend de begge er imponerende.

Man priser mediefrihed samtidig med at Julian Assange iflg FNs rapportør om tortur, Nils Melzer, nu i 11 år er blevet udsat for tortur – og netop idag er kommet meget nærmere på en udlevering til USA og en dom på 175 år for ikke at have gjort noget som helst ulovligt. Men ham kunne Nobel-kommiteen ikke drømme om at belønne.

Dén sag – Assanges – handler om pressens frihed og menneskerettighederne. Og den vil påvirke dig som journalist og al journalistik om sikkerhedspolitik.

Interesting too?  Who are the barbarians of our time?

Er man dog holdt helt op med at lave undersøgende journalistik? Og se proportioner?

Idag har Politiken en Ritzau-standardartikel, der giver udtryk for tro på det britiske og amerikanske retsvæsen – men artiklen er ikke fundet værdig til Jeres forside. Mens din avis priser at de to hér kæmper for pressens frihed.

Julian Assange er journalist men skal åbenbart ikke have denne frihed.

Hvis ærinde går Politiken?

Her er to artikler – baseret på forskning og dokumentation – af to personer, der siden 2007 år har forsket i og skrevet om denne helt politiserede fredspris – og jeg er fredsforsker med 40 år på bagen.

Dér kan du bl a se det dokumenteret at Maria Ressa har modtaget penge fra CIA.

Noget for Jer at også tage op?

Jeg skulle blive glædeligt overrasket både hvis du, til forskel fra andre journalister, har venligheden at svare eller hvis Politiken ville turde tage en kritik af denne pris op.

Med venlig hilsen

Jan Øberg

PS Dette brev vil blive offentliggjort som Åbent Brev på min blog (hvor ovenstående artikler står) og det vil dit og/eller Politikens eventuelle svar også. Jeg synes det er ærligst at gøre dig opmærksom på det her.


JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Er det regeringen eller snarere USA, der nu stopper kritikken af Forsvarets Efterretningstjeneste?

Next Story

Maktspelet vid Rysslands gränser – Power games at the borders of Russia

Latest from Mediekritik

%d bloggers like this: