/

Forstå Kina!

Chengdu, Kina – 31. oktober 2018

Hvis du er det mindste interesseret i hvordan verden kommer til at se ud og fungere om nogle √•r – bare 10 eller 20 – er du n√łdt til f√łrst og fremmest at fors√łge at forst√• hvad der foreg√•r i Kina.

SkaŐąrmavbild 2018-11-14 kl. 11.29.54

Jeg har nu rejst rundt h√©r i lidt over en m√•ned og det er vidunderligt omtumlende, g√•defuldt, imponerende og naturligvis en erfaring, der ogs√• rejser sp√łrgsm√•l.

Vestverdens medier – ogs√• public service – og politik fokuserer i disse √•r af dyb krise og nedgang kun p√• sig selv – en gigantisk kollektiv navlebeskuelse med tilh√łrende skyklapper, der skal sk√¶rme os for den sandhed at det g√•r forrygende uden for USA og Europa.

Hvor mange s√•kaldt almindelige mennesker har mon nogen st√łrre kundskab om topm√łderne mellem ikke-vestlige lande? Organisationer som BRICS? SCO? ASEAN? Alternative verdensbanker, olie- og anden handel udenom dollaren? Om verdens st√łrste og mest vision√¶re projekt – den nye Silkevej, ogs√• kaldet Belt And Road Initiative (BRI)?

Nej vel! Det er dybt godnat i Vest.

De kinesiske aviser jeg læser hver dag fortæller om store fremtidsprojekter, internationalt samarbejde, om fremgang i kvantitet og kvalitet for det kinesiske folk. Det er et land, der hylder internationalt samarbejde og især FN (som NATO-landene siden Bosnien har gjort deres yderste for at underminere ligesom resten af folkeretten).

Jeg var hér som et medlem af en dansk kulturdelegation i 1983. Det er fuldstændigt utroligt hvad Ledere, Parti og Folk sammen har skabt her. Du kan simpelthen ikke undervurdere det.

Kina var for 35 √•r siden et fattigt land, folk sl√¶bte tungt og bar vand ude p√• landet; gaderne var sm√•, b√łnder boede med grise og h√łns f√• hundrede meter fra Den Himmelske Fred plads. Byerne var ikke ligefrem rene, de fleste gik i bl√• uniformslignende bukser og jakker. Man cyklede. Der var h√•rdt fysisk arbejde overalt for at bygge landet.

Interesting too?  Kina fejrer 40 √•ret for sin gode udvikling - og hvad g√łr vi?

1983 var knapt 5 √•r efter at pr√¶sident Deng Xiaoping havde deklareret Den √Öbne D√łrs politik i december 1978 og gjort en by med nogle f√• tusinde overfor Hongkong til den f√łrste √łkonomiske frizone. I dag hedder den Shenzhen, har 15-20 millioner indbyggere – supermoderne, behagelig, effektiv transport og infrastruktur, parker, kulturliv – you name it.

Det er formentlig verdens mest dynamiske by, Kinas high tech center.

Og hvordan er det at bare rejse rundt hér?

Det er forbl√łffende enkelt, alle skilte og andet som du har brug for som omkringrejsende har engelske undertekster. Folk er vidunderligt hj√¶lpsomme p√• alle m√•der, gener√łse, accepterer ikke at g√¶sten betaler s√• meget som en lille m√•ltid mad p√• en restaurant. Der er let til smil overalt, grimasser og en joke bliver ofte geng√¶ldt.

Det er renere h√©r p√• gaderne end i en gennemsnitlig vestlig by, og du beh√łver aldrig – 24/7 – kere dig om din ryg. Det er sikkert og behageligt at rejse rundt.

En uvurderlig praktisk ting er multi-appen WeChat, der er sms, socialt medie, Internet, s√łgemotor, betalingsmiddel og mere i √©t, og altid fungerer. Download den – den k√łrer p√• engelsk ogs√• – og f√• dig nogle nye interessante venner. Den vil hen ad vejen sl√• de vestlige, separate apper/funktioner ud.

Kina har satset alt p√• hurtig kommunikation – taxaer findes overalt og er billige. Tog k√łrer i godt 300 km/timen. Metroerne fungerer, er rene og billige. Reservationer til fly og tog og meget mere kan du g√łre via WeChat og betale d√©r n√•r du har en kinesisk bankkonto.

Interesting too?  Fredelig sommer 2021

Den nye Silkevej handler p√• samme m√•de om hurtig kommunikation over land og til s√łs fra Kina til Afrika, Mellem√łsten og √ėsteuropa. Plus om win-win samarbejde, kultur og uddannelse. Kineserne t√¶nker ting sammen, som vi har en tendens til at splitte.

Og landet har l√łftet 500 millioner mennesker ud af fattigdommen p√• 20 √•r. Unikt i menneskehedens historie.

Og faresignalerne?

Det hele g√•r for hurtigt, kinesernes sj√¶l kan ikke f√łlge med. Gamle traditioner – og hele byer – tromles ned. Selvom der satses enormt p√• milj√łforbedringer s√• har denne gigantiske udvikling for 1,4 milliarder en pris – ogs√• for verden.

Konsumisme – shopping malls, neonv√¶gge, k√łbe, k√łbe k√łbe‚Ķ hvorn√•r ryger f√łlelsen af f√¶llesskab og solidaritet?

Censur.

Face-recognition overalt.

Politi p√• alle gader – men venlig og ubev√¶bnede p√• de fleste steder. Kineserne giver ikke indtryk af at f√łle sig undertrykt kan jeg hilse.

Partiet har 80 millioner medlemmer. Pr√¶sident Xi Jinping er netop valgt p√• livstid som pr√¶sident, 65 √•r gammel. Jeg har m√łdt nok s√• mange is√¶r unge kinesere, der ikke synes d√©t er en god id√©.

Men alle siger: Han er en god mand og vi håber det bedste.

Det g√łr jeg ogs√•!

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

DIISinformation

Next Story

NATOs krise og den transatlantiske konflikt

Latest from Kina

%d bloggers like this: