Danskere på Facebook advarede mod alt der skete i Syrien og foreslog alternativer 2012

Nedenfor gengives et √Öbent Brev til Villy S√łvndal fra februar 2012.

Her er baggrunden for at jeg finder det vigtigt at gengive det idag 5 år senere og efter Aleppos befrielse.

I 2012 var vi en gruppe mennesker p√• Facebook-siden ‚ÄúDanmark for Fred Med Fredelige Midler‚ÄĚ, der advarede dav√¶rende udenrigsminister Villy S√łvndal mod at g√łre det, der l√• i luften p√• det tidspunkt: en eller anden form for i hovedsag milit√¶r intervention.

Vi appellerede til ham og alle andre om at bruge de v√¶rkt√łjer der findes inden for folkeretten og bruge FN-Erkl√¶ringen ‚Äď is√¶r Artikel 1 om at ‚Äúfred skal skabes med fredelige midler.‚ÄĚ

N√•r jeg l√¶ser Brevet idag er det utroligt aktuel og konstruktiv.

Og intet af den blev implementeret ‚Äď og det er da sikkert ikke Villy S√łvndals personlige ansvar. Danmark har jo i mange √•r f√łrt en aktiv udenrigspolitik og v√¶ret l√¶ngst fremme som bombeland. Det blev vi ogs√• i Syrien.

Hvad vi har set frem til Aleppos befrielse er enest√•ende menneskelig kortsynethed, konflikt-analfabetisme og det Milit√¶r-Industrielle-Medie-Akademiske Kompleks‚Äô h√¶rgen. Det er en forts√¶telse af hele den kolonialistiske tankegang: At vi i det civiliserede Europe v√©d s√• helvedes meget bedre hvordan tingene skal g√łres end menneskene i et af verdens √¶ldste kultursamfund (Aleppo er et af de steder der har boet mennesker sammen i l√¶ngst tid).

En meget stor del af det frygtelige facit, verden sidder med i dag, kunne have v√¶re undg√•et!

aleppodog_phsh
Lone dog in Aleppo © Jan Oberg 2016

S√•ledes ville langt f√¶rre end de m√•ske omkring 300.000 man taler om i dag 5 √•r senere v√¶re d√łde.

Homs, Aleppo og mange flere store og sm√• byer ville ikke v√¶re blevet lagt i ruiner, der f√łre vore tanker tilbage til 2. verdenskrig.

Millioner af mennesker ville ikke være blevet flygtninge inde i sit eget land og godt en million ville ikke være flygtet ud af landet.

Fattigdom og n√łd ‚Äď som vi netop har set det ved Aleppos befrielse ‚Äď ville v√¶re langt langt mindre takket v√¶re ogs√• de sanktioner, som alle v√©d i hovedsagen eller udelukkende skader uskyldige civile.

Og vi ville v√¶re sluppet for at bevidne en hidtil uset ‚Äď og det siger ikke s√• lidt ‚Äď mediekrig om sandheden om Syrien hvor interventionist-landenes medier har reduceret Syriens kompleksitet til ukendelighed og udelukkende solgt de historie, der kunne fremstille os selv som de gode og de andre som de onde.

At Syriens utallige konflikter og dybden og bredden af dem kan reducerer til to parter er usandt.

At alle gode er samlet på den ene side og alle de onde på den anden er usandt.

L√łgnen er uundv√¶rlig for den, der f√łrer krig mod principperne i folkeretten og humanitet.

Resultatet vises i den vestlige presses forbl√łffende og forstemmende ligegyldighed over for √ėstre Aleppos totale √łdel√¶ggelse og dets indbyggeres ufattelige lidelser ‚Äď som de kom for dagen p√• befrielsesdagen den 12. december.

 
 

Initiativet “Danmark For Fred Med Fredelige Midler”

12 forslag forud for m√łdet den 24. februar i “Syriens Venner”

K√¶re Udenrigsminister Villy S√łvndal

Vi har i nogen tid fulgt udviklingen i Syrien med interesse, og er meget bekymrede. Der er ingen tvivl om, at situationen i landet er uholdbar, og at det er n√łdvendigt at handle. Sp√łrgsm√•let er, hvordan der bedst handles for at sikre freden.

Danmark har i de sidste knap 11 √•r deltaget i en r√¶kke v√¶bnede konflikter – senest med st√łtte til opr√łret i Libyen. I lyset af de forf√¶rdeligheder, der blev beg√•et af begge sider, forst√•r vi godt behovet for at handle. Desv√¶rre synes Danmarks palet af handlemuligheder at v√¶re reduceret til sanktioner – enten √łkonomiske eller i v√¶rste fald v√¶bnede. Dette er beklageligt af flere grunde. F√łrst og fremmest leder sanktioner sj√¶ldent til positive forandringer, men til det stik modsatte. √ėkonomiske sanktioner rammer aldrig de magthavere, de var udset til at p√•virke, men derimod civilbefolkningen, der typisk reagerer ved at rykke sammen og t√¶ttere p√• deres lands ledelse.

Interesting too?  U.S. lawmaker as warmaker...

Generelt set finder vi det bet√¶nkeligt at afvige fra FN, fordi man dermed ville √•bne op for muligheden for at omg√• FN’s normer og i s√¶rdeleshed folkeretten, som FN st√•r for at forsvare. If√łlge FN-pagten er krig og magtanvendelse forbudt – undtagen, n√•r der er tale om selvforsvar; magtanvendelse er med andre ord den sidste mulighed, da den sj√¶ldent f√łrer noget godt med sig p√• lang sigt. Dette b√łr vi komme ihu set i lyset af de sidste 11 √•rs udenrigspolitik, hvor vold og usikkerhed stadig florerer i blandt andet Irak.

Under ingen omst√¶ndigheder m√• √©n nation – eller en kombination af flere – intervenere i en anden nation uden lovlig tilladelse fra Sikkerhedsr√•det. Skulle det alligevel ske, anses det som en ulovlig aggression og en ulovlig krigshandling. Artikel 8 i Montevideo-konventionen af 1933 om rettigheder og pligter siger, at “ingen medlemsstat har ret til at intervenere i en anden stats interne eller eksterne anliggender”. Yderligere har FN’s Generalforsamling tre resolutioner, der forbyder aggressiv intervention. (se fodnoter)

Det kommende m√łde i koalitionen ‚ÄôSyriens venner‚Äô b√łr derfor udnyttes af Danmark som en unik mulighed for at vise vejen til fred ‚Äď med fredelige midler. For at opn√• fred med fredelige midler, er der dog en r√¶kke n√łdvendige grundsten; st√¶rkest blandt dem st√•r dialogen. At skabe fred kr√¶ver nemlig, at man er villig til at tale med de mennesker, man √łnsker at skabe fred med (eller mellem).

Det er derfor også med glæde vi har bemærket, at du påtænker at beholde Danmarks ambassade i Syrien.

En anden vigtig ting at have med til f√łrn√¶vnte m√łde omhandler koalitionens navn, ‚ÄôSyriens venner‚Äô. Det er vigtigt i forhold til intervention eller st√łtte af enhver karakter, at holde m√•let for √łje, hvilket er fred i Syrien – ikke at en bestemt gruppe overtager magten. Sidstn√¶vnte er noget, Syrien selv b√łr afg√łre. Som det er set i Libyen, er de, vi pt. mener k√¶mper den gode sag, ikke n√łdvendigvis de, der g√łr det i morgen. Amnesty Internationals nye rapport om tilstanden i Libyen taler sit eget, tydelige sprog.

Den beskriver, hvordan Libyens opr√łrere torturerer fanger, som er loyale overfor det tidligere Gaddafi-styre, og sender hele boligkvarterer og byer i eksil.

Det m√• aldrig v√¶re koalitionens m√•l at v√¶lte styret i Syrien, ej heller at st√łtte en bestemt fraktion af oppositionen. I den nuv√¶rende situation er det n√¶sten umuligt at klarl√¶gge, hvor stor st√łtte Assad har i befolkningen. Det er hele det syriske folk, der skal v√¶lge, hvem de vil have som leder – ikke den opposition, der form√•r at f√• samlet vestlig st√łtte bag sig.

Den syriske opposition beder om v√•ben. Selvom det kan synes nemt at forst√• behovet for at k√¶mpe tilbage, vil v√•benst√łtte v√¶re at regne som st√łtte til et regime-skifte, hvilket ikke harmonerer med det oprindelige form√•l: at hj√¶lpe det syriske folk til at leve i fred og fordragelighed. Yderligere vil d√©t, at st√łtte opr√łrerne med v√•ben, kun have den uheldige effekt, at man isolerer de dele af oppositionen, der k√¶mper med fredelige midler. Dermed overlader man alts√• pladsen til fanatiske grupperinger og umuligg√łr samtidig enhver politisk l√łsning.

Det er meget vigtigt, at du lytter til de russiske forbehold og tager deres forslag alvorligt, da disse jo netop sigter efter at sidestille parterne i konflikten. Det er vigtigt, at alle parter nedl√¶gger v√•ben, og at den syriske regerings legitimitet anderkendes, s√• det bliver muligt at gennemf√łre den folkeafstemning, der er langt op til. Denne folkeafstemning vil desuden give et nyt rum til de mange grupperinger, der √łnsker fredelige reformer.

Erica Chenoweth, der forsker i politisk vold og blandt andet har talt til folketinget i forbindelse med Libyen, er kommet frem til, at chancerne for at en modstandsbev√¶gelse har succes, er markant st√łrre gennem ikke-v√¶bnet modstand end gennem v√¶bnet. Siden 1990 og frem til 2006 har ikke-voldelige opr√łr haft en dobbelt s√• stor succesrate som v√¶bnede opr√łr. Tallene for 2000 til 2006 alene taler et endnu tydeligere sprog: ikke-voldelige opr√łr har en succesrate p√• 70%, hvorimod voldelige opr√łr kun har en succesrate p√• 12-15%. At give de syriske opr√łrere v√•ben vil derfor kun betyde, at deres chancer for at overleve falder. I stedet b√łr man g√• i dialog og st√łtte dem i fredelige og demokratiske forandringer.

Interesting too?  Kulturnatten i Lund

Et andet problem med de v√¶bnede opr√łr er if√łlge Erica Chenoweth og mange flere (Gene Sharp, Kurt Schock, Adam Roberts etc.), at de modarbejder det endelige m√•l om at skabe fred og demokrati. Hvis vi bruger Libyen som eksempel, forudser Chenoweths statistiske modeller, at der kun er en 10% chance for at Libyen vil have demokrati inden for de n√¶ste fem √•r. Et land, der er skabt gennem v√¶bnet konflikt, er beboet af borgere hvis referenceramme er, at man l√łser konflikter ved vold!

Vores opfordring til dig, Villy S√łvndal, og til koalitionen som helhed er derfor:

– Afvig aldrig fra principperne om fred med fredelige midler (FN’s hovednorm);

– Oprethold og intensiv√©r kontakten p√• alle niveauer s√¶rligt i regionen ‚Äď uden kontakt, ingen fred med fredelige midler.

– Lyt til de russiske forbehold og tag deres forslag alvorligt.

– Hold fokus p√• sagen – at skabe fred og sikre den demokratiske proces – og ikke p√•, hvem der eventuelt b√łr lede landet.

– Afvis d√¶moniserende retorik ‚Äď det er sv√¶rt at lave fred med ‚Äôdj√¶vlen‚Äô.

Resultatet af koalitionens m√łde kunne v√¶re:

– Oprettelse af en h√łring i Europa-Parlamentet med alle parter

– √ėget pres p√• FN for en diplomatisk l√łsning

РEn uvildig fact-finding kommision bestående af eksperter

– Et √łjeblikkeligt stop for v√•benleverancer til begge sider

– Fjernelse af enhver type af udenlandske specialstyrker og agenter fra Syriens jord

– L√łfte om √łkonomisk hj√¶lp og st√łtte til demokratiske valg

РScholarships til syriske studerende Рtil hjælp for en fremtidig samfundsopbygning

For yderligere forslag til handlemuligheder, opfordrer vi dig og koalitionen til at kontakte organisationer, der i deres arbejde har mange √•rs erfaring med konkrete, reelle alternativer til de nuv√¶rende. F√łlgende er blot forslag til organisationer i Danmark og internationalt:

– Transnational Foundation for Peace and Future Research, Lund, Sverige

РPeace, Action,Training and Research Institute of Romania (PATRIR), Rumænien

– RIKO ‚Äď R√•det for International Konflikth√•ndtering

Disse og mange andre organisationer arbejder aktivt for og med alternativer til krig.

EU, som Danmark jo netop nu er formand for, definerer som sit fornemste m√•l at skabe fred. B√•de FN og EU tilskriver sig tanken om, at krig er den absolut sidste udvej ‚Äď det eneste, vi beder dig om, er at unders√łge de andre veje!

Det var ordene Рvi håber, at du vil lytte!

Fodnoter:

The 1965 Declaration on the Inadmissibility of Intervention in the Domestic Affairs of States and the Protection of Their Independence and Sovereignty:

The 1970 Declaration on Principles of International Law Concerning Friendly Relations and Cooperation among States in Accordance with the Charter of the United Nations

The 1974 Definition of Aggression

UNDERSKRIFTER:

Erik Ernst Marcussen – IT-medarbejder og cyber-aktivist.

Eva Weyde, cand. stud.

Bodil Weyde, forfatter/billedkunstner

Christen Lassen, kordegn

Signe Fasting, socialpædagog

Jon Skjerning-Rasmussen, Menneske

Birthe Foged, lektor

Erik Helvard, akademisk medarbejder

Bente Boskov Hansen, projektleder

Ib Kasper Boskov Hansen, arkitekt/underviser

Jan √ėberg, fil.dr., freds-og fremtidsforsker

Ruth Dalsgaard, De Gr√łnne

Solvejg Sieg S√łrensen, graver

Ida Zidore Christensen, journalist

“Danmark for Fred Med Fredelige Midler”

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

3 Comments

 1. Peace & harmony now,….
  So the world can breath, heal and grow a new‚̧ԳŹūüćÄūüćÄūüá≥ūüáĪ

 2. Jeg er enig i substansen i brevet, men ikke i passusen om stop for v√•benleverancer til begge sider og fjernelse af udenlandske specialstyrker fra Syriens jord. Allerede f√łr 2012 havde USA-Nato startet sin beskidte krig mod Syrien og bev√¶bnet diverse jihadister med v√•ben for at v√¶lte det lovlige Assad-styre, som stod i vejen for USA’s geopolitiske interesser. Et v√¶bnet forsvar af landets suver√¶nitet og enhed var eneste mulighed og i tr√•d med FN-pagten, liges√• at modtage milit√¶r og anden hj√¶lp fra allierede bl.a. Rusland og Iran.
  Der er en h√•rrejsende forskel p√• dette nationale forsvar og Vestens krigsforbrydelser, der har for√•rsaget √łdelagte lande og uhyrlige civile tab, bl.a. i det tidligere Jugoslavien, Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien m.fl.
  Derimod viser din enest√•ende foto-essay fra din rejse i dec. til Aleppo, at truslen om milit√¶r magt, ja det kan lyde antagonistisk, kan ud√łves samvittighedsfuldt og sk√•nsomt. Vestens uhyrlige anklager om den syriske h√¶rs krigsforbrydelser st√•r helt udokumenteret og der har i medierne bredt sig en p√•faldende tavshed efter befrielsen, for skr√łnen om ‚ÄĚAleppos fald‚ÄĚ skal da ikke afsl√łres af det befriede folk. Ca. 100.000 af √ėst-Aleppos civilbefolkning blev reddet ud med livet i behold og de mest hardcore al-Nusra terrorister overgav sig st√•ende overfor en milit√¶r overmagt og i den overbevisning, at tilbuddet om transport ud af byen i de gr√łnne busser var √¶rlig ment. Befrielsen af Aleppo har afgjort √łget mulighederne for succes i de kommende fredsforhandlinger, s√• syrerne selv f√•r mulighed for at forme sin fremtid.

 3. Tak, ja – Aleppos befrielse er et vendepunkt – men enten i retning af mere krig og intervention udefra eller en vej til freden. Indtil videre er det de stakkels uskyldige syreres tarv, der harmer mig mest – alle dem deer ikke har b√•ret v√•ben, kun har f√•et livet √łdelagt og som ingen medier har vist interesse for – s√•dan som det vises i mine fotohistorier.
  Det er gruopv√¶kkende… selv for en garvet √©n som mig. 13 millioner der har behov for humanit√¶r bistand, den st√łrste humanit√¶re krise, iflg GN siden 1945. Ak ja – men tak for dine tanker!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

The little girl from Eastern Aleppo

Next Story

Aleppo’s evil humanitarians

Latest from Uncategorized

%d bloggers like this: