///

DR’s “Orientering” om Irak

Naturligvis h√łrer vi ting og sager forskelligt, modtager gennem de filtre som b√•de kundskab og v√¶rdier vi har. Derfor er der sikkert en del, der h√łrte aftenens (5. juli) “Orientering” om Irak – i anledning af USAs s√•kaldte tilbagetr√¶kning – p√• en anden m√•de end jeg.

Min baggrund er nok s√• meget pr√¶get af 35 √•rs erfaring af fredsforskning, mine bes√łg i Irak forud for krigen sammenfattet i min bog “Forudsigelig Fiasko. Om Irak-konflikten og Danmark som bes√¶ttelsesmagt” (Tiderne Skifter 2004).

I samtalen deltog Pernille Bramming, Weekendavisen, lektor Peter Seeberg, Syddansk Universitet, projektforsker S√łren Schmidt, DIIS, samt Orienterings Niels Lindvig. De var – n√¶sten r√łrende – enige med hinanden i tilgang og konklusioner.

Her er nogle udpluk af hvad i hvert fald jeg h√łrte √©n eller flere sige og, nok s√• v√¶sentligt, ikke sige:

– USA tr√¶kker sig ud/forlader Irak. Soldaterne forlader byerne og det er irakerne, der styrer tilbagetr√¶kningen. Intet om alle de amerikanere, der bliver og som g√łr at ordet tilbagetr√¶kning er helt hen i vejret.

– I Irak var infrastruktur og alt andet k√łrt i s√¶nk af Saddam og hans krig med Iran og Kuwait. Ikke et ord om de vestligt ledede 13 √•rs sanktioner, der tegnede sig for hovedparten af landets √łdel√¶ggelse.

РDe mere end 4 millioner flygtninge og internt fordrevne nævnes kun en passant, ikke hvordan det kan være at 15% af befolkningen har forladet deres hjem siden 2003.

– Vi f√•r at vide at USA ikke √łnsker permanente milit√¶re baser i Irak (!), men ikke hvilke baser der er, hvor store og hvorfor de er blevet for√łget.

– Pernille Bramming mener at det er “til at gr√¶de over” at irakerne ikke har forst√•et deres eget bedste i √•rtier og samarbejde med Vestverdens olieselskaber. De har jo ikke anden mulighed og nu m√• de se at blive vokse og holde op med alt det “√¶vl om zionisme og kapitalisme”.

Deltagerne begr√¶der ogs√• at “irakerne” ikke var modne til at indg√• aftaler med de udenlandske selskaber p√• det store m√łde for f√• dage siden. Hvor kompliceret dette er, fremg√•r ikke med et ord – derimod siges det at kurderne er meget bedre til at forst√• deres egne interesser og har gode aftaler med olieselskaberne. Det er dog ikke rigtig det indtryk man f√•r af den kurdiske minister for naturresurser h√©r.

Interesting too?  Det Danmark jeg voksede op i eksisterer ikke mere

– Vi h√łrer inte om klasser, civilsamfund, magtforhold, kun lidt om at al Maliki m√•ske/m√•ske ikke er ved at blive en st√¶rk mand og s√• at der er en unik magtdelings-ordning, som er til gavn for alle. Vi f√•r dog at vide irakerne til n√¶ste valg nok vil g√• efter “sekter – alts√• hvem der er sunni, shiiter og kurder” og at “religion kommer i anden r√¶kke.” Av, hvordan var det nu disse distinktioner, som ikke fandtes f√łr 2003, er blevet s√• vigtige?

– “Irakerne” – vi m√• formode dem alle sammen – har f√•et smag for hvad demokrati er, og demokrati er at man stemmer p√• dem man mener vil arbejde for ens interesser. Og d√©t kan de nu i Irak.

– “Irakerne” har brug for en st√¶rk man netop fordi der er en magtdeling (?) men bestemt ikke en diktator. Det f√łles trygt at vi ved hvad de har brug for.

– “Irakerne har i √•revis ikke forst√•et hvad det er amerikanerne vil – men det var heller ikke s√• let fordi Bush-administrationen kl√łjsede s√• grundigt i det. Men nu kan de selv se at USA holder l√łfter og ikke vil dominere og derfor m√• vi h√•be at “irakerne” vil vokse med opgaven.

– Idet omfang USA bliver i Irak er det fordi der er “terrorister”, der laver terrorisme for terrorismens skyld og en masse ballade; de kommende valg m√• jo beskyttes. Terroristerne – som ingen definerer..vi v√©d jo hvem de er… st√łttes bl a af Syrien s√• derfor “s√• USA sig for nylig n√łdsaget til at stramme sanktioner mod Syrien.”

Interesting too?  The Clintons celebrated - but likely disastrous for the world

– Det nok v√¶sentligste problem i dagens Irak – jo jo der er andre – men alts√• den d√•rligste nyhed er denne: korruptionen. Gudskelov er der ogs√• en god nyhed, nemlig at der er mange der er imod korruptionen og at adskillige er blevet bange for at putte penge i egen lomme. Se d√©t er da et h√•b, der er til at tage og f√łle p√•!

– I forbifarten f√• vi lige at h√łre at Iran jo godt kan v√¶re et slemt problem, det har Saddam selv sagt til FBI f√łr han blev h√¶ngt. Een √•rsag er at m√•ske anskaffer Iran atomv√•ben. Og selvom det ikke siges s√• forst√•r man at det er godt at USA ikke helt forlader Irak.

Og så videre!

Jeg h√łrer ikke “Orientering” hver dag. Det er teoretisk muligt at dette program var en svipser, men Lindvig er jo ikke nybegynder i faget. P√• den anden side kunne man f√• den f√¶le mistanke at den slags indslag er en logisk konsekvens b√•de af Fogh Rasmussens “liberalisme” p√• medieomr√•det og DR’s mainstreaming ad absurdum.

Det m√•tte jo ellers have v√¶ret muligt for “Orientering” at finde bare √©n der havde tanker og analyser, der ikke var totalt politisk korrekte i forhold til Danmarks officielle politik og havde selvst√¶ndig tankevirksomhed og civilcourage nok til at tr√¶kke de lange linjer op til idag af denne helt forudsigelige fiasko.

I stedet blev jeg bel√¶rt om – i det dulgte – at bes√¶ttelsen faktisk var en succes. Hvis “alts√•” nu bare “irakerne” selv kunne indse det og mande sig op…fra ruinerne af vores godg√łrenhed.

Der er s√• meget der kunne v√¶re blevet sagt over en hel time. Nogen m√• have besluttet at s√• meget mere ikke skulle siges. Om det var talentl√łshed, almindelig slendrian eller selvcensur er ligegyldigt.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

√ėberg FotoGrafik – Atelier og hjemmeside for fotokunst

Next Story

Ikke til at b√¶re – Enkefru Plums St√łttefond i graven

Latest from Internationalt i√łvrigt

%d bloggers like this: