/

Statsminister Reinfeldt Рen sann fredskämpe

I Sydsvenskan för 19:e april 2008 hittar jag detta:

‚ÄúRegeringen och jag g√∂r vad vi kan f√∂r att l√§nder ska sluta kriga‚ÄĚ ‚Äď Fredrik Reinfeldt i brev till en √•tta√•rig flicka i Sp√•nga som skrivit till statsministern om att l√§nder inte borde kriga. (TT)

I samma tidning f√∂r 6:e mars 2008 kan man l√§sa att ‚ÄúUSA:s invasion av Irak lyfter svensk vapenexport.‚ÄĚ

Den inleds s√•h√§r. ‚ÄĚSvenska f√∂retag exporterade f√∂rre √•ret f√∂rsvarsmaterial [s√• kallas det ‚Äď l√§gg m√§rke till var de anv√§nds] f√∂r n√§stan tio miljarder kronor. Bofors supergranat Excalibur och Malm√∂f√∂retaget Aimpoints r√∂dpunktssikten till automatvapen h√∂r till stors√§ljarna till USA:s krigsmakt i Irak. Sverige har de senaste √•ren blivit v√§rldens √•ttonde st√∂rsta export√∂r av vapen och annan f√∂rsvarsmaterial. P√• tio √•r har v√§rdet trefaldigats.‚ÄĚ

Vidare s√§gs det att ‚ÄĚDen stora explosionen av svensk vapenexport sammanfaller i tid med USA:s invasion av Irak 2003. Sedan dess har f√∂rs√§ljningen till den amerikanska krigsmakten f√∂rdubblats.‚ÄĚ

Av ‚ÄĚf√∂rsvarsmateriel‚ÄĚ, allts√•.

Olle L√∂nnaeus, artikelns f√∂rfattare, noterar rakt p√• sak: ‚ÄĚEnligt riksdagens riktlinjer b√∂r svenska f√∂retag inte s√§lja vapen till l√§nder som √§r i v√§pnad konflikt. Men n√§r president George W. Bush beordrat invasionen av Irak f√∂r fem √•r sedan antog den d√•varande regeringen ett s√§rskilt uttalande om att exporten till USA skulle forts√§tta, eftersom det skulle skada Sveriges ekonomiska och strategiska intressen allt f√∂r mycket att stoppa den.‚ÄĚ

Sverige är som bekant helt beroende av USA för sin egen militärproduktion.

L√∂nnaeus p√•pekar dessutom helt korrekt att ‚ÄĚTrots att Sverige enligt reglerna inte ska exportera f√∂rsvarsmateriel till l√§nder som kr√§nker m√§nskliga r√§ttigheter finns l√§nder som Pakistan, Saudiarabien, F√∂renade arabemiraten, Egypten och Oman med p√• listan‚ÄĚ ‚Äď men gl√∂mmer USA.

Interesting too?  UN Peacekeepers to be deployed in Eastern Ukraine? Yes, please!

Vad trist att Reinfeldt och regeringen inte kan bättre när det nu gäller den fred, som alla i världen önskar sig. Också den åttaåriga flickan.

Socialdemokraterna med ‚ÄĚfredsk√§mpen‚ÄĚ Anna Lindh i spetsen gav blanka fan i Sveriges lagstiftning och moral. Likas√• Reinfeldt och hans regering. V√§rlden, ocks√• den skandinaviska, √§r rutten. S√• √§r det.

Men kunde man åtminstone inte begära att statsminister Reinfeldt avstår från att fullstoppa en åttaårig flicka med lögn?

# 1202

Oversættelse ved Doris Kruckenberg

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Israel n√¶gter Richard Falk visum: Atter en j√łdisk fundamentalistisk skruestik p√• den intellektuelle frihed

Next Story

Kosovo: Hva det internasjonale ¬ęsamfunn¬Ľ aldri forstod

Latest from Fred

%d bloggers like this: