/

Statsminister Reinfeldt Рen sann fredskämpe

I Sydsvenskan för 19:e april 2008 hittar jag detta:

‚ÄúRegeringen och jag g√∂r vad vi kan f√∂r att l√§nder ska sluta kriga‚ÄĚ ‚Äď Fredrik Reinfeldt i brev till en √•tta√•rig flicka i Sp√•nga som skrivit till statsministern om att l√§nder inte borde kriga. (TT)

I samma tidning f√∂r 6:e mars 2008 kan man l√§sa att ‚ÄúUSA:s invasion av Irak lyfter svensk vapenexport.‚ÄĚ

Den inleds s√•h√§r. ‚ÄĚSvenska f√∂retag exporterade f√∂rre √•ret f√∂rsvarsmaterial [s√• kallas det ‚Äď l√§gg m√§rke till var de anv√§nds] f√∂r n√§stan tio miljarder kronor. Bofors supergranat Excalibur och Malm√∂f√∂retaget Aimpoints r√∂dpunktssikten till automatvapen h√∂r till stors√§ljarna till USA:s krigsmakt i Irak. Sverige har de senaste √•ren blivit v√§rldens √•ttonde st√∂rsta export√∂r av vapen och annan f√∂rsvarsmaterial. P√• tio √•r har v√§rdet trefaldigats.‚ÄĚ

Vidare s√§gs det att ‚ÄĚDen stora explosionen av svensk vapenexport sammanfaller i tid med USA:s invasion av Irak 2003. Sedan dess har f√∂rs√§ljningen till den amerikanska krigsmakten f√∂rdubblats.‚ÄĚ

Av ‚ÄĚf√∂rsvarsmateriel‚ÄĚ, allts√•.

Olle L√∂nnaeus, artikelns f√∂rfattare, noterar rakt p√• sak: ‚ÄĚEnligt riksdagens riktlinjer b√∂r svenska f√∂retag inte s√§lja vapen till l√§nder som √§r i v√§pnad konflikt. Men n√§r president George W. Bush beordrat invasionen av Irak f√∂r fem √•r sedan antog den d√•varande regeringen ett s√§rskilt uttalande om att exporten till USA skulle forts√§tta, eftersom det skulle skada Sveriges ekonomiska och strategiska intressen allt f√∂r mycket att stoppa den.‚ÄĚ

Sverige är som bekant helt beroende av USA för sin egen militärproduktion.

L√∂nnaeus p√•pekar dessutom helt korrekt att ‚ÄĚTrots att Sverige enligt reglerna inte ska exportera f√∂rsvarsmateriel till l√§nder som kr√§nker m√§nskliga r√§ttigheter finns l√§nder som Pakistan, Saudiarabien, F√∂renade arabemiraten, Egypten och Oman med p√• listan‚ÄĚ ‚Äď men gl√∂mmer USA.

Interesting too?  Koldkrigsforskning - en banaliserende tilgang

Vad trist att Reinfeldt och regeringen inte kan bättre när det nu gäller den fred, som alla i världen önskar sig. Också den åttaåriga flickan.

Socialdemokraterna med ‚ÄĚfredsk√§mpen‚ÄĚ Anna Lindh i spetsen gav blanka fan i Sveriges lagstiftning och moral. Likas√• Reinfeldt och hans regering. V√§rlden, ocks√• den skandinaviska, √§r rutten. S√• √§r det.

Men kunde man åtminstone inte begära att statsminister Reinfeldt avstår från att fullstoppa en åttaårig flicka med lögn?

# 1202

Oversættelse ved Doris Kruckenberg

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Israel n√¶gter Richard Falk visum: Atter en j√łdisk fundamentalistisk skruestik p√• den intellektuelle frihed

Next Story

Kosovo: Hva det internasjonale ¬ęsamfunn¬Ľ aldri forstod

Latest from Fred

%d bloggers like this: