/

Statsminister Reinfeldt – en sann fredskĂ€mpe

I Sydsvenskan för 19:e april 2008 hittar jag detta:

“Regeringen och jag gör vad vi kan för att lĂ€nder ska sluta kriga” – Fredrik Reinfeldt i brev till en Ă„ttaĂ„rig flicka i SpĂ„nga som skrivit till statsministern om att lĂ€nder inte borde kriga. (TT)

I samma tidning för 6:e mars 2008 kan man lĂ€sa att “USA:s invasion av Irak lyfter svensk vapenexport.”

Den inleds sĂ„hĂ€r. ”Svenska företag exporterade förre Ă„ret försvarsmaterial [sĂ„ kallas det – lĂ€gg mĂ€rke till var de anvĂ€nds] för nĂ€stan tio miljarder kronor. Bofors supergranat Excalibur och Malmöföretaget Aimpoints rödpunktssikten till automatvapen hör till storsĂ€ljarna till USA:s krigsmakt i Irak. Sverige har de senaste Ă„ren blivit vĂ€rldens Ă„ttonde största exportör av vapen och annan försvarsmaterial. PĂ„ tio Ă„r har vĂ€rdet trefaldigats.”

Vidare sĂ€gs det att ”Den stora explosionen av svensk vapenexport sammanfaller i tid med USA:s invasion av Irak 2003. Sedan dess har försĂ€ljningen till den amerikanska krigsmakten fördubblats.”

Av ”försvarsmateriel”, alltsĂ„.

Olle Lönnaeus, artikelns författare, noterar rakt pĂ„ sak: ”Enligt riksdagens riktlinjer bör svenska företag inte sĂ€lja vapen till lĂ€nder som Ă€r i vĂ€pnad konflikt. Men nĂ€r president George W. Bush beordrat invasionen av Irak för fem Ă„r sedan antog den dĂ„varande regeringen ett sĂ€rskilt uttalande om att exporten till USA skulle fortsĂ€tta, eftersom det skulle skada Sveriges ekonomiska och strategiska intressen allt för mycket att stoppa den.”

Sverige Àr som bekant helt beroende av USA för sin egen militÀrproduktion.

Lönnaeus pĂ„pekar dessutom helt korrekt att ”Trots att Sverige enligt reglerna inte ska exportera försvarsmateriel till lĂ€nder som krĂ€nker mĂ€nskliga rĂ€ttigheter finns lĂ€nder som Pakistan, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Egypten och Oman med pĂ„ listan” – men glömmer USA.

Interesting too?  Ny pro-peace hjemmeside og blog

Vad trist att Reinfeldt och regeringen inte kan bÀttre nÀr det nu gÀller den fred, som alla i vÀrlden önskar sig. OcksÄ den ÄttaÄriga flickan.

Socialdemokraterna med ”fredskĂ€mpen” Anna Lindh i spetsen gav blanka fan i Sveriges lagstiftning och moral. LikasĂ„ Reinfeldt och hans regering. VĂ€rlden, ocksĂ„ den skandinaviska, Ă€r rutten. SĂ„ Ă€r det.

Men kunde man Ätminstone inte begÀra att statsminister Reinfeldt avstÄr frÄn att fullstoppa en ÄttaÄrig flicka med lögn?

# 1202

OversĂŠttelse ved Doris Kruckenberg

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Israel nÊgter Richard Falk visum: Atter en jÞdisk fundamentalistisk skruestik pÄ den intellektuelle frihed

Next Story

Kosovo: Hva det internasjonale «samfunn» aldri forstod

Latest from Fred

%d bloggers like this: