Verdensbanken har netop udsendt en rapport om uddannelsen i √ėsten l√¶ngst v√¶k fra os – for dem er det jo et ret s√• n√¶rt √ėsten. Regionen har 7 af de 10 bedste uddannelsessystemer i verden og ‚ÄĚbedste‚ÄĚ betyder at uddannelsessystemet n√•r ud til flest muligt fra grundskolen og opad, satser p√• lighed og giver de socialt mindre velstilledes b√łrn en s√¶rlig chance.

Min “klumme” i Arbejderen den 23. marts 2018

99,9% af Kinas b√łrn g√•r i skole. Hjemmets status p√•virker ikke muligheden for at n√• opad i systemet. Faktisk er det s√•dan at b√łrn fra lavstatus hjem i b√•de Vietnam og Kina klarer sig mindst liges√• godt i matematik og naturvidenskab som gennemsnitseleverne i OECD-landene.

Hvad ang√•r Kina handler det jo grundl√¶ggende om at Kinas GDP l√¶nge er vokset med omkring 10% per √•r, at landet allerede 2015 indfriede Millennium-m√•lene og idag hj√¶lper andre til at g√łre det samme. Og at Kina ikke bruger penge p√• krig i andre lande.

Og – vigtigste af alt og aldrig f√łr i verdenshistorie: Kina har l√łftet ikke f√¶rre end 800 millioner ud af fattigdom siden 1978.

Vestverden kunne siden 1945 med sin ledende stilling i verdenssamfundet have gjort noget lignende og afskaffet n√łd og elendighed og sult. Istedet har vi √łget ulighederne i grotesk omfang.‚Ä®‚Ä®I f√łlge Oxfam ejer 8 m√¶nd lige s√• megen rigdom som den fattigste halvdel af verdens befolkning, 3,6 milliarder. (Og naturligvis findes der ogs√• store indkomstforskelle i Kina – men at l√łfte de mindst priviligerede som hovedm√•l har aldrig v√¶ret en prioritet i vestlige t√¶nkning).

Ovenstående om uddannelse og indkomstforskelle er bare to af mange eksempler på skriften på væggen Рskriften vi i Vest bliver de sidste til at læse og forstå:

Interesting too?  Fact-finding mission til Syrien - og hvor du kan finde resultaterne fremover

Verden forandres i et h√¶sbl√¶sende tempo, andre tager lederskabet og – v√¶sentligst – de f√łlger ikke den generelle vestlige model for udvikling, sikkerhed, demokrati og slet ikke de vestlige individualistiske v√¶rdier parret med en udbyttende Nord-Syd dynamik.

Vi er, med andre ord, inde i nogle få årtier af slutspil. Slutspil for Vestverdens lederskab.

Vores væsentligste opgave burde være at administrere denne nedgang på en måde, der er fornuftig for både Vesten og Resten.

Men hvad g√łr vi? Jo, Vesten under den ulykkelige amerikanske ledelse k√łrer konfrontationspolitik med alt og alle – Rusland, Mellem√łsten, Kina, Nordkorea, Iran, indvandrere. Dybt nede i den kollektive underbevidsthed er man √•benbart klar over at spillet er slut.

Diplomati er p√• retur. Kundskab, uddannelse og dannelse er blevet meget mindre vigtig. Markedsf√łring og fake er alt og der er kun √©n homogeniseret sandhed. Et st√¶rkt samfund t√•ler mangfoldighed.

Vestverden er begyndt at se sig selv som nogen det er synd for, ikke mindst siden 9/11. Og vi taler derfor ikke om alle dem, der er ofre for vores politik.

Hér er ingen win-win eller samarbejde, ingen visioner om det bedre fremtidssamfund, der kan samle og skabe entusiasme.

Populismen trives fordi vi har ondt i demokratiet.

Ideologierne er d√łde, h√łjre er venstre og venstre er h√łjre og det hele er pragmatisk gr√łd uden holdning eller nyt√¶nkning. Vi har sejret os ihjel, is√¶r siden den F√łrste Kolde Krig blev afsluttet for snart 30 √•r siden.

Findes der nogen visioner? Ja, uden for Vesten.

Den vigtigste er de 60-70 lande, der deltager i det gigantiske projekt som Kina under Xi Jinping har indbudt verden til at deltage i, Silkevejen og B√¶ltet. Det skal forbinde Kina, Afrika, Mellem√łsten og dele af Europa – infrastruktur, handel, uddannelse, forskning og kultur under √©t. Stort t√¶nkt, indbydende, √•bent. Ikke-milit√¶rt.

Interesting too?  Syrien - hvad kunne v√¶re gjort og hvad kan stadig g√łres?

Om Kina og ham h√łrer vi naturligvis bare at det er udemokratisk, en trussel. Vesten magter ikke at forst√• det.

Se bare p√• medied√¶kningen af den netop afsluttede Folkekongres hvor man traf beslutninger af st√łrste betydning for Kinas fremtid. Og verdens.

Men rapporteringen i Vest er ensformig og kun negativ.

Vil du læse mere om Kinas udvikling?

Det kan du g√łre ved at bes√łge de artikler, der ligger under afdelingen “China and Silk” p√• The Transnational, som jeg redigerer.

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Danmark st√łtter igen bombninger der er i klar strid med folkeretten

Next Story

SPAR – mit nye freds- og fotokunst-projekt

Latest from Fremtidens verden

Nej till NATO!

“Nej till NATO” √§r en svensk folkr√∂relse, som du b√∂r k√§nna till om du har det

%d bloggers like this: