Politikens beundring for en ikke-dømt krigsforbryder

Madeleine Albright er avisens største indslag i anledning af NATOs topmøde i Warszawa.

Det var hende, der “on record” argumenterede for at det var rigtigt at opretholde sanktionerne mod Iraks folk efter at 500.000 uskyldige var døde.

Hun ledte forhandlingerne om Kosovo og flikkede et dokument sammen om at NATO skulle befinde sig i Serbien – hvilket Milosevic sagde nej til (som enhver statsleder ville) og dermed kunne man bombe Serbien og løsrive Kosovo (lidt større sag end Krim…).

Madeleine_Albright_1041996y
Foto Thomas Borberg

Hun var udenrigsminister under Clinton, der bombede i Afghanistan og Sudan og Bosnien og – pikant i denne sag men uomtalt af Politiken – begyndte ekspansionen af NATO in 1994 til trods for tidligere præsidenters løfter til Gorbachev om at alliancen ikke ville ekspandere “en tomme” østpå.

Hun er således én af dem, der er direkte skyldig i dagens nye kolde krig i Europa.

Idag er denne ikke-dømte krigsforbryder en slags sandhedsvidne, der præsenteres af journalist Jacob Svendsen med næsegrus beundring.

Véd han mon godt hvem hun egentlig er – eller er han plat ukyndig?

Hvad skal iøvrigt mene om det faktum at det er denne slags personligheder, NATOs ledere giver stående klapsalver i dag i Warszawa? Ak ja?

Interesting too?  ► ► TFF PressInfo 280: Danish F16s to fight ISIS

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

5 Comments

 1. Helte kommer i mange afskygninger – du er en af mine! Tak for “anti-mainstream-skyklappe” perspektiver på ført politik og politikeres håndtering af verdens konflikter! Jeg er selv særligt interesseret (og imponeret) af dit overblik ifht. Jugoslaviens sammenbrud (er selv serber). Jeg er ikke i tvivl om at serbiske og bosnisk serbiske ledere som Miloševic, Karadzic og Mladic HAR ansvaret for overgreb og krigsforbrydelser – ligesåvel som Tudjman, Izetbegovic havde for på kroatisk og bosnisk side. Det som plager mig er den tragiske udgang som forløbet fik og hvordan den internationale (USA ledede) intervention i min optik ikke havde til hensigt at mægle, men snarere nedbryde. Det er SÅ vigtigt at du fortsætter med at påpege, hvilke konsekvenser det har haft for Europa/verden, at det internationale samfund så sent som midt 1990’erne, ikke var i stand (eller havde vilje) til at løse en konflikt indenfor Europas grænser! Jeg har fortsat svært ved at få overblik over de særinteresser der fra international side blev plejet, men aldrig kom frem i lyset i den krig. Jeg ville ønske at du kom med et bud på hvordan du tænker at Kosovo-konflikten skulle have været løst – for man må vel antage at de uhyrlige overgreb på Kosovo-albanere, som har været rapporteret, har fundet sted! Dermed var det internationale samfund vel tvunget til at handle!? Endnu engang tak for dit fantastiske arbejde.

 2. Hjerteligt tak, Robert. Der er ikke mange, der som du har fattet hvor vigtig Jugoslavien-historien var også uden for Balkan og hvor meget hele opløsningsprocessen har præget Europa lige siden. Derfor har du også helt ret i at det er udgangen, der er så trist – og ureflekteret. Vi har ikke lært et dyt af Vestens fadæser dér dengang.
  Alt hvad du vil vide – tror jeg 🙂 – findes skrevet af fredsforskertriumviratet Galtung-Wiberg-Øberg i en hel blog, der svarer til godt 2000 A4 sider. Der er en søgemotor og der er masser om hvordan Kosovo-konflikten kunne være blevet løst på en helt anden måde. God fornøjelse hvis man kan sige det sådan:
  https://yugoslavia-what-should-have-been-done.org/

  Venlige hilsener
  Jan Øberg

 3. Mange tak for linket, som jeg vil “gå ombord” i. Har iøvrigt lige læst Politikens artikom jernladyen Albright – man skal lede længe efter en lignende ensidig og totalt ukritisk artikel fyldt med superlativer om en kvinde som fejlede så eklatant som hun gjorde..!! Elendig og enøjet journalistik uden blik for hvilke fejlfortolkninger læseren manipuleres med..! Tror (desværre) ikke engang at der er tale om bevidst manipulation – blot manglende evne til at reflektere objektivt – hvilket understreger vigtigheden af at du fortsætter med at arbejde.

 4. Der er nu (ganske meget mere end) en anelse hykleri i ovenstående Jan.

  Sammenlign den reaktion der er fra din og din kompatriot Johan Galtung’s side mellem Kosovo og Krim. Når det gælder den første er der ingen grænser for hvor skidt og kriminelt det var at de fik deres uafhængighed og at det iøvrigt var Versten’s skyld det hele, men når så Rusland – med en langt værre aktion, nemlig med militært magt invaderer og annekterer et andet lands territorium – så får piben pludseligt en anden lyd. Jeres kritik af Putin var udelukkende proforma, og Galtung vender endda 180 grader og opfordrer til at vi skal godkende anneksionen som en korrektion af tidligere fejl (!).

  Er det fordi det er vigtigt at undlade kritik af den ikke-dømte krigsforbryder Putin? Eller?

  You can’t really make this stuff up…

 5. Denne artikel handler – som enhver kan se – om Politikens PR for den “legendariske” Madeleine Albright, der – af de grunde jeg nævner – af mig betegnes som ikke-dømt krigsforbryder.
  Thomas Krogh allestedsnærværende russofobiske indlæg med fiksering på Krim-annekteringen som historiens vigtigste begivenhed (men uden dens forhistorie) og kritik af Rusland, Putin, Galtung og mig beskæftiger jeg mig ikke mere med. Jeg er desuden on record for at have sagt at annekteringen strider imod folkeretten og var dum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Facebook’s grotesque nudity censorship policy

Next Story

Fearology and militarism – But the real enemy is us

Latest from Uncategorized

%d