Politikens beundring for en ikke-d√łmt krigsforbryder

Madeleine Albright er avisens st√łrste indslag i anledning af NATOs topm√łde i Warszawa.

Det var hende, der “on record” argumenterede for at det var rigtigt at opretholde sanktionerne mod Iraks folk efter at 500.000 uskyldige var d√łde.

Hun ledte forhandlingerne om Kosovo og flikkede et dokument sammen om at NATO skulle befinde sig i Serbien – hvilket Milosevic sagde nej til (som enhver statsleder ville) og dermed kunne man bombe Serbien og l√łsrive Kosovo (lidt st√łrre sag end Krim…).

Madeleine_Albright_1041996y
Foto Thomas Borberg

Hun var udenrigsminister under Clinton, der bombede i Afghanistan og Sudan og Bosnien og – pikant i denne sag men uomtalt af Politiken – begyndte ekspansionen af NATO in 1994 til trods for tidligere pr√¶sidenters l√łfter til Gorbachev om at alliancen ikke ville ekspandere “en tomme” √łstp√•.

Hun er således én af dem, der er direkte skyldig i dagens nye kolde krig i Europa.

Idag er denne ikke-d√łmte krigsforbryder en slags sandhedsvidne, der pr√¶senteres af journalist Jacob Svendsen med n√¶segrus beundring.

Véd han mon godt hvem hun egentlig er Рeller er han plat ukyndig?

Hvad skal i√łvrigt mene om det faktum at det er denne slags personligheder, NATOs ledere giver st√•ende klapsalver i dag i Warszawa? Ak ja?

Interesting too?  Medier og militarisme - et eksistentielt valg

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

5 Comments

 1. Helte kommer i mange afskygninger – du er en af mine! Tak for “anti-mainstream-skyklappe” perspektiver p√• f√łrt politik og politikeres h√•ndtering af verdens konflikter! Jeg er selv s√¶rligt interesseret (og imponeret) af dit overblik ifht. Jugoslaviens sammenbrud (er selv serber). Jeg er ikke i tvivl om at serbiske og bosnisk serbiske ledere som MiloŇ°evic, Karadzic og Mladic HAR ansvaret for overgreb og krigsforbrydelser – liges√•vel som Tudjman, Izetbegovic havde for p√• kroatisk og bosnisk side. Det som plager mig er den tragiske udgang som forl√łbet fik og hvordan den internationale (USA ledede) intervention i min optik ikke havde til hensigt at m√¶gle, men snarere nedbryde. Det er S√Ö vigtigt at du forts√¶tter med at p√•pege, hvilke konsekvenser det har haft for Europa/verden, at det internationale samfund s√• sent som midt 1990’erne, ikke var i stand (eller havde vilje) til at l√łse en konflikt indenfor Europas gr√¶nser! Jeg har fortsat sv√¶rt ved at f√• overblik over de s√¶rinteresser der fra international side blev plejet, men aldrig kom frem i lyset i den krig. Jeg ville √łnske at du kom med et bud p√• hvordan du t√¶nker at Kosovo-konflikten skulle have v√¶ret l√łst – for man m√• vel antage at de uhyrlige overgreb p√• Kosovo-albanere, som har v√¶ret rapporteret, har fundet sted! Dermed var det internationale samfund vel tvunget til at handle!? Endnu engang tak for dit fantastiske arbejde.

 2. Hjerteligt tak, Robert. Der er ikke mange, der som du har fattet hvor vigtig Jugoslavien-historien var ogs√• uden for Balkan og hvor meget hele opl√łsningsprocessen har pr√¶get Europa lige siden. Derfor har du ogs√• helt ret i at det er udgangen, der er s√• trist – og ureflekteret. Vi har ikke l√¶rt et dyt af Vestens fad√¶ser d√©r dengang.
  Alt hvad du vil vide – tror jeg ūüôā – findes skrevet af fredsforskertriumviratet Galtung-Wiberg-√ėberg i en hel blog, der svarer til godt 2000 A4 sider. Der er en s√łgemotor og der er masser om hvordan Kosovo-konflikten kunne v√¶re blevet l√łst p√• en helt anden m√•de. God forn√łjelse hvis man kan sige det s√•dan:
  https://yugoslavia-what-should-have-been-done.org/

  Venlige hilsener
  Jan √ėberg

 3. Mange tak for linket, som jeg vil “g√• ombord” i. Har i√łvrigt lige l√¶st Politikens artikom jernladyen Albright – man skal lede l√¶nge efter en lignende ensidig og totalt ukritisk artikel fyldt med superlativer om en kvinde som fejlede s√• eklatant som hun gjorde..!! Elendig og en√łjet journalistik uden blik for hvilke fejlfortolkninger l√¶seren manipuleres med..! Tror (desv√¶rre) ikke engang at der er tale om bevidst manipulation – blot manglende evne til at reflektere objektivt – hvilket understreger vigtigheden af at du forts√¶tter med at arbejde.

 4. Der er nu (ganske meget mere end) en anelse hykleri i ovenstående Jan.

  Sammenlign den reaktion der er fra din og din kompatriot Johan Galtung’s side mellem Kosovo og Krim. N√•r det g√¶lder den f√łrste er der ingen gr√¶nser for hvor skidt og kriminelt det var at de fik deres uafh√¶ngighed og at det i√łvrigt var Versten’s skyld det hele, men n√•r s√• Rusland – med en langt v√¶rre aktion, nemlig med milit√¶rt magt invaderer og annekterer et andet lands territorium – s√• f√•r piben pludseligt en anden lyd. Jeres kritik af Putin var udelukkende proforma, og Galtung vender endda 180 grader og opfordrer til at vi skal godkende anneksionen som en korrektion af tidligere fejl (!).

  Er det fordi det er vigtigt at undlade kritik af den ikke-d√łmte krigsforbryder Putin? Eller?

  You can’t really make this stuff up…

 5. Denne artikel handler – som enhver kan se – om Politikens PR for den “legendariske” Madeleine Albright, der – af de grunde jeg n√¶vner – af mig betegnes som ikke-d√łmt krigsforbryder.
  Thomas Krogh allestedsnærværende russofobiske indlæg med fiksering på Krim-annekteringen som historiens vigtigste begivenhed (men uden dens forhistorie) og kritik af Rusland, Putin, Galtung og mig beskæftiger jeg mig ikke mere med. Jeg er desuden on record for at have sagt at annekteringen strider imod folkeretten og var dum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Facebook’s grotesque nudity censorship policy

Next Story

Fearology and militarism – But the real enemy is us

Latest from Uncategorized

%d bloggers like this: