////

ūüíź Ny bog om Johan Galtung til 90 √•rs dagen

23.oktober 2020

Den norske arkitekt og fredsforkæmper, Susanne Urban har forfattet en righoldig bog, som netop er udkommet for at markere at en af verdens absolut ledende samfundsforskere, Johan Galtung, fylder 90 den 24. oktober 2020.

Han er matematiker, sociolog, freds- og fremtidsforsker med en utrolig produktion af foredrag, artikler, g√¶steprofessorater og hederdoktorater bag sig – f.eks. medvirket i 170 b√łger heraf som eneforfatter af 96. Her mere om ham p√• Norsk Biografisk Leksikon.

Johan Galtung p√• sin terrasse i Spanien 2010 ¬© Jan √ėberg

Bogen hedder Galtungs Metode For Fred. Fredsforsker Johan Galtungs liv, teorier og innflytelse – som du kan bladre i h√©r og k√łbe h√©r.

Bogen er det 7. skrift fra Hardangerakademiet for fred, utvikling og milj√ł.

Den er på 115 sider og har tre hovedkapitler Рde som udtrykkes i undertitlen Рog den er fyldt med forklarende tekster, figurer, tegninger og fotografier Рså man drives videre i denne forskers univers på en utroligt levende måde.

Susanne Amira Maria Urban er kosmopolit, bosat i Norge siden 1977 – bel√łnnet som “innvandrere med suksess i Norge.” Hun er arkitekt, byplanl√¶gger og samfundsdebatt√łr og mange√•rig aktiv i Kvindeligaen for Fred og Frihed (WILF).

Jeg blev meget glad da hun bad mig skrive forordet til denne bog og det gengives her:

“Jeg traf Johan Galtung for f√łrste gang i 1968. Jeg var 17 √•r gammel og gik p√• Aarhus Katedralskole i Danmark. Den gamle skoles rektor var Aage Bertelsen, √©n af lederne af den hemmelige redningsaktion af 7000 danske j√łder over til Sverige og forfatter til bogen Oktober 43.

Interesting too?  Fact-finding mission til Syrien - og hvor du kan finde resultaterne fremover

Bertelsen var desuden Danmarks vigtigste pacifist og skolemand, forfatter til klassikeren ‚ÄĚHer Er Dit V√•ben‚ÄĚ (1962), den st√łrste danske fremstilling af ikkevold og pacifisme. Han var dybt engageret i sp√łrgsm√•let: Hvordan kan studier og forskning bidrage til fred? S√• hvem andre at indbyde end pionereren Galtung til at forel√¶se p√• sin skole?

Som st√¶rkt samfundsengageret teenager forstod jeg at den d√©r Galtung med den turkise skjorte, ruskindsjakke, slips og lidt l√¶ngere lyst b√łlget h√•r havde en elegance, dynamik og udstr√•ling udover det s√¶dvanlige: Kundskab, formidlingsevne og vision i √©t. Han fangede!

Der skulle g√• 7 √•r inden jeg l√łb ind i ham igen. Jeg studerede sociologi p√• Lunds Universitet og d√©r fandtes en anden af mine mentorer i fredsforskningen, den omvandrende encyklop√¶di med eksamen i filosofi, matematik og sociologi, H√•kan Wiberg (1942-2010). Han og Johan kendte allerede hinanden godt; det, der senere blev til Lund University Peace Research Institute, LUPRI, var blevet startet i 1963 af Wiberg og en r√¶kke forskere i Lund med Johan som hovedinspiration.

Wiberg k√łrte i de tidligere 1970ere et kort kursus p√• Sociologen om freds- og konfliktforskning. Jeg l√¶rde at verden som √©t samfund, makro i tid og rum. En dag i 1974 sagde han: ‚ÄĚTag med ned til Dubrovnik og tag nogle kurser p√• Inter-University Centre, IUC. Centret ledes af Johan Galtung.‚ÄĚ

Siden da har vi arbejdet sammen om nok s√• meget i freds- og fremtidsforskningen – f.eks. militarisme, menneskelig sikkerhed og alternativt forsvar. Galtung, Wiberg og √ėberg publicere for nogle √•r siden godt 2000 A4 sider i en blog om det tema, der mere end noget andet binder os sammen: ‚ÄĚYugoslavia: What Should Have Been Done?‚ÄĚ

Interesting too?  New assignment - Regular columnist at The Citizen in India

Under mine √•r som chef for LUPRI (1983-1989) var Johan en frekvent g√¶steforel√¶ser. Jeg har v√¶ret g√¶steprofessor p√• institutter rundt om i verden i hans fodspor. Vi har set institutter g√• op og g√• ned og jeg var med tidligt i Hardangerakademiet. Johan har v√¶ret ‚ÄĚAssociate‚ÄĚ i Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, som jeg er medstifter og chef for siden 1986. M√¶ngder af hans artikler findes p√• transnational.live

Kort sagt, en uhyre givende, trofast intellektuel og personlig relation over en menneskealder. Det er mig en glæde og ære at skrive dette lille forord til endnu en velfortjent bog, som fint dokumenterer Johans aldeles enestående indsats for freden Рgennem forskning, formidling, politik Рog venskab.

Lund, 16. juni, 2020″

ūüíź

Vi p√• TFF √łnsker vor k√¶re ven og inspirator alt godt fremover.
Og selv siger jeg “Af hjertet tak for din indsats, k√¶re Johan!”

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

MeToo, MeOnly og nypuritanismens elendighed

Next Story

Do US media provoke post-election chaos for Biden who also offers no hope?

Latest from Fred

%d bloggers like this: