Framtiden är utraderad i Irak РKultur & Nöje РGöteborgs-Posten

Av Yusra Moshtat, TFF Associate som flydde till Sverige fr√•n Irak: “S√∂rjer jag i sj√§lva verket ett land som inte l√§ngre finns, vars gr√§nser f√∂r alltid √§r bortsopade av den skoningsl√∂sa √∂kenvinden?”

En artikel som berör, av en fantastisk människa som överlevt trots så mycken smärta Рoch skapat sig ett liv i Sverige.

Vi tr√§ffades f√∂r m√•nga m√•nga √•r sedan p√• ett seminarium om Irak. Yusra talade och visade sitt bildspel – intensivt, man kunde ha h√∂rt en knappn√•l falla – ber√§ttade om barndomen, flykten, barnet hon f√∂rlorade…

Direkt efter Yusra skulle jag prata om Irak som jag hade upplevt det under mina bes√∂k 2002 och 2003 och fr√•n ett internationellt freds- och konfliktperspektiv.

Efter föredraget kom hon fram till mig och sa, enkelt och rakt: Jag har bott 12 år i Sverige och du är den förste som förstår mitt land. Du är min bror. Vi höll om varandra och började sedan prata om livet Рdär och här. Och om hoppet om fred.

Det √§r detta hopp om fred i Irak som Yusra nu – som jag tidigare – har f√∂rlorat.

Den amerikanske invasionen, ockupationen, sanktionerna och kriget mot terrorn som √§r s√• ofattbart motproduktivt – har d√∂dat det.

Ingen v√§stlig ledare har st√§llts inf√∂r r√§tta f√∂r detta barbari i “civilisationens” – utvecklingens, demokratins, frihetens, r√§ttigheternas – tecken. Det hade varit bra, inte f√∂r h√§mndens utan f√∂r etikens och r√§ttvisans skull.

Jag blev Yusras bror och hon omedelbart min syster. N√•got gott f√∂rde detta f√∂rbannade krig  √§nd√• med sig…

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

‚Ėļ ‚Ėļ NSDD 54 United States Policy towards

Next Story

A NATO for a dangerous world – sure

Latest from Danmark

%d bloggers like this: