Per Stig M√łllers sidste brik

I Politiken den 21. februar skriver udenrigsminister Per Stig M√łller i forbindelse med Danmarks anerkendelse af Kosovo som selvst√¶ndig stat at “dermed falder den sidste brik p√• plads p√• det komplicerede Balkanlandkort. Gr√¶nserne ligger fast, og foruds√¶tningen for stabilitet er til stede. Vi kan for alvor se fremad. Balkans fremtid ligger i EU.”
Udenrigsministeren siger ogs√• – efter at have n√¶vnt hvor meget der skal til inden Kosovo vil kunne betragtes som et vellykket land – at “Danmark har siden 2004 bidraget med 170 mio. kr. og vil ogs√• v√¶re til stede med en markant bistandsindsats fremover til Kosovo, ligesom vi gennem vores naboskabsprogram st√łtter andre relevante Balkanlande.” Se artiklen her p√• Udenrigsministeriets hjemmeside.

Den sidste brik? 170 millioner kroner? Mon det er ministerens egen bed√łmmelse eller har han d√•rlige r√•dgivere? Eller m√•ske gode, som han ikke lytter til? Skal man le, gr√¶de eller blive rigtig vred n√•r man l√¶ser den slags?

At det tidligere Jugoslaviens drama skulle v√¶re ovre og brikkerne faldet p√• plads med denne udvikling samt EU-landes og USA magtfulde diktat til et Beograd i kn√¶ r√•ber til himlen af n√¶rmest utilgivelig ukyndighed om netop det jugoslaviske omr√•de – og d√©t findes der ingen undskyldning for i en konfikt, der begyndte i 1980-erne og br√łd ud i vold og krig i 1991.

Mon der dog er nogen der tror, at dette skridt ikke vil få konsekvenser på Balkan? At Kosovo-serbere og andre mindretal samt Beograd bare vil sidde stille og se på at deres hellige land bliver revet væk?

Er det andet end et mediemantra og selvtr√łstende ord n√•r Stig M√łller tror at EU er stabilitetens moder – d√©t EU der ikke i et eneste v√¶sentligt udenrigspolitisk sp√łrgm√•l har kunnet blive enige om en f√¶lles politik – og heller ikke nu vedr√łrende Kosovo? Fors√łger han at f√• os andre til at tro p√• at klatskillinger som 170 millioner fra Danmark kan redde det Kosovo, der i selvst√¶ndigheds√łjeblikket er et samfund med uendeligt mange og afgrundsdybe problemer og som skal ledes af mennesker med st√¶rkt begr√¶nset erfaring i at lede et land?

Interesting too?  Ser DR verden uden for Danmark? Og svaret...

N√•r den intellektuelle og folkeretslige katastrofe udvikler sig i de n√¶rmeste uger og m√•neder, n√•r disse EUs Potemkinkulisser v√¶lter, vil Stig M√łller og medierne, der st√łtter denne hovedl√łse politik, st√• i k√ł for at sige de ord de har elsket at sige uanset hvad det drejede sig om p√• Balkan: at det altsammen er serbernes skyld. Og bag dem st√•r Putin. Og bag ham st√•r Ondskaben selv. Og d√©t ved vi for vi er b√•de de Gode og de Kloge.

Hvis dette i fremtiden viser sig at have v√¶ret den sidste brik p√• Balkan, vil jeg b√łje mig i st√łvet og erkende at jeg ikke forstod en brik d√©r tilbage i februar 2008.

Indtil da f√•r jeg givetvis nok af tid til flere gange at genl√¶se Stig M√łllers fremragende anti-marxistiske bog fra 1976 “P√• sporet af det forsvundne menneske” med undertitlen “Om humanisme og anti-humanisme i vor tids politik, videnskab og etik”.

Jeg fornemmer allerede i hvilket omfang Stig M√łller som menneske er forsvundet og blevet en skygge af den magtposition han, om ikke f√łr s√• med skurkestaternes Irak-krig, burde have trukket sig fra.
Som intellektuel. Som humanist.

√ėberg #1188

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.