/

Per Stig M√łllers sidste brik

I Politiken den 21. februar skriver udenrigsminister Per Stig M√łller i forbindelse med Danmarks anerkendelse af Kosovo som selvst√¶ndig stat at “dermed falder den sidste brik p√• plads p√• det komplicerede Balkanlandkort. Gr√¶nserne ligger fast, og foruds√¶tningen for stabilitet er til stede. Vi kan for alvor se fremad. Balkans fremtid ligger i EU.”
Udenrigsministeren siger ogs√• – efter at have n√¶vnt hvor meget der skal til inden Kosovo vil kunne betragtes som et vellykket land – at “Danmark har siden 2004 bidraget med 170 mio. kr. og vil ogs√• v√¶re til stede med en markant bistandsindsats fremover til Kosovo, ligesom vi gennem vores naboskabsprogram st√łtter andre relevante Balkanlande.” Se artiklen her p√• Udenrigsministeriets hjemmeside.

Den sidste brik? 170 millioner kroner? Mon det er ministerens egen bed√łmmelse eller har han d√•rlige r√•dgivere? Eller m√•ske gode, som han ikke lytter til? Skal man le, gr√¶de eller blive rigtig vred n√•r man l√¶ser den slags?

At det tidligere Jugoslaviens drama skulle v√¶re ovre og brikkerne faldet p√• plads med denne udvikling samt EU-landes og USA magtfulde diktat til et Beograd i kn√¶ r√•ber til himlen af n√¶rmest utilgivelig ukyndighed om netop det jugoslaviske omr√•de – og d√©t findes der ingen undskyldning for i en konfikt, der begyndte i 1980-erne og br√łd ud i vold og krig i 1991.

Mon der dog er nogen der tror, at dette skridt ikke vil få konsekvenser på Balkan? At Kosovo-serbere og andre mindretal samt Beograd bare vil sidde stille og se på at deres hellige land bliver revet væk?

Er det andet end et mediemantra og selvtr√łstende ord n√•r Stig M√łller tror at EU er stabilitetens moder – d√©t EU der ikke i et eneste v√¶sentligt udenrigspolitisk sp√łrgm√•l har kunnet blive enige om en f√¶lles politik – og heller ikke nu vedr√łrende Kosovo? Fors√łger han at f√• os andre til at tro p√• at klatskillinger som 170 millioner fra Danmark kan redde det Kosovo, der i selvst√¶ndigheds√łjeblikket er et samfund med uendeligt mange og afgrundsdybe problemer og som skal ledes af mennesker med st√¶rkt begr√¶nset erfaring i at lede et land?

Interesting too?  T√¶nk hvis nogen havde l√¶rt noget

N√•r den intellektuelle og folkeretslige katastrofe udvikler sig i de n√¶rmeste uger og m√•neder, n√•r disse EUs Potemkinkulisser v√¶lter, vil Stig M√łller og medierne, der st√łtter denne hovedl√łse politik, st√• i k√ł for at sige de ord de har elsket at sige uanset hvad det drejede sig om p√• Balkan: at det altsammen er serbernes skyld. Og bag dem st√•r Putin. Og bag ham st√•r Ondskaben selv. Og d√©t ved vi for vi er b√•de de Gode og de Kloge.

Hvis dette i fremtiden viser sig at have v√¶ret den sidste brik p√• Balkan, vil jeg b√łje mig i st√łvet og erkende at jeg ikke forstod en brik d√©r tilbage i februar 2008.

Indtil da f√•r jeg givetvis nok af tid til flere gange at genl√¶se Stig M√łllers fremragende anti-marxistiske bog fra 1976 “P√• sporet af det forsvundne menneske” med undertitlen “Om humanisme og anti-humanisme i vor tids politik, videnskab og etik”.

Jeg fornemmer allerede i hvilket omfang Stig M√łller som menneske er forsvundet og blevet en skygge af den magtposition han, om ikke f√łr s√• med skurkestaternes Irak-krig, burde have trukket sig fra.
Som intellektuel. Som humanist.

√ėberg #1188

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

DR’s Ubbesen svarer mig og jeg ham

Next Story

Muhammed II Рhvor vi dog forstår os

Latest from Danmark

%d bloggers like this: