/

Kosovo i P1 “Horisont”

Mon DR’s Horisont-programmer skal udvidde eller begr√¶nse menneskers horisont?I dette program, fortsatte Thomas Ubbesen i en samtale med Kim Bilds√łe-Lassen sin helt specielle vinkling af Kosovo som jeg tog op h√©r.

Denne gang h√łrte man at Milosevic – helt uden grund – indf√łrte “apartheid-lignende” regler i Kosovo og at alle kosovo-albanere i praksis blev udelukket fra skoler, sygehuse og arbejdspladser udelukkende “fordi de var albanere.”

Fiktionen om at der ikke var og er to sider i denne konflikt – eller mange flere i hele den konflikt-formation, der hed Jugoslavien, opretholdes. Milosevic og serberne er den eneste √•rsag til balladen, albanerne over √©n kam uskyldige ofre. At det hele falder p√• sin egen urimelighed bem√¶rker den sagesl√łse lytter n√¶ppe, medmindre han eller hun fulgte med der for snart 20 √•r siden (Ubbesen siges at have d√¶kket Balkan i 10 √•r).

Ubbesen slipper ogs√• afsted med at sige at mindst 12.000 albanere blev dr√¶bt af serberne, at 4.000-5.000 stadig er forsvundne og ikke fundet fordi “serberne” ikke vil medvirke til at klarg√łre sp√łrgsm√•let, samt at mindst 900.000 blev fordrevet – af Milosevic fordi han havde lovet dem, at hvis de fik nedkaldt NATO p√• deres side s√• ville de blive fjernet, fordrevet eller dr√¶bt. Og, se, d√©t var – fort√¶ller den hurtige Ubbesen – lige hvad der skete.

Nu er det ikke let at afg√łre hvor mange der blir dr√¶bt i en krig og af hvem. Hvor modbydeligt det end kan forekomme, s√• har krigsparter og medier normalt ingen problemer med at skrue tallene over egne ofre op og deres egne forbrydelser ned. For eksempel kan man sp√łrge – for ikke at blive offer for ren propaganda (og de sp√łrgsm√•l kan du selv stille videre til Horisonts redaktion og Ubbesen):

– hvem er kilden til drabstallet
Рjournalister lærer jo at lave kildekritik?
Рomfatter tallet udelukkende dræbte civile eller tillige soldater og paramilitære?
Рhvilken tidsperiode gælder drabstallet?
– hvordan skelner man mellem direkte drab og d√łde som f√łlge af eftervirkninger, traumer, selvmord?
– hvordan v√©d man at det var A der dr√¶bte B, p√• begge sider fjerner man ofte “Quislinger”
Рhvordan ved man at NATOs massive bombninger i 78 dage ikke dræbte nogen Рfor de nævnes ikke som en årsag?
– angiver drabstallet konkrete d√łde p√• hvilke man har kroppene og navnene eller er der tale om et sk√łn baseret p√• en ekstrapolation ud fra nogle enkeltilf√¶lde?

Interesting too?  √Ėppet brev till SVT och "Aktuellt" om "ub√•ten"

Og s√•dan kan man blive ved. En s√łgning p√• Internet g√łr det ganske klart at Ubbesens 12.000 d√łde er et bogstaveligt enest√•ende h√łjt tal og muligvis skyldes en ekstrapolation af det l√¶gevidenskabelige tidsskrift The Lancet.

The American Association for the Advancement of Science, AAAS, opgiver i samarbejde med menneskerettighedsorganisationer et sk√łn p√• mellem 7,500 og 13,750. Den kosovo-albanske menneskerettighedsorganisation, Council for the Defence of Human Rights and Freedom angiver i sin officielle rapport om sagen at der mellem 1. januar og 31. december 1999 (NATOs bombe√•r) dr√¶btes 7.156 mennesker, heraf 6,691 albanere og 465 serbere og montenegriner.

Thomas Ubbesen undlader at g√łre opm√¶rksom p√• at s√•vel den store flygtningestr√łm ud af Kosovo som d√łdsstallet steg voldsomt i perioden under NATOs bombninger. Vi h√łrer intet om en albanske nationalisme, serberhad eller om at den kosovo-albanske h√¶r (hvis ledere siden har v√¶ret og er toppolitikere) var p√• 25.000 velbev√¶bnede og tr√¶nede m√¶nd – eller hvem, der have interesse i at tr√¶ne dem mod Milosevic.

Ubbesen lykkes ogs√• med at tale om serbernes mord p√• albanere under F√łrste Verdenskrig og i 1990-erne men “glemmer” hvilken siden de var p√• under Anden Verdenskrig. Han omtaler Serbiens ledere – der smed Milosevic til Haag hvor han d√łde – som dem der ikke vil et kompromis fordi de er nationalister.

Har han aldrig p√• sin rejser i Kosova st√łdt p√• nationalistiske ledere d√©r eller p√• mennesker der ikke √łnsker forsoning med serbere og Serbien? Er der andre republikker i det tidligere Jugoslavien, der har gjort op med in krigsherre, Thomas Ubbesen? Hvad vil du kalde de tre senere statsministre i Kosovo – Ramush Haradinaj i Haag), Agim Ceku og Hashim Thaci hvis ikke krigsherre og ikke-d√łmte krigsforbrydere?

Nej, “serberne” eller snarere visse serbere og Milosevic var bestemt ikke uskyldige. Det beh√łver man ikke at fort√¶lle mig. Jeg kender omr√•det ganske godt siden 1991 og har v√¶ret goodwill-r√•dgiver for b√•de serbere og den ikkevoldelige kosovo-albanske ledelse, herunder landsfaderen Dr. Rugova.

Interesting too?  Hvad er fred? Opsummering af 35 √•rs tanker og praksis

Men at g√łre serberne til de eneste og totalskyldige er og forblir enten ukyndighed, propaganda eller et resultat af us√¶dvanlig dovenskab i professionen – eller en kombination af alle tre.

De s√•kaldt frie medier – som f.eks. omkring Muhammed-krisen igen har travlt travlt med at demonstrere princippet om ytringsfrihed – b√łr ikke have den frihed at sige hvad som helst om hvem som helst eller gennemtrumfe deres egne private tolkninger uden at skele til grundfakta. Heller ikke selv om det, i bedste fald, er drevet af en bekymring for mennesker og deres rettigheder.

Og det tror jeg ikke det er i Horisonts eller Ubbesens tilf√¶lde for s√• ville der ogs√• have v√¶ret bare et par ord tilovers for de serbiske ofre for Milosevic’s og albanske ekstremisters politik.

Bilds√łe-Lassen talte i programmet ogs√• med en glimrende repr√¶sentant for Dansk Flygtningehj√¶lp i Serbien-Kosovo, der kunne fort√¶lle om de cirka 200.000 serbere, der enten blev fordrevet eller f√łlte det klogest at forlade Kosovo efter NATO’s bombninger og som stadig sidder i lejre og bor privat i Serbien. Hun kunne bl a fort√¶lle at kun 17.000 serbere var kommet tilbage i de forl√łbne 9 √•r til deres hjem i Kosovo. Dertil skal man l√¶gge Romaer og andre minoriteter, der aldrig – til forskel fra de fordrevne albanere – har kunnet vende tilbage til sine hjem i Kosovo.

Bilds√łe-Lassen kunne m√•ske have spurgt hvordan kosovo-serbere blev offer for den st√łrste etniske udrensning p√• Balkan i forhold til deres befolkningsst√łrrelse og i dag n√¶rmest m√• betagtes som Europas palestinensere?

Om s√•vel dette som det tidligere TV-Horisont program vil jeg sige at havde man set og h√łrt magen til programmer med ensidige pro-serbiske holdninger hos DR-medarbejdere ville andre medier og politikere have r√•bt vagt i gev√¶r.

Alt er √•benbart muligt n√•r bare det er politisk korrekt og indirekte underst√łtter Vestens egen politik og den soleklare forbrydelser mod folkeretten.

√ėberg #1182

JO

Welcome to my official personal home. I'm a peace researcher and art photographer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Story

Kosovo i TVs “Horisont”

Next Story

DR’s Ubbesen svarer mig og jeg ham

Latest from Kosovo & Ex-Jugoslavien

%d bloggers like this: